Det er snart fem måneder siden, hverdagen forandrede sig fuldstændig for 42-årige Nicolaj Bang. Nærmest med dags varsel blev han rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Vores Brabrand har mødt Nicolaj Bang i kaffehuset tæt på hjemmet i Hovedgaden i Brabrand til en snak om sin nye hverdag.
”Det er et helt andet gear, man pludselig arbejder i. Det kan slet ikke sammenlignes med tiden, før jeg blev rådmand. Jeg vil næsten sige, at det er som at udskifte en gammel cykel med en Ferrari.”
Nicolaj Bang smiler og tager en mundfuld kaffe. Han ligner én, der har fundet balancen i det nye travle arbejdsliv som rådmand og politisk chef for de cirka 1100 medarbejdere, som primært holder til i Teknik og Miljøs kontorhus Blixens i Gellerup.
Han havde på forhånd en idé om, hvad han gik ind til. Siden 2013 havde han været medlem af regionsrådet i Region Midtjylland og sad i både forretningsudvalget og hospitalsudvalget. Samtidig arbejdede han som adjunkt i jura, salg og strategi på Erhvervsakademiet i Silkeborg. Alligevel har rådmandsposten betydet en stor forandring i hverdagen.
”Jeg er glad for, at jeg ikke har små børn. Det ville være svært at få en hverdag som familiefar til at harmonere i det daglige,” siger han.
Det var netop de store personlige omkostninger, der fik hans forgænger på posten, Steen Stavnsbo, til trække stikket. Tilværelsen som fuldtidspolitiker og offentligt eksponeret person havde for store personlige omkostninger.
Forsøger at udstikke en retning
Nu forsøger Nicolaj Bang at tilrettelægge en arbejdsuge, der gør det muligt at skabe en fornuftig hverdag.
”Jeg reserverer en dag om ugen, hvor jeg skal være hjemme til spisetid. Nogle gange bliver det til to dage. Og så forsøger jeg at holde lørdagen fri. Men det kan ikke undgås, at det koster noget i forhold til tiden med familie og venner.”
Han tilføjer dog, at en vigtig faktor at huske på, er at man som rådmand har hele embedsværket omkring sig. Det er en ressource, man som menig politiker slet ikke har.
”Og så skal man passe på ikke at blive fanget ind i for mange detaljer. 70 procent af alle sager kommer forbi mit bord. Hvis jeg skulle dybt ind i dem alle, ville jeg slet ikke kunne overskue det. Jeg forsøger i stedet at udstikke en klar retning, og så overlader jeg trygt det meste til embedsfolkene i Teknik og Miljø.”
Han kom til kaffemødet med Vores Brabrand på Ibens Kaffehus direkte fra Helenelyst, hvor han sammen med den lokale ildsjæl Per Falk Bredgaard var ude og se på mulighederne for at etablere en bro over jernbanen i det vestlige Brabrand.
”Der er virkelig mange mennesker, der gerne vil mødes med mig. Jeg er klar over, at alle mennesker har en sag, der er vigtig for dem, men det er nødvendigt for mig at prioritere aftalerne. Og en gang imellem må jeg svare, at det kan ikke lade sig gøre i denne omgang.”
Massiv borgerinddragelse
Nicolaj Bang fortæller engageret om den særlige indsats for øget borgerinddragelse, Teknik og Miljø i det nye år kommer til at føre ud i livet.
Ved budgetforliget i efteråret 2022 blev der afsat tre mio. kr. årligt til området. Herudover har Teknik og Miljø foreslået byrådet, at der findes yderligere to mio. kr. gennem intern omprioritering indenfor Teknik og Miljøs egen økonomi.
”Der kommer en ret massiv indsats på borgerinddragelse, især når det gælder byudvikling. Det har frustreret mange fællesråd, at man føler, at man ofte kommer for sent ind, når der skal ske store forandringer, og at beslutningen nærmest er truffet på forhånd. Vi vil gerne have de lokale borgere på banen noget tidligere,” forklarer rådmanden.
Teknik og Miljø forventer fremover, at udviklere på forhånd, før de indsender ansøgninger til kommunen, har inddraget og diskuteret nye planer med lokalområdet.
”Vi kan se, at de projekter, hvor man er begyndt at gøre det, ser ud til at blive bedre projekter. Og når man har haft en tidlig inddragelsesproces, går sagerne til gengæld tit hurtigere igennem i min forvaltning.”
I foråret ventes den kommende helhedsplan for Årslev sendt ud i offentlig høring. Nicolaj Bang forventer, at Teknik og Miljø her vil forsøge at inddrage flest mulig i oplægget til, hvordan den kommende byudvikling i og omkring Årslev kan foregå.
Udvikling af Hovedgaden på vej
Som nævnt bor Nicolaj Bang selv i Brabrand, og han viser i samtalen et stort engagement i de større igangværende forløb i bydelen. Blandt andet ser han med stor interesse på en kommende udvikling af Hovedgaden.
”Det er rigtig spændende, hvis det kan lykkes at skabe en mere levende bygade, som endnu flere har lyst til at opholde sig i, når der alligevel skal graves i en del af gaden. Måske kan gaden både gøres mere grøn og rar at færdes i, samtidig med at hastigheden hos de gennemkørende sættes ned,” siger han.
Netop Hovedgadens udvikling bliver et centralt tema, når Vores Brabrand mandag d. 9. januar kl. 19 holder årsmøde på Gasværket. Nicolaj Bang deltager i mødet, hvor de første pejlemærker for gadens udvikling vil blive fremlagt.
Rådmanden har ligeledes engageret sig i arbejdet for at få fremskyndet etablering af et trinbræt i Brabrand. Han vil snarest sammen med borgmester Jacob Bundsgaard sende et brev til den nye transportminister, Venstres Thomas Danielsen, med et ønske om hurtigst muligt at få et togstop i Brabrand.
”Brabrand er for mig et afgørende sted at placere en station. Det tror jeg også, der er en vis enighed om i byrådet. Det er ikke bare en lokal sag – jeg ser det som et centralt infrastrukturprojekt for hele Aarhus.”
Han vurderer, at et togstop ikke bare kommer brugerne i Brabrand til gode. Det vil også være til gavn for de øvrige bilister, der så får mere plads på vejene.
Læs også:
Nicolaj Bang fra Brabrand overtager rådmandspost efter Steen Stavnsbo
Rådmand: Togstop i Brabrand er et centralt projekt for hele Aarhus