Det har været et voldsomt år for Jacob Ruby, der i sommeren 2019 startede sin virksomhed Mr. Ruby på Langdalsvej. Coronaen ødelagde en stor del af hans oprindelige planer. Men til gengæld viste det sig, at lokalområdet var klar til at støtte op om Brabrands nye vinmand.
”Det er jo lidt nørderi, det jeg render og laver,” smiler Jacob Ruby nærmest lidt undskyldende.
Han har nu i lidt over et år drevet virksomheden Mr. Ruby, der importerer og sælger vin engros og til private. Hans ekspertise ligger især inden for de lettere tyske vine, som han insisterer på er langt bedre end deres ry.
Og kunderne lader sig ofte overbevise, selvom mange kommer med dårlige erfaringer med billig tysk vin som Liebfraumilch og Piesporter Michelsberg fra 1970erne og 80erne. De oplevelser kan godt sidde i folk, når de kommer ind ad døren på Langdalsvej. Men de går alligevel som regel ud ad døren igen med seks flasker under armen.
Men Jacob Ruby lægger ikke skjul på, at det første år har været langt hårdere og helt anderledes, end han havde tænkt.
”Det har da været hårdt. Til tider faktisk overraskende hårdt. Jeg troede, at jeg havde erfaringen fra for 18 år siden, da jeg sidst startede egen virksomhed. Men det viste sig, at jeg alligevel stod med mange af de samme udfordringer.”
Et fantastisk 2020
Aftaler han troede var på plads, men alligevel viste sig ikke at være det. En masse bureaukrati, der alligevel ikke var blevet nemmere. Og så coronaen der pludselig satte trumf på i foråret, og betød at restauranter, han forventede at levere vin til, lukkede.
”Der var et par måneder, hvor salget svigtede fuldstændig. Men faktisk har mit 2020 været fantastisk – lige modsat hvad så mange andre har oplevet.”
Der viste sig nemlig et helt nye muligheder i Brabrand:
”En stor interesse fra private kunder har åbnet helt nye døre for mig. Jeg havde ikke på forhånd de store forventninger til den del, da jeg startede, men det har vist sig at være rigtig godt. Og der har især været stor opbakning fra lokalområdet.”
Han nævner blandt andet en lørdag, hvor det strømmede til med Brabrand-beboere, efter en bemærkning om Mr. Ruby i den lokale Facebook-gruppe.
”En del af kunderne bliver ved med at komme jævnligt og spørger, om jeg har fået noget nyt. De kender snart sortimentet bedre en mig. Det er ret fantastisk.”
Ved alt om hver eneste flaske
Han tror, det er den personlige tilgang, der betyder noget for folk: Det er i høj grad historierne om vinen, der styrker interessen. Hvem der har produceret vinen, hvordan den er produceret, og hvordan klima og jordbundsforhold har spillet ind.
”Mit udvalg er jo ikke kæmpestort, men til gengæld ved jeg alt om stort set hver eneste flaske, og jeg har kontakten til dem, der står og laver det. Det tror jeg godt, folk kan mærke. ”
Han har omkring 150 forskellige vine på lager, og altid et pænt udvalg af vine, man kan smage.
Han vil nu i øvrigt fremover helt konsekvent til at holde åbent om fredagen kl. 13-16, så folk kan komme forbi og købe vin til weekenden.
De sjoveste smagninger
Midt i det hyggelige restaurerede loftslokale står et langbord, som Jacob Ruby selv har bygget. Det er her, han med jævne mellemrum samler en gruppe vininteresserede om smagninger á la ”EM i tør Riesling” og lignende.
”Fra starten tænkte jeg det som lidt af en legeplads, hvor jeg sammen med andre mennesker får smagt noget god vin. Og det handler ikke bare om at forherlige de ting, jeg selv importerer – det er virkelig inspirerende at smage på vin sammen med andre,” understreger hen.
”De smagninger, jeg selv synes er sjovest, er når vi har et tema og så smager 12 forskellige vine blindt. Deltagerne får en liste over alle vinene, men de ved ikke, hvornår de kommer. Så har man ingen mulighed for at være forudindtaget. Nogle tror, at jeg kan gætte dem alle. Men det er der ingen der kan, og jeg bliver bestemt også ofte selv snydt.”
20 deltagere passer fint
Jacob Ruby lægger ikke skjul på, at han nyder idéudviklingen og forberedelsen af blindsmagningerne, og han sidder lige nu og nørkler med forårets smagninger.
”Ideerne kommer tit fra folk, der stiller mig spørgsmål. ”Hvor god er tysk Chardonnay egentlig”, blev jeg for eksempel spurgt. Så nu skal vi da have en smagning, hvor vi tester toppen af tysk Chardonnay mod de bedste bourgogner.”
På grund af corona-restriktionerne har han valgt kun at have 20 gæster til vinsmagningerne. Men det antal passer ham fint, da han så kan nå at snakke med alle undervejs.
Han holder tydeligvis meget af det personlige møde og hyggen omkring vinen, og vil sandsynligvis satse på den type events fremover.
Lørdag d. 12. september kl. 10-14 holder Mr. Ruby Riesling Vinbar på Langdalsvej 75. Vinene kan købes glasvis og evt. nydes i gården. Læs mere her.
Læs også:
Ny vin-virksomhed på Langdalsvej satser på events og oplevelser