”Hvis ikke Helge ved det, så ved ingen det…”, siger de i Brabrand. Sådan går det, når man har levet et langt liv i bydelen og gennem årene har været involveret i så mange aktiviteter som Helge Jørgensen.
Faktisk er Helge Jørgensen indvandrer fra Djursland. Han flyttede sammen med sin familie til Annettevej i Brabrand fra landsbyen Nødager, da faderen fik job på konservesfabrikken Jaka. Helge var 11 år og faktisk rædselsslagen for at skulle begynde i skole i storbyen. Hjemme i Nødager gik han kun i skole hver anden dag – så hvordan skulle det gå?
Han klarede sig fint, kom i lære som maler i 1962 hos en lokal malermester, hvor han arbejdede, indtil han i 1974 besluttede at begynde for sig selv.
”Jeg kunne efterhånden mærke, at kroppen havde svært ved at holde til jobbet som maler, så jeg arbejdede på at få firmaet til at blive større, så jeg kunne varetage andre opgaver. Og det lykkedes jo”, siger Helge Jørgensen, som er blevet opereret 23 gange for forskellige skavanker.
”Min kone siger, at det er fordi, jeg som den yngste i søskendeflokken er lavet af rester. Hvis jeg ikke havde mit optimistiske livssyn, havde jeg nok ikke været her i dag!”
Hædret for at være inkluderende
I 1997 kom sønnen Michael med i ledelsen af malerfirmaet, og de to har siden drevet virksomheden sammen. Malerfirmaet trives i bedste velgående,Dog med Helge i en stadig mere tilbagetrukket rolle. ”Jeg startede som bydreng og slutter som bydreng.”
Ved siden af sin daglige gang i malerfirmaet bruger han en del af sin tid som fast afløser hos Folkekirkens Nødhjælps butik i Åbyhøj.
Helge og Michael Jørgensen er flere gange blevet hædret for en meget åben og inkluderende ansættelsespolitik. Det gav dem i 2006 Aarhus Kommunes Integrationspris, mens de i 2007 fik Cabis netværkspris.
Fejrede guldbryllup sidste år
Han mødte i 1964 Nete, og da de to år senere ville giftes med hinanden, skulle der en særlig tilladelse til fra kongen, da Helge kun var 20 år – og man skulle på det tidspunkt være 21 år. Det viste sig også at være en god beslutning, og parret fejrede sidste år guldbryllup. De bor nu på Engdalsvej, hvor de har mulighed for at være tæt på familien. Især børnebørnene har en stor plads i Nete og Helges hjerter:
”Jeg siger ofte for sjov, at hvis jeg havde vidst, hvordan det var at få børnebørn, så havde jeg sprunget børnene over!”
Torsdag formiddag i mandecafeen
”Det bedste ved at bo i Brabrand – det er nok mit netværk. Jeg kender jo gud og hvermand her”, siger Helge Jørgensen.
Han har sine faste mødesteder ugen igennem. Torsdag formiddag er der mandecafé i sognegården i Brabrand, hvor mange af de 150 medlemmer mødes og diskuterer verdenssituationen.
Og fredag formiddag samles en hæderkronet flok veteraner i Havnens Varmestue på Fiskerivej i Aarhus. Blandt dem er tidligere borgmester Flemming Knudsen, OL-guldvinder Niels Fredborg og Leif Rasmussen, tidligere Aarhus Stiftstidende.
De netværk – og en masse god snak i lokalsamfundet ind i mellem – er resultater af et langt liv som aktiv samfundsinteresseret borger, som tidligere formand for Brabrand Erhvervsråd, medlem af menighedsrådet, medlem af Brabrand Elværks bestyrelse og aktiv socialdemokrat gennem 50 år. Han meldte sig dog ud af Socialdemokratiet for tre år siden i forbindelse med en udvisningssag.
”Jeg er altid gået til de der møder. Jeg har sgu nok altid blandet mig”, siger Helge Jørgensen.
Letbane eller ej
Når samtalen falder på det kommende kommunalvalg, så mener Helge Jørgensen, at det vigtigste valgtema i Brabrand må være diskussionen om, hvordan vi skal indrette den kollektive trafik i fremtiden. Han er en stor tilhænger af en lokal togløsning med stop både i det centrale Brabrand og med fortsættelse ud til Aarslev, hvor eksempelvis Dansk Supermarked nu har samlet næsten 1000 medarbejdere.
Han lægger dog ikke skjul på sin modstand mod letbanen og de mange elmaster.
”Det ser forfærdeligt ud med alle de master. Man må kunne grave kablerne ned i stedet. Det kan ikke undgås, at der ryger nogle kabler ned en gang i mellem, når der kører en kran forbi. De kabler sidder ikke ret højt.
De nye smalle fortove i Brabrand
Desuden mener Helge Jørgensen, at vi bør have en snak med politikerne om indretningen af fortove og cykelstier. Blandt andet på J.P. Larsens Vej er en del af fortovet blevet inddraget til cykelsti, hvilket gør det svært at færdes to personer ved siden af hinanden. En dobbelt-barnevogn kan heller ikke køre der.
Han mener, at det er en forkert vej at gå, at fortovene bliver så smalle, at man ikke længere kan færdes der to personer ved siden af hinanden.
Aktiviteter på Brabrandsøen
Endelig har Helge Jørgensen endnu et ønske, nemlig at der bliver mere aktivitet ved Brabrandsøen.
”Søen kunne godt bruges meget mere. Jeg forstår godt, at man ikke må sejle med motorbåd. Men da jeg var nygift, kunne man for eksempel leje robåde dér, hvor søen løber ud i Aarhus å. Så sejlede vi ud med kaffe i termokanden, når det var godt vejr. Der var konkurrerende udlejningsfirmaer på hver sin side af å-løbet – plus et ishus. Der var virkelig gang i den.”
Han håber, at lokale folk vil sætte flere aktiviteter i sving omkring Brabrandsøen så hurtigt som muligt.