Aarhus Kommune vil i et nyt regulativ for sejlads på Brabrand Sø indføre forbudszoner i den sydlige del af søen for at beskytte fuglelivet. Dansk Ornitologisk Forening er glade for udspillet, men mener at der skal være endnu flere områder, hvor fuglene får lov til at være i fred.
Stadig flere mennesker bruger Brabrand Sø og naturen omkring søen. Aarhus Kommune vil med et nyt regulativ udstikke retningslinjer for de forskellige brugergruppers friluftsliv. Regulativet har i løbet af sommeren været i høring med sidste svarfrist tirsdag.
Blandt de engagerede i de nye færdselsregler på søen er Dansk Ornitologisk Forening, DOF, der glæder sig over den zoneinddeling af søen, som kommunen foreslår. Men foreningen mener, at der bør være endnu flere områder, hvor der ikke må sejles. Med sort har DOF markeret områderne på kortet nedenfor.
”Det er områder, hvor bl.a. hættemåge (begge områder) og sorthalset lappedykker (nordvest) forsøger at etablere sig, men til stadighed forstyrres. Samtidig bør der indsættes mulighed for, at zonerne kan lukkes hele året, hvis øget sejladsaktivitet udenfor yngletiden, gør det relevant,” skriver DOF.
Grundmodellen i kommunens forslag er, at der etableres sejladszoner midt på søen, hvor roere og kajakroere har frit slag til at træne, mens alle roere og sejlere skal holde sig væk fra forbudszonerne fra 1. februar til 1. august.
Desuden indføres opmærksomhedszoner indtil 10 meter fra rørskoven, hvor man opfordres til at undgå sejlads.
DOF savner en nærmere definition og afmærkning af opmærksomhedszonen, og beskrivelse af sanktionen, hvis der alligevel sejles for tæt på rørskoven.
Ønsker forbud mod konkurrencer i fuglenes yngletid
I foreningen, der arbejder for beskyttelse af fuglelivet, undrer man sig samtidig over, hvorfor Aarhus Kommune har valgt at reducere zonens bredde fra det oprindelige forslag om 20 meter til 10 meter:
”DOF betragter en afstand på 20 meter som absolut minimum for at beskytte rørskovens større fugle: andefugle, rørdrum, hættemåge mv. Og den bør selvfølgelig udlægges også på nord- og østsiden (arealer omkring ro-stadion friholdes selvfølgelig). Fuglene forstyrres jo på samme måde af sejlads her, som på sydsiden.”
I høringssvaret henviser DOF til EU-projektet UrbanLifeCircles, hvor kommunen har fået et millionbeløb til at sikre rørhøgen som ynglefugl ved søen, at få etableret en fast ynglebestand af rørdrum og at forsøge at få engsnarren som ynglefugl ved Brabrand Sø.
”Det gøres ikke nemmere ved at øge den rekreative aktivitet på søen,” skriver DOF.
Henning Ettrup fra DOF Østjylland understreger, at foreningen overordnet støtter de nye rammer for rosportens anvendelse af søen. Dog mener man ikke, at der skal kunne afholdes konkurrencer i fuglenes yngletid.
”Hvis man vil beskytte de ynglende vandfugles reder, giver det ingen mening, da blot ét stævne i yngletiden jo vil kunne ødelægge et stort antal reder,” skriver han.
Bekymring over kommerciel sejlads
I forslaget fra Aarhus Kommune er det forbudt at bruge sejl og windsurfe på Brabrand Sø. Det glæder DOF, da det er meget forstyrrende aktiviteter, ”da hurtige sejladsændringer skræmmer fuglene”.
”Der mangler dog en præcisering af, at brugen af ”paddle-boards” (som godt nok er uden sejl) ligeledes er forbudt. Det er meget forstyrrende for fuglene uventet at se person ”gå” på vandet,” vurderer foreningen.
Der er samtidig bekymring over, at kommunen åbner for privat og kommerciel sejlads med eldrevne både på søen:
”Det kan frygtes, at en kommercialisering af sejladsen vil øget trykket og dermed forstyrrelsen til skade for søens fugleliv.”
Henning Ettrup fra DOF-Østjylland gør desuden opmærksom på, at ynglefuglene i dag foruden de menneskelige forstyrrelser også trues af mårhunde, som der bliver flere og flere af ved Brabrand Sø.
Læs også: