Bækken risler og fuglene fløjter fortsat lystigt i det naturskønne område omkring Voldbækken for enden af Aarslev Møllevej. Her lå for 120-150 år siden ”Løjtnantens Have”, der i mange år var forlystelsespark for beboerne i Brabrand og Årslev.
”Har du aldrig hørt om Løjtnantens Have?”
Spørgsmålet kom fra to af Brabrands erfarne og lokalhistorisk interesserede borgere, Henning Juul Knudsen og Børge Nielsen – og så bliver man jo nysgerrig.
En solrig formiddag i oktober gik Vores Brabrand på jagt efter stedet, hvor Brabrand-borgerne især i 1870´erne og 1880´erne slog sig løs om søndagen, når de havde fri.
Løjtnantens Have blev skabt af stationsforstander Florian Erich Knirsch, som i periode 1862-88 var leder af Brabrand Station. Han var blevet forelsket i den træbevoksede kløft ved Voldbækken for enden af det, der i dag er Aarslev Møllevej.
I slutningen af 1860´erne købte han dér et stykke jord og anlagde en prægtig have, som han gennem årene løbende forskønnede. Han rejste blandt andet et udsigtstårn, indrettede en skydebane og fik opsat en hjorteformet fontæne.
Han anlagde lange gangstier, og broer af forskellig art førte over den klukkende bæk. Florian Knirsch fik desuden bygget en ”fjeldhytte” ind i skrænten, hvor den aldrende ungkarl havde sin romantiske sommerbolig.
Smuk og uplejet natur
Så forventningerne var naturligvis høje, da jagten gik ind på den forsvundne forlystelsespark anno 2020. Der er noget eventyrligt over naturområdet, der ligger smukt men temmelig uplejet op mod jernbanen, der løber på en forhøjning tæt på.
Lad det være sagt med det samme: Det er et utrolig smukt bakket område, der på mange måder minder om omgivelserne langs Giber Å, hvor man ligesom her kan gå langs det rislende vandløb og føle sig langt væk fra byens larm.
Stierne er helt intakte og giver fine muligheder for at bevæge sig rundt i området. Og længst mod vest bliver man ledt op i True Skov og kan herfra opleve, hvordan den unge skov udvikler sig.
Men Løjtnantens Have er der ikke mange spor efterladt af. Med lidt god vilje kan man fornemme, at haven et sted har være afgrænset af et stendige, men ellers må man nøjes med at bruge sin fantasi.
Brabrands krønikeskriver August F. Schmidt beskrev i 1950´erne malerisk stedet således:
Den har nu i Aarevis ligget hen i malerisk Forfald. Kommer man der nu en sommeraften, føler man sig i Vildnisset, som dominerer her, som hensat i Haven til et Torneroseslot.
Og den udvikling er fortsat, så området nu domineres af den vilde natur. Men det er netop det fine ved det – og så må man nøjes med at forestille sig, hvordan Brabrand-borgerne slog sig løs for 120 år siden.
Løjtnant i Treårskrigen
Men hvor kom navnet ”Løjtnantens Have” da fra? Det har August F. Schmidt også en forklaring på:
”Da Florian Knirsch var Løjtnant fra Treaarskrigen (1848-51), blev han altid kaldt ”Løjtnanten”, og hans Anlæg benævntes stedse ”Løjtnantens Have”. Den var Brabrands største Seværdighed, og da den var offentlig tilgængelig, valfartede Folk om Søndagene i Hobetal hertil,” skriver han.
Efter Knirsch´død i 1891, blev folk fra Brabrand og Årslev sogne ved med at komme i Løjtnantens Have, der sammen med Brabrand Skov ved Nøjsomhedsvej var de lokale udflugtssteder.
Senere kom området i øvrigt til at hedde Fiskeparken. Her var indrettet fiskedamme, hvor der blev opfodret ørreder til eksport. Dambruget blev nedlagt i 1957.
Gå selv en tur i det dejlige efterårsvejr i og omkring ”Løjtnantens Have”. I kan parkere ved Uno-X-tanken, Silkeborgvej 702. Herfra går en trappe ned i parken langs Aarslev Møllevej, og man kan så gå ad stierne mod nord.
Gradvist kommer I tættere på Voldbækken og kan også flere steder krydse bækken og gå på begge sider og udforske hele området. Løjtnantens Have lå efter sigende i det område, der ligger på sydsiden langs jernbanen.
Artiklen er blevet til med stor hjælp af Henrik Andersen, Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv, og Henning Juul Knudsen.