
Alf Tolboe Jensen fra Brabrand var en af de danske unge, der mistede livet i kampen mod den tyske besættelsesmagt i årene 1940-45. Fredag er det 100 år siden, Alf Tolboe Jensen blev født – og knap 75 år siden, han blev arresteret af tyske militærfolk og senere henrettet.
Større kærlighed har ingen end denne
at sætte livet til for sine venner
Sådan står der på mindesmærket i et hjørne af kirkegården ved Brabrand Kirke. Stenen blev kort tid efter krigens afslutning i 1945 placeret af Aarhus Soldaterforening til minde om kammeraten Alf Tolboe Jensen, der netop satte livet til for sine venner. I de sidste dage af 1943 blev han henrettet af tyske besættelsesmagt.
Arresteret på Vesterbro Torv
Alf Tolboe Jensen voksede op som en helt almindelig dreng i Brabrand og fik sin realeksamen, inden han kom i boghandlerlære. I sit korte liv nåede han en periode som rejsefører, inden han blev kaldt ind til det danske militær.
I 1939-1941 var han kornet ved i det danske militær, hvor han også mødte den soldater-kammerat, som senere skulle få ham med i modstandsarbejdet.
Efter at han var kommet hjem til Aarhus igen, kom Alf Tolboe Jensen i foråret 1943 med i en illegal modstandsgruppe, der med sprængstoffer angreb industri-anlæg og jernbaneskinner for at skade tyskerne så meget som muligt. Alf Tolboe Jensens opgave var som kurér at fordele sprængstoffer til flere jyske byer.
Men hans virke som modstandsmand blev kort. Det tyske efterretningspoliti Gestapo havde fra en stikker fået et tip og kom på sporet af den gruppe, han var medlem af. Den 13. oktober 1943 blev han arresteret på Vesterbro Torv.

Den sidste juleaften i cellen på Vester Allé
Den 24. november blev han dømt til døden sammen med fem andre unge modstandsfolk. Ifølge historisk skribent Louis Bülow var det de første dødsdomme, der blev afsagt over modstandsfolk i Aarhus.
Han søgte om benådning og bevarede forhåbningen om, at dødsdommen ville blive omstødt. Og sammen med de øvrige fanger nåede han at opleve juleaften, hvor Røde Kors overbragt julepakker og hilsner fra familie og venner til arresthuset på Vester Allé.
Men få dage efter jul, d. 28. december, fik han besked om, at ansøgningen om benådning var blevet afslået, og at han straks ville blive henrettet. I et sidste farvel skrev han:
…jeg er ikke anderledes, end jeg kan være i min Tro paa Gud…det eneste, der kan hjælpe, er Ens barnetro, det ved jeg nu…

Morgenen d. 29. december 1943
Historisk skribent Louis Bülow skriver i Aarhus Stiftstidende:
”Om morgenen den 29. december lyder der et infernalsk spektakel af støvletramp, tyske kommandoråb og raslen med nøgler i gangene bag de tykke mure. Alf ved kun alt for godt, hvad der nu forestår…”
Efter at have talt med den tyske feltpræst blev han ført op i gården ved Vester Allé Kaserne og henrettet ved skydning.
Efter henrettelsen blev liget kørt til Husbjerg Klit nær Oksbøl, hvor Alf Tolboe Jensen blev begravet sammen med seks kammerater, der ligeledes var blevet henrettet.
Efter krigens afslutning blev de syv kister fundet og gravet op, og Alf Tolboe Jensens lig blev kørt tilbage til Brabrand, hvor han blev begravet ved en højtidelighed ved Brabrand Kirke den 24. maj 1945.
Kilder:
”Skæbnefortællingen bag en mindeplade ved Musikhuset i Aarhus”, af Louis Bülow i Aarhus Stiftstidende, 8.9. 2018
Brabrand Kalenderen 2018, Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv