De kalder hinanden for brødre, og samværet foregår for lukkede døre, hvor ritualer og rammer er som for 200 år siden. For udenforstående kan Odd Fellow-logen virke lukket og lidt mystisk. Men på fredag åbner logen på Truevej i Brabrand op og inviterer alle interesserede inden for i anledning af 200-årsdagen for stiftelsen af den første Odd Fellow-loge.
Når dørene torsdag aften lukker sig til logesalen i Odd Fellow Bygningen på Truevej, falder Thorsten Laursen helt til ro. Forude venter en aften, hvor han sammen med de øvrige logebrødre gennemgår en fast velkendt dagsorden, der danner en sikker ramme om samværet.
”Man er en del af et fællesskab, der bygger på et stærkt grundlag, og som har fungeret gennem 200 år. Der er en helt særlig ro og fordybelse forbundet med at være en del af logen. Det er også, hvad vi hører fra nye brødre,” forklarer Thorsten Laursen.
Siden 2003 har Odd Fellow-logen været en vigtig del af Thorsten Laursens liv, og de fleste af årene er han hver torsdag aften mødt op i bygningen på Truevej for at være en aktiv del af Broderloge nr. 101 Hans Broge.
”Jeg har oplevet en betydelig personlig udvikling ved at være med i logen. For eksempel har jeg ikke tidligere været god til at stille mig op og holde tale. Det har jeg måttet lære. Og så giver det da noget at tænke over, når man er en del af noget, der har bestået i 200 år,” siger han.
Åbent hus på fredag
På fredag d. 26. april fylder Odd Fellow-ordenen 200 år, og det bliver markeret med åbent hus kl. 14-16 i både Odd Fellow Palæet Varna og i Odd Fellow Bygningen i Brabrand.
Her vil der blandt andet blive offentliggjort fire donationer til sociale formål forskellige steder i Aarhus. Logen i Brabrand donerer 20.000 kr. til Hospice Søholm. Desuden lover Thorsten Laursen, at der vil være en ekstra overraskelse på programmet.
Støtte til Kvindehuset i Viby
Odd Fellow-logens sociale arbejde bygger på de fire bud-ord, der blev formuleret helt tilbage ved logens start: Hjælp de syge, opdrag de forældreløse, støt de trængende og begrav de døde.
”De er fra en tid, hvor der ikke var noget socialt sikkerhedsnet. Her fungerede logen som en slags forsikringsordning”, forklarer Thorsten Laursen.
Og logen har stadig denne funktion: Logebrødre kommer på besøg i forbindelse med længere tids sygdom og stiller op som æresvagter ved dødsfald. Desuden inviteres enker efter logebrødre til at deltage i logens selskabelige arrangementer.
Logens arbejde kan for udenforstående virke lukket og indadvendt, men Thorsten Laursen understreger, at Odd Fellow-logen også har en udadvendt side: Man bidrager til samfundets udvikling med donationer til sociale formål.
Eksempelvis blev et overskud fra en festaften i logen på Truevej doneret til Kvindehuset i Viby, der samtidig blev inviteret til at komme og fortælle om husets arbejde på en loge-aften.
”Den store verden lukkes ude”
Logen i Brabrand udspringer af den ældste Odd Fellow-loge i Aarhus, Sct. Olaf, der har til huse på Varna. En gruppe logebrødre besluttede i sin tid at danne en ny loge, der først lå ved Nørreport og senere flyttede til Brabrand, hvor den har til huse sammen med flere andre loger i Odd Fellow Bygningen, Truevej 11.
Der er logeaften hver torsdag aften i vinter-halvåret. Logebrødrene ankommer ved 18.30-tiden i jakkesæt og snakker hyggeligt sammen til kl. 19.45, hvor man samles i logesalen, og dørene lukkes bag dem.
”Den store verden lukkes ude, og der er ingenting, der forstyrrer dig, når døren går i. Der kommer man helt ned i gear”, fortæller han.
Logens højtider er aftener med grade-arbejde, når logebrødre tildeles grader som bevis på deres vedholdenhed og aktive deltagelse i logens arrangementer. De aftener møder logebrødrene op i kjole og hvidt, og det hele er lidt mere festligt end normalt.
Kun logebrødrene ved, hvad der foregår i logesalen. Det betragtes som en del af den særlige ånd, at forløb og ritualer ikke beskrives i offentligheden.
Når den formelle del af logeaftenen slutter omkring kl. 20.45, fortsættes der med socialt samvær, spisning og fællessang i de tilstødende lokaler til kl. 23.
I Odd Fellow-logen som 35-årig
Begge Thorsten Laursens forældre var aktive i Odd Fellow-logen i Ribe, hvor han stammer fra, og han har som helt ung fulgt deres ordensliv. Som 35-årig spurgte hans far, om han var klar til at blive optaget i logen.
”Jeg var ny i Aarhus og kendte ingen, men fandt så logen her i Brabrand. Pludselig var der 60 mennesker, jeg kunne henvende mig til.”
Man kan ikke uden videre blive medlem af en Odd Fellow-loge, men skal anbefales af en logebroder, en såkaldt proponent, som kan stå personligt inde for den pågældende.
Før optagelsen får man besøg derhjemme af to logebrødre, som fortæller om rammerne og forventninger til påklædning, og hustruen/samleveren bliver spurgt, om hun kan acceptere, at manden bliver optaget i logen.
Ud over gradstitlerne, kan man udnævnes til en række tillidsposter. Thorsten Laursen har haft posterne som sekretær, under- og overmester.
Aldersmæssigt spænder logen fra den yngste på 26 til logebrødre i pensionsalderen. Og at logebrødrene kun repræsenterer overklassen i samfundet, kan Thorsten Laursen bestemt afvise:
”Vi afspejler alle lag i samfundet. Jeg er selv offentligt ansat, og der er desuden direktører, revisorer og folk fra alle mulige andre erhverv,” siger han og understreger, at al tale om politik og religion i logen er forbudt.
Broderloge nr. 101 Hans Broge har cirka 50 medlemmer, men man vil egentlig gerne være lidt flere. Derfor håber Thorsten Laursen, at der blandt de besøgende på fredag også er interesserede kommende brødre.
Fredag d. 26. april kl. 14-16: Åbent hus i Odd Fellow Bygningen, Truevej 11, Brabrand.