Blandt de lokale kunstnere på udstillingen Homage på Gasværket i Brabrand Kulturuge er glaskunstner Annie Hjorth. Hun har taget afsæt i to af hendes forbilleder, færøske Trondur Patursson og danske John Olsen, og fortæller her om arbejdet med glaskunst, hvor naturen spiller med.
Traditionen tro præsenterer Brabrands kulturhus Gasværket under Brabrand Kulturuge en kunstudstilling, hvor lokale kunstnere præsenterer værker under et fælles tema.
I år er udstillingen en fælles hyldest til betydningsfulde kunstnere. Glaskunstner Annie Hjorth, Engdalsvej, har eksempelvis taget afsæt i sin inspiration fra Trondur Patursson og John Olsen, som begge arbejder med stor inspiration fra naturen.
”Mine idéer og inspiration opstår næsten altid i forbindelse med at jeg færdes i naturen – nogle gange på opdagelse nye steder, men ofte også i den helt nære natur, hvor jeg er så heldig at bo og have mit glasværksted sammen med min mand, Carsten,” fortæller Annie Hjorth.
En sand mester i at fortolke naturen
Trondur Patursson var hun så heldig at være i dialog med, da han for et par måneder siden udstillede værker på galleri Profilen i Aarhus. Han er altid på opdagelse og i stærk forbindelse med færøsk natur, oprørt hav, blæst og klippesider som afspejles i hans værker.
”Han er en sand mester i at fortolke naturen på sin helt egen unikke måde i glas og meget mere. Han udforsker kunstens elementer og eksperimenterer med vovemod og vilje til eksperiment,” siger hun.
Hun fortæller om John Olsen, at han på magisk og mærkværdig vis lader naturen være medskaber af et kunstværk.
”Han formår at tilrettelægge en situation, som så udvikler sig, uden at han har indflydelse på den. Det er en vanskelig og til dels ustyrbar proces, men det er heri, at nye, mærkelige og spændende udtryk opstår.”
Som eksempel nævner hun, at John Olsen skaber kunst ved at lade dagens høst af dræbersnegle trække spor på et stykke papir præpareret med farvet pigment.
Fuglene der tænker mere over tingene
Hun har desuden hentet inspiration i menneskets første tegninger på sten og klippevægge, som man næsten kunne kalde ”fortidens Instagram-kommunikation”.
”De enkle budskaber ristet og malet på sten inspirerer mig, og jeg får lyst til at bringe dem frem i lyset. Ofte følger der en historie med, som f.eks. historien om Hugin og Munin, der i nordisk mytologi er Odins to ravne, som hver dag bringer nyt fra alverden,” forklarer hun.
De to ravne fløj hver morgen ud i verden og hver aften kom de tilbage – satte sig på Odins skuldre og fortalte ham, hvad der var sket i den nordiske verden – både gudernes og menneskenes.
Hugin og Munin betyder Tanken og Mindet. Hugin betyder at komme i hu – på mere nudansk at have i tankerne, mens Munin betyder ”han som mindes”. Fuglene er altså dem, der tænker mere over tingene og husker længere end de fleste.
Inspireret af fortællingen om de to ravne har hun skabt sin egen udgave af Hugin og Munin, ligesom hun på udstillingen præsenterer helleristningen “Soldans”, “ildskulptur”, “Margrethemargueritter” og sandelig også nogle “grædende regnbuer”.
Du finder Annie Hjorths glaskunst sammen med cirka 20 andre lokale kunstneres bud på personer, der har inspireret dem, på kunstudstillingen Homage på Gasværket. Der er fernisering på udstillingen lørdag d. 10. September kl. 14.30, og den kan desuden ses gennem hele Brabrand Kulturuge.