Gennem de sidste fire år har arkitekt Anna Mette Exner, Brabrand, været en af de mest markante fortalere for Gellerups modernistiske beton. I arkitekt-kredse er hun adskillige gange blevet hyldet for sin stærke og klare faglige profil. Fredag fylder Anna Mette Exner 60 år.
Anna Mette Exners faglige afsæt kan opsummeres i tre ord, der alle begynder med bogstavet m: Middelalderkirker, modernisme og mennesker. Hun er personligt helt vild med dem alle tre.
”Middelalder-kirkerne er noget af det ældste, vi har. De er så fantastisk og rummer så meget godt. Jeg er meget optaget af kirkens bygninger men også af Folkekirkens betydning og udvikling,” siger Anna Mette Exner.
Sporene går helt tilbage til middelalderen. Det er bygninger med en særlig sjæl og præget af høj kvalitet fra inderst til yderst. Og gennem tiden er der nænsomt passet på det hele. Det betyder, at middelalderkirkerne kan noget særligt, som intet nybyggeri kan hamle op med.
Hun har været med til at skrive en bog om, hvordan landsbykirkerne kan blive et endnu større aktiv og kan være med til at styrke både Folkekirken og de lokale fællesskaber. For eksempel ved at man bruger dem som forsamlingshus, bibliotek, fordybelsessted eller et sted, daginstitutioner kan spise madpakker.
Og her er vi ved kernen af hendes engagement og faglighed: Passionen for gamle bygninger, der måske ligefrem bliver endnu mere værd, som tiden går.
Projekter båret af tillid
Der bliver ofte kaldt på Anna Mette Exner og hendes medarbejdere, når en gammel fredet eller bevaringsværdig bygning skal aktiveres og genanvendes.
”Vi hjælper med at iscenesætte nye muligheder og giver nogle bud på andre måder at bruge bygningerne på. Den slags projekter kan vare mange år, og bygherrer, brugere, arkitekter og ingeniører, som er involveret, bliver ofte gode venner undervejs. Det er projekter, der er båret af tillid til hinanden. Den slags opgaver elsker jeg.”
Lige nu er tegnestuen blandt andet involveret i en restaurering af den gamle fredede lokomotiv-remise i Viborg. Banedanmark ejer bygningen, og tegnestuen arbejder tæt sammen med Slots- og Kulturstyrelsen.
Ser værdier og potentialer
Men det er ikke kun de gamle kirker, hun er optaget af. 70´er-kirkerne med deres modernistiske udtryk er hun mindst lige så glad for. Hendes forældre, Inger og Johannes Exner, har tegnet flere af dem, men også Holger Jensen har tegnet blandt andre Mejdal Kirke ved Holstebro – en kirke hun har været med til at ombygge og opføre en tilbygning til.
Andre gange bliver Anna Mette Exner involveret, når en godt brugt bygning skal genanvendes til helt andre formål. Et eksempel er et udtjent vandtårn i Langå, der nu skifter fuldstændig karakter og bliver til udstillingsbygning.
Hun er kendt og værdsat for sine evner til at se på bygninger med arkitektens klare faglige øjne. Det gjorde hun blandt andet, før direktørvillaen ved den gamle Jaka-fabrik blev solgt, og hun har også været hyret af Slots- og Kulturstyrelsen til at vurdere mulighederne i Aarhus Cykelbane. Værdisætning og potentialeanalyser kalder man det på fagsprog.
”Den slags åbne opgaver er rigtig sjove. Vi løste en tilsvarende på Refshaleøen i København.”
Man må udvikle for at bevare
Endelig bliver Anna Mette Exner også ofte involveret i kulturbevarende nybyggeri – når man vil bygge nyt i et etableret kulturhistorisk miljø som for eksempel Thorupstrand på Vestkysten.
”Der går helt klart røde tråde gennem mit arbejde. Arbejdet med kulturarv er helt centralt, og der havde mine forældre jo også deres hjerte. Nu er det langt mere blevet en del af tidsånden at tænke i bevaring og bæredygtighed.”
Mit afsæt er, at man ofte må udvikle for at bevare. Ved at bruge bygninger igen på nye måder kan man også bevare dem. Men før man kan finde de rigtige løsninger, må man leve sig ind i det miljø, der er på stedet.
Hun synes, at mange nybyggerier er ligegyldige og præget af mode eller spekulation. I et interview med magasinet Byggeri blev hun for nylig stillet spørgsmålet: Hvis du kunne give byggebranchens beslutningstagere et godt råd med på vejen, hvad skulle det så være? Svaret lød:
”Hold op med at rive ned, hold op med at bygge unødvendigt stort. Lad være med at tro, at fordi noget er slidt, gået af mode, eller ’såkaldt grimt’, så har det ikke værdi. Brænd bygningsreglementet og lad os starte forfra – med sund fornuft.”
“Jeg er blevet meget mere sikker og modig”
Uanset om det handler om middelalderkirker eller betonen i Gellerup, så er Anna Mette Exner kendt for at blande sig i debatten. Det er ikke alle, der er enige, men i arkitektkredse er hun respekteret og anerkendt for at turde involvere og engagere sig.
Hun understreger flere gange, at hendes engagement i Gellerup er en fritidsinteresse, som hun ikke får nogen form for betaling for. Men hendes stærke positive støtte til beton-modernismen er en direkte forlængelse af hendes generelle syn på arkitektur.
”Jeg har jo nogle år på bagen efterhånden, og jeg føler selv, at jeg er blevet meget mere sikker og modig. Jeg tager afsæt i det, jeg tænker og oplever og går ikke så meget på kompromis med andres holdninger mere.”
Hun beskriver sig selv som en ”late bloomer”. Det er et engelsk udtryk for en person, hvis talenter eller evner først forholdsvis sent bliver synlige for andre.
Hun fortæller om, hvordan hendes arbejdsliv har forandret sig markant i de sidste 12 år:
”Siden jeg var 48, er der sket rigtig meget for mig. Jeg havde da været på en god gammel tegnestue i 16 år, men da mine børn begyndte at flytte hjemmefra, kunne jeg mærke, at der skulle ske noget nyt. Det var som om, jeg kiggede ind i et hjørne. Jeg kunne ikke komme længere. Jeg trængte til ny luft – præcis som de unge.”
Men hvad så? Ville nogen ansætte en arkitekt i hendes alder? Var hun begyndt sit opbrud for sent?
Hun købte sin ”blodrøde rejsedagbog” og begyndte i al hemmelighed at skrive om alle sine vildeste ideer og tanker. Om at rejse til Indien, tage en master-uddannelse, undervise i København, begynde at skrive….
”Jeg satte mig selv fri. Dagbogen opløste alle konventioner, og pludselig kunne jeg se en kæmpe verden af muligheder.”
Det var i 2010. Og pludselig dukkede et spændende nyt job op som afdelingsleder på en tegnestue, der arbejdede med restaureringer. Og 4 år efter etablerede hun sin egen tegnestue.
Lars Løkke satte det hele i gang
Hun flyttede ind hos Culture Works i Valdemarsgade med en enkelt medarbejder og fik smag for fællesskabet med andre små virksomheder. Bygningen – den gamle socialforvaltning – skulle dog rives ned, men så viste muligheden sig i Gellerup.
”Opgangen” hed virksomhedsfællesskabet dengang, og impulsivt slog hun til og flyttede tegnestuen til Gudrunsvej 78, 3. sal.
Hun husker tydelig Lars Løkkes nytårstale ved indgangen til 2018. Om ”ghettoerne” og hullet i Danmarkskortet. Hun havde et stykke tid gået og tænkt på at skrive en kronik om sine tanker om Gellerup som mulighedernes sted. Løkkes tale satte skub i planerne.
”Red betonen før I fortryder”, lød overskriften i Jyllands-Posten. Reaktionerne var både positive og negative. Blandt andet var der politikere, som ikke lagde skjul på, at de bestemt ikke kunne se noget smukt ved Gellerupparken.
Fortjenstmedalje overrakt af Dronning Margrethe
Hun ser tilbage på sit hidtidige arbejdsliv som 10 års-faser: Fra hun var 30 til 50 byggede hun stille og roligt op. Mellem 50 og 60 har hun for alvor fyret den af. Og her omkring de 60 sker der hele tiden noget nyt.
Blandt andet blev hun i slutningen af april tildelt Akademirådets N.L. Høyen Medalje for sin indsats af høj kvalitet indenfor formidling af arkitektur. Hun fik medaljen overrakt med håndtryk af Dronning Margrethe.
”Ved selv at være tilstede og arbejde i Gellerupplanen har Anna Mette Exner formået at formidle arkitekturen på en måde, der har skabt reel forandring, ikke bare i Aarhus, men i hele Danmark,” lød Akademirådets begrundelse.
Desuden har hun blandt andet modtaget Nykredits Motivationspris på 250.000 kr. og Statens Kunstfonds Dristighedspris på 50.000 kr. Hun er kommet med i Akademirådets kirkekunstudvalg, Statens Kunstfonds arkitekturudvalg og flere andre faglige udvalg.
”Det er rigtig fedt. Jeg ser det som en spændende rejse og en fantastisk efteruddannelse. Det gør jo bare, at jeg hele tiden får nye syn på arkitektur og hele tilværelsen. Og jeg får reflekteret rigtig meget over livet og min rolle som arkitekt. Det er utrolig lærerigt.”
I år skal hun for første gang nogensinde på Roskilde Festival. Alene. Ikke for at høre musik men for at se på midlertidige installationer og menneskers adfærd.
Frygter for at Brabrand skal gøres pæn
Anna Mette Exner Arkitektur er gennem årene på Gudrunsvej fortsat med at vokse, og virksomheden har i dag syv ansatte. Væksten er især sket via overtagelsen af Dannemand Frost Arkitekter i februar 2022.
”Jeg har aldrig haft en ambition om at ha´ en stor tegnestue – men snarere at skabe et godt arbejdsmiljø for mig selv og de mennesker, der er omkring mig. Jeg ønsker ikke at gå på kompromis med kvaliteterne i min tilværelse og prøver at holde mig i sporet – og nu kan jeg tillade mig sige nej til de opgaver, jeg ikke har lyst til at lave. Jeg føler mig virkelig privilegeret.”
Hun er de svages forsvarer og synes det er vigtigere at beskæftige sig med almene boliger end slotte og herregårde. Hun ser i højere grad værdierne i hverdagen frem for i det eksklusive.
”Det er derfor, jeg så godt kan li´ at bo i Brabrand. Her har vi virkelig hverdagens forskellige udtryk, og jeg frygter den dag, hvor områderne skal friseres og gøres pæne. Jeg er vild med det pudsige gamle industriområde langs J.P. Larsens Vej med sin sjove mangfoldighed, og hække der ikke bliver klippet. Jeg elsker området her med de mange forskellige slags huse og boligforeningen midt i det hele – og landskabet med al sin Brabrand-historie. Jeg har overhovedet ikke lyst til at flytte herfra.”
Hun fejrer sin 60 års fødselsdag med et stort arrangement fredag eftermiddag i Kollektivbyen på Gudrunsvej. Her er hun sammen med andre ulønnede ildsjæle ved at lægge sidste hånd på en vision om et mangfoldigt kulturelt mødested i det tidligere Kultur- og Aktivitetscenter.
I den forbindelse åbner hendes udstilling ”Foldninger og samlinger”, der viser resultatet af endnu en af hendes passioner – at folde papir til bl.a. lamper. Du kan se udstillingen dagligt i stueetagen på Gudrunsvej 78 frem til d. 6. juli.