Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv er den lokale hukommelse. Gennem 40 år er lokalarkivet af kompetente folk blevet udbygget til den nuværende størrelse og anerkendelse af blandt andet forskere fra ind- og udland. Lørdag d. 18. november er det 40 år siden, lokalarkivet blev stiftet.
Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv blev etableret på basis af materiale, en af de to initiativtagere, Børge Nielsen, havde haft liggende under sin seng – og som han medbragte i to plastikposer.
Gennem 40 år er lokalarkivet vokset betragteligt og er i dag et af de byens bedste lokalhistoriske arkiver. Det har lokaler på det nye Gellerup Bibliotek i Sports- og Kulturcampus og rummer meget omfattende materiale om hverdagslivet og udviklingen i det, der engang hed Brabrand-Årslev Kommune.
”Noget af det spændende ved vores arkiv er, at vi dækker to så forskellige områder som selve Brabrand, der er en traditionel stationsby, og Gellerup, hvor der i disse år sker så meget – og som også har interesse for mange inden- og udenlandske forskere,” siger en af lokalarkivets drivende kræfter, Vibeke Harsberg.
”Vi har vores faste åbningstid, men vi har lige så ofte besøg af forskere, studerende og andre, der har brug for at fordybe sig i større dele af vort materiale, som så kommer uden for den normale åbningstid. Selv fra udlandet kommer der besøgende,” siger hun.
Arkivets samlinger er siden starten i 1983 vokset betragteligt, og rigtigt meget af det stammer fra Børge Nielsen, som må have sovet helt oppe under loftet, hvis det alt sammen har ligget under hans seng, funderer Vibeke Harsberg, som sammen med den øvrige arbejdsgruppe på otte personer driver lokalarkivet.
”Arbejdsgruppen har meget forskellige kompetencer og supplerer derfor hinanden godt, så vi kan drive et alsidigt og velfungerende arkiv. Alle medarbejdere er ulønnede, så det er en samling meget engagerede frivillige, der gennem 40 år har bygget arkivet op fra nulpunktet til det, det er i dag – og som fortsætter det gode og konstruktive arbejde,” siger hun.
Tillid åbnede døre
Det hele begyndte i september 1982, hvor to af lokalområdets ildsjæle, Børge Nielsen og Bent Christensen, indkaldte til et møde for at høre, om der var interesse for at oprette et lokalhistorisk arkiv i Brabrand. Det var der!
Efter mødet blev der nedsat en arbejdsgruppe, som gik i gang med at forberede etableringen af et arkiv. Resultatet blev, at arkivet 17. november 1983 officielt blev indviet på det daværende Brabrand Bibliotek.
Og så begyndte det egentlige arkivarbejde – i et meget lille lokale på biblioteket, som lokalarkivet delte med biblioteket.
”Fordi arkivet var lokalt forankret, fik vi rigtig meget materiale ind. Folk kendte de mennesker, der stod bag, og stolede på dem. Jeg var en stakkels udefrakommende sønderjyde, men når jeg forsikrede folk om, at det skam var det arkiv, Børge Nielsen havde noget med at gøre, så åbnedes alle døre,” mindes Vibeke Harsberg, som havde erfaring fra det statslige arkivvæsen og derfor kom til at stå for registrering af det indkomne materiale.
”Vi fik derfor hurtigt gang i en omfattende og alsidig indsamling. Kresten Skjærlund var en gudbenådet fotograf og tog sig af hele billedafdelingen. Han kunne trylle med gamle, utydelige billeder, så kopien blev bedre end originalen, og da folk både kendte ham og stolede på ham, fik han indsamlet utroligt mange billeder, som blev sat op på pap og ordnet efter emne. Billederne var uhyre populære blandt vore besøgende.”
Kresten Skjærlund og Børge Nielsen var også i de første mange år de gennemgående foredragsholdere, når lokalarkivet holdt de altid populære lokalhistoriske aftener.
Arkivet indledte som nævnt sin tilværelse på Brabrand Bibliotek, men så kom der en sparerunde, og Brabrand Bibliotek blev lukket sammen med 12 andre biblioteker i kommunen. Arkivet har siden været en del af Gellerup Bibliotek.
Søger materiale om skoleliv
Lokalarkivet indsamler, registrerer og formidler billeder og papirmateriale – også det digitale – som fortæller om det helt almindelige dagligliv i den tidligere Brabrand-Årslev Kommune.
”Vi gemmer gamle protokoller, men også nye opslag – for slet ikke at tale om billeder – fordi det alt sammen fortæller noget om, hvordan folk levede før i tiden. Det er en del af vores fælles kulturarv,” forklarer Vibeke Harsberg.
”Vi gør meget ud af samtidsdokumentering, fordi alt forandres så hurtigt, så vi indsamler både nyt og gammelt.”
I forbindelse med jubilæet vil der på Gellerup Bibliotek være en plancheudstilling om børn og skoleliv. I den forbindelse vil arkivet meget gerne modtage nutidige og også gerne ældre materialer, der viser noget om skolebørn og deres skoleliv.
Udstillinger på Gellerup Museum
”Vi gør meget ud af vores formidling, for der er ikke meget sjov ved at bruge en masse tid på at indsamle og registrere, hvis der ikke er nogen, der kan bruge materialet,” siger Vibeke Harsberg.
Lokalarkivet inviterer hvert år i januar til lokalhistoriske foredrag på Gasværket, og desuden arrangeres en årlig byvandring rundt i Brabrand. Ligeledes udgives hvert år en kalender, der ikke bare har billeder, men også en masse information om ”Brabrand i gamle dage”.
”Fordi vi er så forankrede i lokalmiljøet og er kendt af mange på grund af vore udadrettede aktiviteter, får vi heldigvis meget materiale ind til arkivet, så vi kan dokumentere meget af den rivende udvikling, der sker i vort område,” siger hun.
Arbejdsgruppens medlemmer underviser også skoleelever i lokalhistorie og forklarer dem, hvad et arkiv er og kan bruges til. Og lokalarkivet holder mange foredrag for grupper, der er interesserede i at høre noget om vores lokalområde.
”Vi arbejder sammen med mange lokale aktører i et meget frugtbart samarbejde og har senest fået vort helt eget udstillingslokale på Gellerup Museum, hvor vi har skiftende udstillinger.”
Stort program på jubilæumsdagen
Arkivet fejrer sit jubilæum lørdag den 18. november ved at holde åbent hus på arkivet og ved at holde nogle foredrag om Brabrand.
Der er åbent hus kl. 10 – 13.30, hvor man kan besøge arkivet.
I et af bibliotekets møderum kan du i løbet af dagen høre en række foredrag:
Kl. ca. 10.30 Hvad er et arkiv? (v. Vibeke Harsberg)
Kl. ca. 11.00 Jaka (v. Lars Nikolajsen)
Kl. ca. 12.00 Hvad juleforberedelser kan føre til? Brabrands brand 1849 (v. Svend-Erik Christiansen)
Samtidig vil der være udstilling af en lang række plancher, der viser livet i Brabrand til forskellige tider.