Der har længe været stille om fremtiden for den gamle Jaka-fabrik. Der er fuldstændig tavshed fra A. Enggaard A/S, der ejer bygningen. ”Hvad sker der egentlig”, spørger lokale beboere i Facebook-posts og emails. Her er et bud på et overblik over det, vi ved.
”Der er endnu ikke truffet nogen beslutning i forhold til projektet. Vi arbejder stadig på forskellige muligheder. Jeg kan ikke sige noget om tidshorisonten.”
Så kortfattet var meldingen mandag i denne uge i en sms fra projektleder Jakup Sjóstein, A. Enggaard A/S. Han har fået opgaven at udstikke kursen for den tidligere konservesfabrik, der med det ikoniske bølge-formede tag troner over Brabrand fra det nye boligområde på Høiriisgårdsvej.
Nogenlunde samme svar har Vores Brabrand fået i oktober og november 2019 på tilsvarende spørgsmål – med en tilføjelse om at en afklaring var lige om hjørnet.
Sagens kerne er, at A. Enggaard A/S har et problem: Den gamle fabriksbygning står nu fuldstændig afpillet, ryddet for stort set alt og er klar til at blive genopbygget. Men det vil koste enorme summer – formentlig i 100 millioner kroners klassen – at udvikle og renovere bygningen til en ny fremtid.
Samtidig leder entreprenørselskabet fortsat med lys og lygte efter de aktører, der kan sikre det økonomiske grundlag for en genopbygning.
Er nedrivning en mulighed?
Derfor er der næppe noget, A. Enggaard A/S hellere vil, end at rive bygningen ned og hermed skabe plads til endnu flere end de 300 boliger, der skyder op rundt om fabrikken. Problemet er bare, at det kan A. Enggaard ikke. Lokalplan 1029 er helt klar:
”Lokalplanen sikrer, at den eksisterende fabriksbygning kan ombygges og delvis nedrives, dog således, at det overordnede volumen, herunder midtersektionens tøndehvælvsformede udtryk og sidegalleriernes halvbueformede shedtag med ovenlys bevares som karakter.”
Okay – det er set før, at Aarhus kommune dispenserer fra lokalplaner – men den eksisterende formulering kan dog kun fortolkes på én måde: Den centrale del af bygningen skal bestå.
Robust og varig driftsmodel
”Vi skal skabe en robust og varig driftsmodel. En kombination af noget, der er kommercielt og noget, der ikke er det. Noget for det nære kvarter, noget for Brabrand og måske også noget, der er helt kommercielt”, sagde direktør Asger Enggaard, A. Enggaard A/S, om bygningen til Aarhus Stiftstidende i december 2017.
Herefter åbnede A. Enggaard A/S et bylivskontor på Høiriisgårdsvej, hvor mange af Brabrands foreningsaktører over det næste halve år kiggede forbi og præsenterede forskellige ideer. Resultatet blev et visionkatalog for Kulturhuset Jaka, der blev fremlagt i sommeren 2018.
Brabrand Gymnastik bakker ud
Fra det katalog var der ind til i den forløbne uge kun Brabrand IF´s gymnastikafdeling tilbage. BIF ønskede at skabe en storstilet spring- og motorikhal i cirka en tredjedel af fabriksbygningen til en samlet pris af cirka 25 mio. kr.
Hele 2019 har BIF forhandlet med A. Enggaard uden at kunne blive enige, og i mandags besluttede gymnastikafdelingens projektgruppe at droppe projektet.
A. Enggaard A/S har hele tiden ønsket, at Brabrands forenings- og fritidsliv skulle indtage en betydelig del af de mange kvadratmetre for at kunne skabe liv i bygningen også efter kl. 16. Problemet har bare været, at det har været svært at få en forenings-økonomi til at matche de enorme omkostninger, der vil være i en genopbygning.
Et af problemerne har måske også været, at der få kilometer væk i Gellerup for kommunale midler opføres et Sports- og Kulturcampus, der i nogen grad dækker de samme behov for bevægelse og sundhed.
Hønen og ægget
Og så er der alt det andet, der samlet set skal få projektet til at løbe nogenlunde rundt for A. Enggaard A/S. I det seneste oplæg, Vores Brabrand kender til, fra efteråret 2019 er beskrevet en samling af forskellige elementer:
- Opførelse af boliger, evt. ældreboliger, i en del af fabriksbygningen
- Indretning af et sundhedshus for blandt andre læger og psykologer
- 700 kvm. til erhverv – eventuelt indretning af kontorfællesskab
- Mad-aktiviteter, bl.a. en café
- ”Det fælles tredje” som det hedder i visionskataloget – en del af fabrikken indrettet til brug af alle aktører og Brabrands beboere i det hele taget
Udfordringen for A. Enggaard A/S er at få fundet og truffet aftaler med så mange forskellige aktører, der formentlig alle sammen spørger ind til den samlede profil og strategi for bygningens udvikling.
Det ligner et godt eksempel på det klassiske hønen-og-ægget-dilemma: De vil efterspørge en samlet profil, der endnu ikke kan komme på plads, før der er aftaler med nogle aktører.
I mellemtiden bliver flere og flere af de 300 boliger færdige i det nye boligkvarter omkring Høiriisgårdsvej. Når de interesserede familier kigger forbi for at se nærmere på boligerne, spørger de sikkert også ind til fremtiden for den afpillede fabriksbygning – foreløbig uden at kunne få svar.