Mustafa Demirezen er tilbage i sin butik, Kilic Marked i Bazar Vest, efter at have gennemført sin personlige hjælpeaktion blandt jordskælvs-ramte i Tyrkiet. Over 1000 kilometer kørte han fra den ene hårdt ramte landsby til den næste med mad, tøj og sko til familier, der har mistet alt.
Han ser intenst på én, mens den ene fortælling afløser den anden – alle om mennesker som på et kort øjeblik mistede alt, da et kraftigt jordskælv d. 6. februar tidligt om morgenen – omkring kl. 4.15 – ramte dele af Tyrkiet og Syrien.
Huse er fuldstændig ødelagte, biler er ubrugelige, alt indbo og personlige værdier er væk. Kun den personlige værdighed er tilbage, mens mennesker isoleret i små bjerglandsbyer i bidende kulde forsøger at overleve.
Mustafa Demirezen fortæller om de mange skæbner, han mødte undervejs på sin personlige hjælpemission til det bjergrige område mellem Kayseri og Gaziantep.
I en af landsbyerne, hvor 13 mennesker var døde, mødte han en mand på gaden. Han var frisør men havde mistet alt bortset fra sin saks og en frisørstol.
”Vi har så meget at takke dig for, men vi har intet, vi kan give dig. Jeg er frisør – lad mig i det mindste klippe dit hår!”
Mustafa Demirezen tog imod tilbuddet og blev klippet midt på gaden mellem murbrokkerne. To mennesker havde mødt hinanden midt i de sværest mulige omstændigheder.
”Jeg sagde til ham, at når jeg fremover kommer til Tyrkiet på besøg, så er han min frisør,” fortæller den daglige leder af Kilic Marked i Bazar Vest.
Alle hjalp med det de kunne
Mustafa Demirezen er født og opvokset i Tyrkiet men har levet i Danmark i over 30 år. Hans brødre bor stadig i det ramte område, der er næsten tre gange så stort som Danmark og har 15 millioner indbyggere.
Han modtog meldinger om, at den omfattende nødhjælp fra de mange hjælpeorganisationer fungerede godt og hjalp masser af mennesker – men i landsbyerne i de mest uvejsomme områder nåede hjælpen ofte ikke ud. Han besluttede sig for selv at handle.
”Jeg ønskede at hjælpe nogle af dem, som ellers kun har modtaget beskeden hjælp andre steder fra. Mange af de mennesker har mistet alt, hvad de ejer, og nogle har også mistet ægtefælle og børn,” siger han.
Grundige samtaler med brødrene gav ham detaljeret viden om, hvilke områder og familier, der havde hårdest brug for hjælp.
Han landede i byen Kayseri og lejede en fire-akslet bil, der kunne klare det ofte uvejsomme terræn i bjergene. Udlejeren var en blandt mange, som ydede et vigtigt bidrag, fortæller Mustafa Demirezen:
Fordi han kom for at hjælpe, skulle han ikke betale leje af bilen, og han fik den med forsikring og fuld tank. Tilsvarende fik han mulighed for at købe mad og tøj til indkøbspris og veksle penge til en lavere kurs end normalt.
”Alle hjalp med det, de nu kunne,” siger Mustafa Demirezen, som finansierede rejsen og nødhjælpen med egne midler suppleret med donationer fra enkeltpersoner i Aarhus.
Is, sne og hård frost
Han forlod Kayseri ledsaget af en stor varebil fyldt med madvarer, tøj og sko – alt sammen udvalgt ud fra de meldinger, han havde modtaget, om hvad familierne havde allermest brug for.
170 kilometer fra storbyen forlod han landevejen og kørte op i bjergene – fra landsby til landsby. Is, sne og temperaturer mellem 4 og 16 graders frost gjorde operationen vanskelig.
I tre dage kørte han fra kl. 5 om morgenen til kl. 22 om aftenen og afleverede hjælpen til de trængte familier. Målet var at besøge 200 familier – og via den detaljerede planlægning lykkedes det at aflægge besøg hos 212 familier.
Undervejs oplevede han, hvordan jordskælv nærmest havde jævnet landsbyer med jorden. En del steder havde regeringen og hjælpeorganisationer rejst telte, der typisk var beregnet til 3-4 personer – men hvor der i mange boede op til 15 personer. De forklarede, at det hjalp alle med at holde varmen i det bidende kolde vintervejr.
I mange af byerne var der ingen strøm, og varmen blev kun skaffet, når det lykkedes nogen at finde træ til et bål. Flere mindre jordskælv i de dage, han var i området gjorde kun situationen værre.
Folk vil give hvad de har
En særlig ting, Mustafa Demirezen undervejs lagde mærke til, var, at nødsituationen har udvisket alle forskelle mellem mennesker: Alle hjælper hinanden med det, de kan, uanset deres forskellige tilhørsforhold og livsbetingelser: Uanset om man er rig eller fattig, kurder, araber, kristen, sunni- eller shia-muslim, så deler man, hvad man har.
”Der er en enorm taknemmelighed over den massive hjælp, der er strømmet til fra hele verden. Man forstår ikke altid hinandens sprog, men man taler med hjertet. Selvom folk har mistet alt – familie-medlemmer, hus, indbo – vil de alligevel give, hvad de har i hånden – og ellers et stort smil,” siger han og fortæller endnu en historie om taknemmeligheden og det fundamentale ønske om at give noget igen:
En kvinde i en bjerglandsby havde en ko, der havde overlevet jordskælvet og den massive kulde udendørs. Den havde tidligere givet én spand mælk om dagen, men af ukendte årsager kunne hun nu malke hele to spande mælk fra koen.
”Tag du den ene spand mælk,” sagde hun til Mustafa Demirezen.
”Tak, men jeg bor langt væk i Danmark,” svarede han.
”Så drik bare lidt…,” lød hendes ønske.
Mustafa Demirezen opfordrer folk, som skal besøge Tyrkiet, til at bruge tid på at tage til de ramte områder. Ikke kun for at deltage i nødhjælpen men for at opleve et område og en befolkning, der har bevaret værdigheden og stoltheden midt i ulykken.
”De mennesker havde gode, trygge liv, indtil jordskælvet ramte. Men pludselig en dag kan man miste alt, hvad man ejer,” siger han.
Søndag d. 12. marts er der sogneindsamling i hele 8220 Brabrand og resten af Danmark. Der samles ind til Folkekirkens Nødhjælps indsats i blandt andet Tyrkiet og Syrien.