
Over halvdelen af de 493 beboere i Gellerup, som blev tvunget til at flytte, da deres lejlighed skulle rives ned, har fået en anden lejlighed i Gellerupparken eller Toveshøj. Det viser en opgørelse foretaget af Aarhus Kommune. De øvrige er blevet genhuset i 44 andre almene boligområder.
Siden 2022 har mange familier i Gellerupparken været gennem en svært tid, efter at de blev opsagt af Brabrand Boligforening, da deres lejligheder skulle rives ned.
Som de fleste ved, bor nogle få stykker stadig tilbage i deres lejligheder. De har gjort indsigelse mod opsigelsen og venter nu på, at Boligretten skal afgøre sagerne.
Men hvad med alle de andre? Hvad er der blevet af dem?
Det har Aarhus Kommune nu undersøgt. I et notat til politikerne i Aarhus Byråd har kommunens embedsmænd gjort status over de 493 beboere fra Gellerupparken, som er blevet genhuset.
Det viser sig, at over halvdelen af beboerne – 55,2 procent – blevet genhuset internt i området, mens 43,0 procent er genhuset i øvrige almene boligområder. De resterende er genhuset uden for den almene boligsektor. De er enten fraflyttet Aarhus Kommune eller er flyttet i en privat bolig.
Fordelt på 13 forskellige udsatte områder
Formålet med analysen var at undersøge, om genhusningerne af beboerne i Gellerup har bidraget til en større spredning af udsatheden til andre områder.
“Der har været iværksat et grundigt setup, som løbende har fulgt genhusningen og udviklingen i de øvrige almene boligområder med henblik på at undgå en gen-koncentration i andre områder,” skriver Aarhus Kommune i notatet.
Det viser sig, at det blot var 8,5 procent af de genhusede beboere, som blev genhuset i udsatte boligområder. Det er områder, hvor beboerne – ligesom i Gellerupparken selv – klarer sig dårligere end resten af Aarhus. Hvor mange er uden for arbejdsmarkedet, og hvor den gennemsnitlige indkomst er lavere en andre almene boligområder.
De 8,5 procent svarer til 42 personer. En særlig opgørelse viser desuden, at de 42 personer er genhuset i 13 forskellige udsatte områder.
“Det svarer til, at der i gennemsnit er genhuset 3,2 personer i hver af de 13 områder – eller med andre ord, hvad der ca. svarer til én husstand,” konkluderer Aarhus Kommune.
Blandt andet i Tilst har man i artikler om udviklingen dér beskyldt Aarhus Kommune for at flytte problemerne ved at rive boliger ned og tvangsflytte beboerne til andre områder, blandt andet Tilst. Men det er altså meget få tvangsflyttede beboere, som er endt i Tilst.
“Dette underbygger, at det iværksatte setup for genhusningen har haft den ønskede effekt. Statistisk set vurderes der således at være tale om for få personer til, at dette i sig selv vil føre til en større udsathed,” lyder det i notatet.
“Det vurderes derfor som usandsynligt, at genhusningen i sig selv har ført til stigende spredning af udsatheden til øvrige almene boligområder. Det kan dog ikke afvises, at det – evt. sammen med øvrige faktorer – har været medvirkende faktor til udviklingen i udsatte boligområder. Der kan således være flere faktorer, der påvirker den måde et område opfattes og kendetegnes på.”
Opgørelser fra kommunens genhusningskonsulenter viser, at de beboere fra Gellerup, som er blevet genhuset i øvrige almene boligområder, i alt er genhuset i 44 ud af 192 almene boligområder.
Mange Gellerup-beboere, som ikke har kunnet få en anden lejlighed i Gellerupparken eller Toveshøj, er altså blevet flyttet til et andet alment boligområde i Aarhus, som i langt højere grad ligner de øvrige århusianske boligområder.