Seks år efter at de startede mad-virksomheden Bánh Mì Bandits, har de fire barndomsvenner fra Brabrand, John, Jimmy, Jonas og Faisal, allerede været en masse igennem, både som familiefædre og virksomhedsejere. Nu har de udvidet med take away i deres lokalområde.
De er alle i starten 30´erne og er midt i den hverdags-travlhed, der kendetegner familier med tre små børn. Samtidig driver de mad-virksomheden Bánh Mì Bandits, der med deres egne ord står for ”freestyle vietnamesisk gademad – uden dikkedarer”.
Det hele begyndte i 2016 hos Aarhus Street Food, og i 2020 udvidede de i Nørregade. Og nu kan du fredag og lørdag kl. 16.30-20 også hente vietnamesisk street food på Sintrupvej i Brabrand.
De fire venner, Jonas Schwartz, Faisal Saeed og John og Jimmy Tran, beskriver det som ”vildt hyggeligt”, at de nu gennem mere end seks år har drevet virksomhed sammen.
De er alle opvokset i Brabrand, hvor de har boet i forskellige perioder. John og Jonas spillede fodbold og Jonas også håndbold i Brabrand IF, mens de tre øvrige på andre måder har været en del af lokalområdet.
Så skiltes deres veje – men i sommeren 2016 løb de ind i hinanden i en periode af livet, hvor de alle søgte efter, hvad den næste fase af arbejdslivet kunne være. Og tilfældigvis dukkede muligheden op: De kunne åbne en butik hos Aarhus Street Food. De slog til.
”Vi fandt sammen om det vietnamesiske køkken. Jimmy og John har vietnamesisk blod i årene, og vi andre har rejst og smagt os gennem Vietnam. Så vi tog afsæt i nogle traditionelle vietnamesiske opskrifter, som vi så byggede videre på,” fortæller Jonas.
”Vores mad er en luksus-udgave af traditionel vietnamesisk street food, der ofte består af ris, sylt, frisk agurk, nuoc mam (en frisk sur/sød lime-dressing) og få andre elementer.”
Lejede industrikøkken på Sintrupvej
Navnet Bánh Mì stammer fra en traditionel vietnamesisk street food-ret, som er en baguette fyldt med lækkerier. Det blev deres første bud på en tilpasset udgave af vietnamesisk street food med marineret svinekød og grøntsager. Senere har de desuden udviklet forskellige salater og bowls.
Jimmy Tran har udviklet den særlige smag i det barbeque-marinerede svinekød, der nu er et af hovedelementerne i de fleste af retterne.
Take away-restauranten i Nørregade kom til i 2020, og nogenlunde samtidig fik de mulighed for at leje det store industri-køkken på Sintrupvej, hvor alle ingredienser nu gøres klar.
”Vi startede med at lave alt mad i vores container på streetfood, men langede efterhånden så meget over disken hver dag, at der ikke var plads nok til at forberede og opbevare det hele, samt at opretholde en god hygiejne,” siger Jonas Schwarz.
Betjener gamle lærere og skolekammerater
Ideen om at sælge take away direkte fra køkkenet på Sintrupvej har de haft længe, men det har været svært at finde personale, der gjorde det muligt. Men i efteråret 22 gik de for alvor i gang.
”Det er virkelig sjovt og hyggeligt at betjene folk, man kender i lokalområdet, for eksempel gamle lærere og skolekammerater. Det har faktisk overrasket os, hvor mange, der faktisk gider at hoppe på cyklen eller i bilen og hente mad hos os. Det er virkelig fedt,” siger Jonas Schwartz.
De fire venner overvejer senere at tilbyde at levere maden, hvis der er interesse for det.
De oplever, at der i deres netværk er en stor opbakning til deres aktiviteter. Og så skader det ikke, at maden smager godt.
”Det er et godt og nærende alternativ til gængs take away som pizza og burger. Det er sundt og grønt, og mange børn kan li´ det også. Vi har mange børnefamilier blandt vores kunder.”
”Jeg spiser stadig vores mad flere gange om ugen”
John fortæller om glæden ved at møde mandag morgen og gå i gang med at sætte stole på plads. Alt bliver let triviel hverdag, men de minder hinanden om, at de skal forsøge at glæde sig over nuet.
”Jeg kan stadig blive glad over at se den umiddelbare reaktion, når nogen smager vores mad første gang. Jeg spiser stadig vores mad flere gange om ugen. Vi er stolte over, at vi laver mad af god kvalitet, og som samtidig smager virkelig godt,” siger Jonas.
De kan alle mærke, at de første seks år, hvor de alle har været dybt involveret i alle processer, har givet en enorm erfaring. Nu sidder retterne lige i skabet.
”Kunderne kan genkende os og véd, at vi selv står med det hele hver dag. Vi kan mærke, at det giver en respekt hos mange. Men hvis vi åbner to steder mere, vil vi ikke længere kunne gøre det på samme måde mere.”
Bump på vejen
Det er gået stærkt for de fire venner. Ind i mellem lidt for stærkt. Men der er hele tiden kommet nye udfordringer til, der har holdt dem til ilden.
”Det har været noget af en tur – der har ikke været et år uden bump på vejen. Vi har efterhånden prøvet det hele,” bemærker John.
John og Jimmy har deres daglige gang i Nørregade, mens Faisel og Jonas især står for afdelingen i Aarhus Street Food. Samtidig tager Jonas det meste af skrivebordsarbejdet.
”Der er en stor forståelse for, at man kan få for meget på sin tallerken, så vi kan alle få brug for en kontordag eller at holde lidt fri,” siger Jimmy.
Svært at finde tid til at spise sammen
Deres arbejdsfællesskab er kendetegnet ved en stor fleksibilitet. De ved alle, hvad familielivet også kræver, og så hjælper det, at man kan smutte fra arbejdet, når hjemmefronten kræver det. Senest har Faisal eksempelvis været på barselsorlov.
”Vi kan alle mærke, at vi vil det bedste for hinanden. Vi har været pressede, men vi har alligevel formået at give hinanden den tid, vi har haft brug for. Vi forstærker bare vores venskab,” siger John.
”Det er relationen mellem os fire, der har skabt grundlaget for virksomheden. Og vi har været så meget igennem sammen, også privat, hvor vi alle har tre små børn under 7 år. Der har været rigeligt at se til. Jeg glæder mig til de næste fem år. Det bliver spændende at se, hvad der så skal ske,” tilføjer Jonas.
De mange fælles arbejdstimer i Bánh Mí Bandits og et travlt familieliv har dog gjort det svært at finde tid til at mødes i fritiden:
”Vi har i mange år snakket om, at vi snart skulle ud og spise sammen. Men det er ikke lykkedes endnu. Det er svært at finde tiden til det.”
Fredage og lørdage mellem kl. 16.30 og 20.00 kan du afhente takeaway hos Bánh Mí Bandits på Sintrupvej 71, hvor maden til butikkerne i Nørregade og Aaarhus Street Food også produceres. Du bestiller maden på hjemmesiden via linket her.