
Den socialdemokratiske folketingskandidat Camilla Fabricius vil, hvis hun bliver valgt, forsøge at samle de kommende nyvalgte århusianske folketingsmedlemmer om at få etableret et trinbræt i Brabrand hurtigst muligt. Og det vil være en fin forretning, viser en økonomisk beregning.
For nylig opfordrede den konservative rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang, folketingskandidaterne i Aarhus til at arbejde for hurtigst muligt at få etableret et trinbræt i Brabrand.
Den bold har Camilla Fabricius fra Socialdemokratiet været hurtig til at gribe. Tirsdag eftermiddag besøgte hun Jernbanevej i Brabrand, hvor et trinbræt vil kunne etableres. Hun var inviteret af Paw Simon Krogh fra borgergruppen Brabrand på Skinner.
”Pengene til en togstation i Brabrand er jo allerede sat af i statens infrastrukturplan, men lad os få projektet fremrykket. Det vil være en rigtig god forretning for samfundet,” opfordrer Paw Simon Krogh. Og Camilla Fabricius er enig:
”Jeg er en stor tilhænger af den grønne omstilling, og der ligger jo en bane i forvejen, som der bor rigtig mange mennesker omkring. Det giver virkelig mening at man får det her togstop. Så vi må have det fremrykket og sat i gang hurtigst muligt,” siger Camilla Fabricius.
Hun foreslår, at de nyvalgte århusianske folketingsmedlemmer efter valget går sammen om en henvendelse til den kommende regerings transportminister om sagen. Et fælles pres fra Aarhus vil kunne få Transportministeriet og Trafikstyrelsen til at prioritere et trinbræt i Brabrand, mener hun.
”Man kan jo se, at det andre steder har gjort en forskel, at man politisk går sammen på tværs og skaber en forståelse af, hvad det er, man ønsker. Det handler ikke om at skabe en ideologisk kampplads, men mere om at få et fælles fokus på et konkret problem, man gerne vil have løst,” siger hun .
”På andre områder har man kunnet lave aftaler forholdsvis hurtigt, hvis man ellers kan blive enige om præmissen for det hele. Og jeg kan se, at vi er mange, som synes det faktisk er en rigtig god idé” siger hun.
Hun opfordrer Brabrand på Skinner og andre lokale aktører til at invitere de lokale nyvalgte folketingspolitikere om sagen tre måneder efter valget, hvor politikerne har haft tid til at komme ind i deres nye ansvarsområder. Her vil politikerne kunne aftale, hvordan sagen gribes an.
Tilbagebetaling på under et år
Camilla Fabricius efterlyser dog en konkret beregning på, hvad et trinbræt i Brabrand vil koste.
En af de senest etablerede stationer, Hjørring Øst, kostede ifølge TV2 Nord cirka 10 millioner kroner at opføre. Der var tale om en station med 90 meter perron, 15 lysmaster, læskur og al den nødvendige teknik.
Det er dog omdiskuteret, hvad et trinbræt i realiteten vil koste. Paw Simon Krogh fra Brabrand på Skinner har regnet på tallene og når frem til, at investeringen i etablering af et trinbræt selv med en pris på 15 mio. kr. vil være tilbagebetalt, allerede inden der er gået et år. Regnestykket ser således ud:
Udgangspunktet er, at 600 passagerer dagligt vil stige på toget i Brabrand. Det mener Paw Simon Krogh er lavt sat, da tidligere prognoser har anslået et dagligt passager-tal på op mod 1800.
“De sparer allesammen ca. 10 minutter hver vej, altså 20 minutter i alt, hvilket også er lavt sat. I myldretiden vil tidsbesparelsen snarere være 2 gange 30 minutter,” siger han.
Det giver en daglig tidsbesparelse på 12.000 minutter – svarende til 200 timer. Hvis man prissætter en time til 250 kr., giver tidsbesparelsen omregnet i kroner og øre en daglig besparelse på 50.000 kr. På årsbasis svarer det til 18,2 millioner kr.
”Den årlige besparelse overstiger prisen på selv det dyreste trinbræt, vi har set beregninger på, så investeringen vil være tjent ind på under et år. Det er altså åbenlyst, at det vil være en meget god forretning at etablere det trinbræt i Brabrand hurtigst muligt,” siger han.
Men hvad med dem, der så sidder og venter i toget, mens det holder i Brabrand?
”Ja, det er klart, at der skal modregnes et beløb for deres ventetid, mens toget stopper i Brabrand. Men det groteske er jo, at vi kan se, at mens der er sort af biler på Silkeborgvej, triller der som regel et halvtomt tog forbi Brabrand uden at stoppe. Det ser jo virkelig underligt ud,” svarer han.
Intet problem med et ekstra togstop
Heller ikke Camilla Fabricius mener, at ulempen for de øvrige passagerer ved et togstop i Brabrand må overvurderes.
”Jeg har selv kørt en del med regionaltoget på den bane, og der er jo i forvejen en del stop på den strækning, så folk er vant til at skulle stoppe. Det vil næppe genere ret mange at skulle stoppe i Brabrand også,” siger hun.
”Personligt er jeg meget optaget af den grønne omstilling. Det er fair nok med den økonomiske beregning, men for mig at se handler det om, at toget er en god transportform – og hvis vi vil ha´ flere til at tage toget, er vi nødt til at sørge for, at det faktisk kommer til tiden, at det er komfortabelt og at der er afgange nok. Og det vil det her trinbræt jo medvirke til.”
Læs også: