
Det meste af året nyder vi at smage på mange forskellige madkulturer. Men når det kommer til Mortensaften, står der and, kartofler og sauce på menuen i mange hjem. Vi har talt med slagtermester Allan Stjernholm om Mortensaften, der for ham er årets næststørste højtid.
Den ligger som et lyspunkt lige midt i årets ellers mørke og lidt triste måned, november. Mortensaften, d. 10. november, er i mange familier stadig en særlig, hyggelig begivenhed, hvor man samles om andesteg, rødkål, kartofler og brun sovs.
Slagtermester Allan Stjernholm kan tydeligt mærke, at Mortensaften stadig er en særlig højtid i mange familier. En aften hvor man samles på tværs af generationer om andesteg, og hvad dertil hører.
“Danmark spiser groft sagt and to gange om året – til Mortensaften og til jul. Lige meget om vi taler om Brabrand, Sønderborg eller København, er Mortensaften stadig noget, hele landet går pænt meget op i,” siger Allan Stjernholm, som indtil for få år siden drev slagterbutik i City Vest.
Som tredje generation fortsætter han med at drive slagterbutik – nu på Søren Frichs Vej 7 nær Godsbanen.
Traditionen tro er han leveringsdygtig i hele i den traditionsrige menu, og i dagene op til Mortensaften står han personligt for stegningen af de flere hundrede ænder.
“Vi kan stadig mærke, at det virkelig er en aften, der betyder noget for folk. Det er ofte den ældre generation, som sørger for maden og inviterer børn og børnebørn til Mortensaften. Når den som i år falder på en hverdag, fejrer mange Mortensaften om søndagen,” fortæller han.
“Sådan gør vi også i min familie. Lige meget hvornår Mortensaften falder i løbet af ugen, fejrer vi den altid om søndagen. Det er en dejlig tradition,” siger han.
I slagterbutikken er Mortensaften som en “mini juleaften”: Her trykprøver butikken, om alt spiller, som det skal, når flere hundrede kunder bestiller den særlige menu, der så typisk afhentes fredag eller lørdag før familie-sammenkomsten om søndagen.
“For os er det en prøve, før det rigtig går løs med julefrokoster og juleaftens menu. Derfor øver vi alle stegninger, og sikrer os at vi kan levere hele menuen i høj kvalitet til vores kunder.”
Hyggeligt at samles om god mad
Historien om, hvorfor vi fejrer Mortensaften, går langt tilbage i tiden. Den franske munk Martin (på dansk Morten) fra den franske by Tours, ønskede efter sigende ikke ønskede at blive forfremmet til biskop, og derfor gemte han sig blandt en flok gæs. Men gæssene skræppede op og afslørede ham, så han måtte gå den tunge gang og lade sig kåre som biskop. Derfor besluttede han, at gæssene skulle straffes og slagtes og spises.
Martin af Tours blev begravet 11. november i 397, og derfor kaldes dagen Skt. Martins dag – og aftenen forinden er en fest til hans ære. Grunden til at vi fejrer Mortensaften i Danmark, går tilbage til reformatoren Martin Luther, der er døbt på Skt. Martins dag.
Og det er en tradition, der holder ved. Sisse Fagt er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet og i flere år gransket danskernes madvaner, bekræfter, at danskerne er meget traditionsbevidste, selvom deres kostvaner samtidig er i konstant forandring.
Og madhistoriker Else-Marie Boyhus er enig i, at det ofte er maden der spiller den afgørende rolle i danskernes fejringer af højtider, har hun tidligere sagt til DR:
“Mortensaften hitter ikke nødvendigvis, fordi danskerne er særligt fromme eller tillægger det nogen særlig værdi at hædre Martin de Tours. Danskerne synes bare, det er hyggeligt at samles om god mad i disse kolde og mørke vintermåneder, sagde hun.
“Det tager jo noget tid”
Slagter Stjernholm har på forhånd bestilt rigeligt med berberi-ænder, der leveres af en fransk producent, som slagtermester Allan Stjernholm kan stå inde for. Det er en and, der har haft det godt, lover han. Berberi-anden har nogle smags-noter af vildt og er lidt fastere i kødet end den klassiske and.
Og selve menuen – den bliver der ikke ændret på: Andestegen leveres med hvide og brunede kartofler, en kraftig andesauce og rødkål.
“Det tager jo noget tid at stege en and. Det er et stort arbejde, som man er velkommen til at bede os om at stå for,” siger han med et stort smil.
Og hvis man i virkeligheden ikke er så meget til stegt and, kan man i stedet bestille noget confiteret andelår eller måske en flæskesteg, lover han.
Du kan se nærmere på mulighederne og bestille online her hos Slagter Stjernholm
