En af Danmarks største sangerinder gennem næsten 50 år, Lis Sørensen, vender 10. marts tilbage til Brabrand, hvor hun er født og opvokset. I denne samtale fortæller hun om sin barndom på Skovbakkevej og tiden på Engdalskolen, der lagde grunden til en fantastisk karriere.
Brabrands tidligere biograf, Vestteatret, var stedet, hvor teenageren Lis Sørensen første gang stod på scenen.
Det var umiddelbart inden, hun begyndte at spille med Anne Linnet inde fra Åbyhøj i det senere så berømte band, Shit og Chanel. Hun var begyndt at spille guitar, og hendes musiklærer på Engdalskolen, Holger Laumann, arrangerede koncerten med nogle af skolens musiktalenter.
Efter cirka 50 år på den danske musikscene vender Lis Sørensen nu tilbage og giver igen koncert i 8220 Brabrand. 10. marts giver hun koncert på Årslev Kro til Brabrand Erhvervsforenings 60 års jubilæumsfest.
”Jeg er meget glad for at blive spurgt, og det er en koncert, jeg virkelig ser frem til,” siger Lis Sørensen.
Kører ofte en tur til Brabrand
Hun var barn i 1960´erne, og Brabrand var en lille hyggelig by med et blomstrende handelsliv og et livligt miljø i naturen omkring Brabrand Sø og i Brabrand Bakker, husker hun.
”Brabrand var jo nærmest bare en landsby med et virkelig godt og trygt miljø omkring Hovedgaden med bibliotek og mange små butikker. Det var et virkelig trygt og godt sted at vokse op,” fortæller Lis Sørensen, som startede på Engdalskolen i 1962.
”Vi mødtes rigtig meget ude i den dejlige natur omkring Brabrand. Vi var rigtig meget udendørs, stod på skøjter og sejlede kajak på søen. Jeg husker også, at jeg havde en hest en periode og red rigtig meget oppe i skoven.”
”Jeg tager ofte bilen og kører en tur rundt i Brabrand og genopvækker gamle minder. Det er en skøn fornemmelse at genopleve gaderne og søen, som vi brugte så meget på den tid.”
”Et fantastisk sted at vokse op”
Naboerne i Hans Broges Parken var blandt de første, der lagde ører til en af de stemmer, der skulle komme til at præge dansk musik helt fra 1970erne og frem til i dag.
Mens familien i årene frem til 1958 boede i de velkendte gule blokke på Hans Broges Vej, gik hun som tre-årig fra dør til dør i nabolaget og sang mod betaling.
Da Lis Sørensen var tre år, flyttede familien op på toppen af Skovbakkevej, hvor der dengang bare var en gård og to husmandssteder.
”Det var et fantastisk sted at vokse op. Der var et pænt stykke vej ned til Engdalskolen, men det gik jo godt ned ad bakke,” husker Lis Sørensen.
En frodig tid på Engdalskolen
Som nævnt var Lis Sørensen tidligt interesseret i sang og musik. I skolen dannede hun pigegruppen De Fem og indsang som 11-årig sin første plade, singlen ”Cirkushesten Claus”.
Men det var mødet med den energiske og initiativrige musiklærer på Engdalskolen, Holger Laumann, der for alvor satte gang i tingene.
”Der var et fantastisk livligt musikliv på Engdalskolen. Det var meget progressivt, kan jeg se tilbage på nu, hvor skoleinspektøren sørgede for at købe instrumenter ind til musiklokalet. Det var virkelig en frodig tid for mig,” fortæller hun.
Blandt andet opstod forårskoncerterne i Vestteatret, hvor Aarhus Fysioterapi nu har omdannet lokalerne til sundhedshus. Hun var blandt andet en del af både skolens store kor og et mindre kor.
Og så var det, hun mødte Anne Linnet inde fra Åbyhøj, og de stiftede Shit og Chanel. Da hun fyldte 18, rejste hun fra Brabrand. Musiklivet inde i Aarhus med spillesteder som Trinbrættet og Vestergade 58 trak nu helt uimodståeligt.
Over en million solgte albums
Resten er historie, som man siger. Shit & Chanel satte et varigt aftryk i dansk musik og blev startpunkt for Linnets og Sørensens bemærkelsesværdige karrierer.
Lis Sørensens særlige stemme gjorde hende desuden til en efterspurgt korsangerinde i en række af tidens orkestre, fra Henrik Strube Band over Gnags til Gasolin, hvor Lis Sørensen medvirkede på Kvinde min. Hun har i alt bidraget til over 100 albums. I eget navn har hun udgivet 16 albums, der samlet er solgt i over en million eksemplarer.
Det folkelige gennembrud kom i 1980 med sangen ”Stille før storm”, en sang Sebastian skrev til den da 25-årige sangerinde. Senere blev også sange som ”Tæt på ækvator”, ”Fuld af nattens stjerner” og ”Mine øjne de skal se” store hits.
Koncert med sange der har stået distancen
De fleste af de numre kan publikum godt glæde sig til at høre, når hun d. 10. marts giver koncert på Årslev Kro i anledning af Brabrand Erhvervsforenings 60 års jubilæum.
”Ja, man kan helt sikkert forvente en hel del af de sange, mange kender,” siger Lis Sørensen. Hun understreger dog, at repertoiret vil blive tilpasset duo-formen, da hun optræder med guitaristen Jonas Krag ved sin side.
”Det bliver nogle af de sange, der virkelig har kunnet stå distancen. Det er et stort privilegium for mig at have sange, der stadig er sprællevende og tidløse på en måde. Det er vigtigt, at de stadig kan synges i den alder, som jeg har i dag.”
”Men det kan man jo aldrig vide, før numrene har nogle år på bagen. Det er jo ikke noget, jeg har tænkt på, da jeg skrev dem. Det har mere været en slags instinkt eller et indre kompas, der har bestemt, at sangene blev, som de blev.”
”Min stemme har det rigtig godt”
Hun understreger, at hun stadig også tænker på at komme med nye sange – men det er dog vigtigt for hende, at sangene fortsat opleves som i familie med hinanden.
”Men først og fremmest er det vigtigt at forsøge at gøre sangene vedkommende, selv efter så mange år. Det handler især om at være hundrede procent til stede, i det øjeblik de synges.”
Lis Sørensen lægger ikke skjul på, at hun stadig nyder at optræde, og hun synger så mange koncerter, hun kan komme til.
”Derfor oplever jeg også, at min stemme har det rigtig godt. Den er i en rigtig god grundform. Jeg føler egentlig, at jeg har mere stemme i dag, end jeg havde for 30 år siden,” siger hun.
”Og det er vigtigt for mig at synge. Det kan godt blive en forlængelse af ens sprog. Her kan man udtrykke det, der ellers kan være svært at formulere. Det bliver løftet op, hvor det mere handler om følelser og sanselighed. Det er en mulighed, jeg er meget taknemmelig for at have fået.”
Koncerten på Årslev Kro er en lukket koncert, kun for Brabrand Erhvervsforenings medlemsvirksomheder. Der kan være i alt 100 tilhørere i lokalet, og det er “først til mølle”. De enkelte virksomheder kan højst tilmelde seks personer.