
Efter to års analysearbejde og møder med forskellige brugere af Brabrand Sø er Aarhus Kommune nu klar med et nyt regulativ for sejlads på søen. Kommunen vil indføre en opmærksomhedszone på 10 meter til rørskoven. Samtidig indføres forbudszoner i de sydøstlige og sydvestlige hjørner af søen.
Brabrand Søs beliggenhed tæt på byen betyder, at søen og de omkringliggende arealer dagligt bruges af mange mennesker, som får naturoplevelser på forskellige måder. For at forene sejlads og hensynet til fugle- og dyrelivet ønsker Aarhus Kommune nu at opdatere sejladsbestemmelserne på Brabrand sø.
Faktisk var Aarhus Kommune allerede i august 2022 klar med nye retningslinjer, men efter en offentlig høring blev oplægget trukket tilbage.
”Flere brugere har udtrykt ønske om en lempelse af sejladsbestemmelserne for at øge mulighederne for sejlads på søen,” skriver Aarhus Kommune i oplægget, der er lagt frem efter samtaler med blandt andre Brabrand Rostadions brugerudvalg, Idrætssamvirket, Dansk Ornitologisk Forening og Brabrand-Aaby og Omegns Jagt og Fiskeriforening.
”Brabrand Sø er ikke et fuglebeskyttelsesområde, men der er mange yngle- og trækfugle i søen henover året, og der ønskes derfor også en sikring af at sejladsen ikke forringer de nuværende forhold eller skaber unødig forstyrrelse for yngle- og trækfugle,” skriver Aarhus Kommune.
Kommunen understreger, at Brabrand Sø er NATURA 2000-område, og det betyder streng beskyttelse af en række arter. Blandt andet måtte eventuelle ændringer ikke forringe levevilkårene for stor vandsalamander, damflagermus og odder eller påvirker habitattyperne negativt.
”Da sejladsens betydning for habitattyperne samt stor vandsalamander og damflagermus er vurderet yderst begrænset er det først og fremmest odderen samt yngle- og trækfugle, der i oplægget tages højde for.

Zone-opdelingen af Brabrand Sø
Aarhus Kommune lægger op til en zoneinddeling for sejlads, der kan sikre, at sejlads på søen kan foregå, samtidig med at der tages hensyn til ynglende og rastende fugle samt oddere.
Ved at opdele Brabrand Sø i en opmærksomhedszone, forbudszone og sejladszone vil kommunen sikre, at der kan sejles på søen, samtidig med at der tages hensyn til fuglelivet og eventuelle oddere. Her får du et overblik over de tre zoner:
Opmærksomhedszonen
Ved færdsel på søen opfordres der til at undgå sejlads i en afstand af minimum 10 m til rørskoven. Opmærksomhedszonen udgøres af en zone på 10 meter fra bredvegetationen/rørskoven langs den sydlige bred, en delstrækning ved den sydvestlige bred, samt strækninger langs den nordlige bred.
”Opmærksomhedszonen på 10 meter er af hensyn til fugle og dyr, som holder til i og nær rørskoven langs søens bredder. Udbredelsen af rørskoven og forekomsten af vegetation i overfladen skifter hen over året, og derfor opfordres der til altid at holde minimum 10 meters afstand til søens bredvegetation/rørskov,” står der i oplægget.
Forbudszonen
Forbudszonen i den sydøstlige del af søen og sydvestlige hjørne af søen (se skraveringer på kortet ovenfor) indføres af hensyn til både de ynglende fugle i forårs- og sommersæsonen – 1. februar-1. August – samt de rastende fugle året rundt, dvs. fugle som enten i kortere eller længere perioder holder til i området, hviler og søger føde.
Den lille vanddybde i søen har muliggjort de karakteristiske polder, som er mere eller mindre flydende øer af rørsumpplanter, som især findes i den østlige del af søen, og hvor mange fugle holder til.
Forbudszonen i den sydøstlige del og sydvestlige hjørne af søen vil være angivet med bøjer på vandfladen.
Sejladszonen
De dele af søen, som ikke omfattes af forbudszoner, opmærksomhedszoner betegnes sejladszonen. Sejladszonen udgør mere end 80 % af søens åbne vandflade.
Her ligger Brabrand Rostadions robane, der er 2000 meter lang og desuden består af et 125 meter langt opmarch- og målområde i hver sin ende.
Banen er forbeholdt brugerne af Rostadion. Det betyder, at andre roere og elmotordrevne både, der ønsker at ro eller sejle til og fra Århus Å med fordel kan ro nord om robanen, foreslås det i oplægget.
”Såfremt det er nødvendigt at krydse robanen skal der tages hensyn til at brugernes sejlads på banen ikke forstyrres,” understreges det.
Rostævner
Der kan årligt afholdes fire stævner på robanen om året uden særskilt tilladelse fra vandløbsmyndigheden.
Stævnerne må som udgangspunkt først afholdes efter 15. juli. Et af stævnerne må dog afholdes i perioden 16. april-15. juli.
Ønskes der afholdt flere stævner, skal ansøgning herom indsendes til vandløbsmyndigheden.
Desuden må der benyttes motordrevet følgebåd som følger kanoerne og kajakkernes hastighed i hele robanens længde til fire træningssamlinger i perioden 16. april-15.juli.
Færre begrænsninger på Årslev Engsø
Ud over de ændrede opmærksomhedszoner og den nyindførte forbudszone ligner oplægget i høj grad det tidligere oplæg fra 2022.
De væsentlige ændringer i forhold til tidligere er, at det nu er tilladt at sejle med elmotorer i sejladszonen – op til 3 knob i timen. Der er indført forbud mod sejlads med sejl.
Derudover er det ikke længere et krav at Aarhus Kommune skal godkende erhvervsmæssig udlejning af kano og kajakker. Eventuelle udlejere skal dog fortsat sikre sig tilladelse til isætning af både hos grundejerne.
Det nye oplæg omfatter også regler for sejlads på Årslev Engsø. Men fordi der ikke på samme måde er mange brugere med modsatrettede interesser, er oplægget her betydeligt kortere. Grundlæggende er reglerne at:
- Sejlads uden brug af motor og sejl er som udgangspunkt tilladt under forudsætning af de enkelte bredejeres tilladelse.
- Hensynet til sårbare naturinteresser kan dog betinge indskrænkninger i færdselsretten i dele af området eller indførelse af tidsbegrænsninger i færdslen
- Isætning af både, landgang og ophold er kun tilladt ved et areal, hvis man har tilladelse fra grundejer.
Du kan læse hele oplægget via dette link. Den offentlige høring løber frem til d. 12. august.
Læs også: