Brabrands historie er fuld af spændende og til tider dramatiske begivenheder. Blandt andet historien om slamsugeren Brasen, der i 1971 blev brændt af midt på Brabrand Sø. Det er en af de historier, du kan høre på Gasværket torsdag, når lokalarkivet igen holder lokalhistorisk aften.
Der var fuldt hus på Gasværket, da Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv onsdag aften holdt den første af to lokalhistoriske aftener. En underholdende aften med masser af lokale fortællinger og anekdoter – og dertil også hyggeligt kaffebord med hjemmelavet æblekage.
Det lokalhistoriske arkivs dygtige folk havde endnu en gang gravet dybt i arkiverne, og blandt andet kunne lokalhistoriker Lars Nikolajsen fortælle, hvad der virkelig skete en lun og mørk september-aften i 1971 midt på Brabrand Sø.
I centrum for begivenhederne var en stor gul slamsuger, der var blevet indkøbt af Aarhus Kommune og døbt Brasen.
Brabrand Sø var ved at gro fuldstændig til med siv og rørskove. Gennem mange år var søen blevet tilført store mængder kvælstof og fosfor, både fra de mange husstande i det vestlige Aarhus og fra lokale virksomheder som for eksempel konservesfabrikken Jaka. På et tidspunkt fik Brabrand Sø tilnavnet ”Det røde hav” på grund af uheldige udledninger af spildevand.
Der kom mere og mere mudder på bunden af søen, og i Aarhus Kommune besluttede man sig i midten af 1960´erne for, at der måtte gøres noget, hvis ikke naturperlen skulle gro fuldstændig til og blive til en mose.
Slamsugeren Brasen blev indkøbt, og den begyndte at suge slam op fra bunden af Brabrand Sø, blandt andet ved Aarhus Ås indløb i Brabrand Sø og ved Døde Å.
Hvem var gerningsmændene?
Slammet blev pumpet op på bredden bag en stak halmballer, og den løsning mødte store protester fra mange naturelskere og andre beboere, som kunne se, at vegetationen og og fugles ynglepladser blev ødelagt.
Mange læserbreve og anden form for protester hjalp ikke – og så valgte ukendte personer den pågældende aften i september at gå mere radikalt til værks. Ved hjælp af halmballer og benzin blev der fyret op under Brasen.
Det lykkedes ikke politiet at finde ud af, hvem der stod bag afbrændingen, der satte Brasen ud af spillet. Snakken gik dog lokalt, men gerningsmændene blev aldrig afsløret.
Lokalhistoriker Lars Nikolajsen kunne dog som afslutning på historien bringe delvis afklaring på, hvem der stod bag afbrændingen.
Det skal dog ikke afsløres her, da spændingen skal bevares for de, som deltager i den anden og sidste lokalhistoriske aften i denne omgang. Den foregår ligeledes på Gasværket torsdag d. 26. januar kl. 19.30.
Her kan du desuden høre om lærlingeliv i 1950ernes og 1960ernes Brabrand og om en af lokalområdets store virksomheder, Aarslev Sav- og Hammerværk. Billetter kan bestilles på email dgg@detgamlegasvaerk.dk