
Kanoer, kajakker, roere, sub boards – og nu måske snart også el-drevne både. Brabrand Sø får stadig flere brugere, som nyder naturen på og omkring søen. Det giver risiko for konflikter og sammenstød. Aarhus Kommune vil nu opdatere reglerne for brugen af Brabrand Sø.
Brabrand Søs placering tæt på Aarhus betyder, at søen i stigende grad bliver brugt til mange forskellige former for friluftsliv. Og det giver risiko for konflikter.
Med et nyt oplæg til ”Regulativ for Aarhus Å” vil Aarhus Kommune modernisere reglerne for, hvordan de forskellige brugere af naturen kan færdes på ikke bare Brabrand Sø men også Årslev Engsø og Aarhus Å.
Men det er på Brabrand Sø, der er mest trafik. Dels ligger søen tættere på byen end Årslev Engsø, og dels har Brabrand Sø en stor gruppe faste brugere, roerne, som dagligt bruger søen til både elite-træning og motion.
”Den bynære beliggenhed betyder, at Brabrand Sø og de omkringliggende arealer har stor rekreativ værdi bl.a. i form af sejlads på søen og i form af de naturoplevelser der er på og ved søen. For at forene sejlads og hensynet til naturmæssige værdier gælder nedenstående sejladsbestemmelser og zoneinddeling for Brabrand sø,” skriver Aarhus Kommune i oplægget, der lige nu diskuteres heftigt blandt søens brugere.
Som noget nyt vil Aarhus Kommune indføre en opdeling i zoner, blandt andet opmærksomhedszoner, sejladszone og robane.
”Zoneinddelingen for sejlads skal sikre, at sejlads på søen kan foregå samtidig med hensyntagen til ynglende og rastende fugle samt odder,” står der i oplægget.
Repræsentanter for roklubberne i Aarhus er i øjeblikket i tæt dialog med Aarhus Kommune om oplægget. Blandt roerne er der bekymring for, at tilladelse til nye brugergrupper på søen kan øge risikoen for sammenstød med trænende roere.

Der indføres generelt en opmærksomhedszone på 20 meter fra bredvegetationen og rørskoven af hensyn til fugle og dyr, som holder til i og nær rørskoven langs søens bredder.
”Udbredelsen af rørskoven og forekomsten af vegetation i overfladen skifter henover året, og derfor opfordres der til altid at holde minimum 20 meters afstand til bredvegetationen/rørskoven.”
Der må sejles på 80 procent af søen
I oplægget understreges det, at området, hvor der kan sejles, fortsat udgør mere end 80 procent af søens åbne vandflade. I sejladszonen ligger Brabrand Rostadions robane, der er forbeholdt brugerne af Rostadion.
”Dette betyder, at roere og elmotordrevne både, der ønsker at ro/sejle fra søen til Århus Å eller fra Århus Å ud på søen med fordel kan ro nord om robanen. Såfremt det er nødvendigt at krydse robanen skal der tages hensyn til at brugernes sejlads på banen ikke forstyrres,” står der i oplægget. Robanen udgør ca. 17 procent af søens åbne vandflade.
I oplægget tillades blandt andet både med sejl og eldrevne både. Desuden tillades det, at kanoer og kajakker fra Aarhus Å nu kan sejle ind på Brabrand Sø.

Her får du en liste over nogle af elementerne i oplægget:
- Søens dyr skal lades i fred. Dette gælder også fuglenes reder, æg og unger, hvorfor der i sejladszonen altid skal holdes en afstand på minimum 20 meter til evt. ynglende fugle med reder.
- På såvel offentlige som private arealer må landgang kun ske ad anlægsbroer eller lignende samt på steder, hvor der ikke er rørbevoksninger. Man må i øvrigt kun gå i land og opholde sig på et areal, hvis man har en aftale med den, der ejer arealet.
- Sejlads med elmotorer i forbindelse med privatsejlads eller kommerciel rutesejlads er tilladt i sejladszonen. Sejlads med andre motorer end eldrevne motorer er kun tilladt i særlige tilfælde.
- Sejlads med sejljoller er tilladt på søen mellem robanens sydlige afgrænsning og søbredden. Sejlads med windsurfer, kitesurf og lignende er ikke tilladt. Sejljoller skal vige for roere.
- Inden for selve robanen må der benyttes følgebåd med motor, som ved træning af jollesejlere må sejle med en hastighed svarende til hastigheden af de sejlende de følger.
- Nær opmærksomhedszoner skal følgebådens hastighed være lavest muligt, for ikke at danne hækbølger, der kan forstyrre ynglende og rastende fugle. Det er tilladt at sejle med en hastighed på op til 3knob/time i sejladszonen.
- Sejlads med motordrevne fartøjer som jetski, vandscooter og lignende er ikke tilladt.
- I forbindelse med træning indenfor robanen må der benyttes motordreven følgebåd (også ikke eldreven), hvis hastighed ikke må overstige hastigheden af de kaproningsbåde, kanoer og kajakker der følges.
- Der kan afholdes 4 stævner på robanen om året uden særskilt tilladelse fra vandløbsmyndigheden. Stævnerne må som udgangspunkt først afholdes efter 15. juli.
- Træning for sejljoller må foregå mellem robanens sydlige afgrænsning og bredden.
Regler for Årslev Engsø
Et afsnit i oplægget beskriver rammerne for at bruge Årslev Engsø til sejlads. Der vil blandt andet gælde følgende regler:
Sejlads uden brug af motor og sejl er som udgangspunkt tilladt under forudsætning af de enkelte bredejeres tilladelse.
Hensynet til sårbare naturinteresser kan dog betinge indskrænkninger i færdselsretten i dele af området eller indførelse af tidsbegrænsninger i færdslen
Isætning af både, landgang og ophold er kun tilladt ved et areal, hvis man har tilladelse fra grundejer.
Kommerciel sejlads er ikke tilladt.
Du kan læse hele oplægget via dette link. Alle har mulighed for at sende bemærkninger, indsigelser eller ændringsforslag til Aarhus Kommune på mailadressen naturogvandloeb@mtm.aarhus.dk senest den 26. august.