I det mangfoldige Brabrand med de mange kulturer, bor også en af landets mest erfarne latinamerikanske musikere. Det er 30 år siden, Benjamin Vasquez Estrada, 52, kom til Danmark som gademusikant og mødte Jacqueline. Musikken er stadig en vigtig del af hans liv.
Han viser stolt det lille rum frem i kælderen i hjemmet på Sigridsvej. Det er her, han dagligt sidder og øver sig, komponerer nye numre og indspiller sin musik.
På væggen hænger hans favorit-instrument, en charango, en lille guitar der er stemt nærmest som en ukulele. Andre instrumenter er zampoña, der er den latinamerikanske udgave af en panfløjte – og en quena, der i formen ligner en blokfløjte.
Lige fra han var helt ung i Peru har Benjamin Vasquez Estrada spillet latinamerikansk folkemusik – og selvom familien og jobbet på en fabrik i Tilst fylder det meste i hans danske hverdag, har musikken stadig en stor plads i hans hjerte.
30 år er der gået, siden han kørte over den dansk-tyske grænse i en minibus sammen med sine peruvianske venner. Det var lige efter EM-sejren over Tyskland, og en hilsen til grænsevagterne med et ”Danmark er det bedste hold” gav store smil og en hurtig og nem indrejse.
De havde alle fem opholdt sig i Tyskland i flere år og havde klaret sig som gademusikanter med spredte jobs på festivaller og til latinamerikanske fester.
”Det var fint, vi var alle sammen unge og havde ingen forpligtelser. Og da én foreslog, at vi skulle køre til København, tog vi af sted,” husker han.
Hørte om Aarhus Festuge
Det blev til en dejlig sommer i Danmark med en afstikker til Sverige, hvor de fem musikere spillede rundt omkring på gågaderne. Et uheld med bilen undervejs blev klaret, da en af de fem var uddannet mekaniker.
Jeg kom her med næsten ingenting – jeg havde bare min quena
På et tidspunkt nævnte én, at han havde hørt, at der var noget, der hed Aarhus Festuge, og de satte kursen mod vest. I Aarhus fik de kontakt med en pige, som tidligere havde rejst sammen med dem i Peru, og de fik lov til at overnatte på hendes værelse.
Det var i Aarhus, at livet tog en ny drejning for Benjamin Vasquez Estrada. Til en fest mødte han Jacqueline, som har chilensk baggrund men er opvokset i Danmark.
Han havde dog kun lov til at opholde sig i Danmark i tre måneder og måtte i efteråret ´92 rejse til Tyskland igen. Han kom dog hurtigt tilbage og blev siden gift med Jacqueline, og de flyttede ind i huset på Sigridsvej og fik børnene Laura og Lorenzo.
Skulle have været på musikskole i Peru
Da han begyndte at spille latinamerikansk folkemusik, var musikformen ikke nær så populær i hjemlandet Peru, som den nu er blevet igen. Han var dog grebet af panfløjtens helt særlige lyd og de smukke melodier og brugte mere og mere tid på at spille, selvom hans far ønskede, at han i stedet skulle koncentrere sig om at få en uddannelse.
Han har stadig det kassettebånd, han indspillede for sin første månedsløn. Og i en periode rejste han rundt i Peru og spillede med gruppen Alpamayo, der var kendt af mange i landet.
Jeg har været heldig, og har mødt mange gode mennesker rundt omkring, hvor vi har spillet. Folk har altid kun haft gode intentioner
Da eventyret ventede i Europa, var han klar. Meningen var, at han skulle have vendt hjem til Peru for at gå på musikskole, men i stedet blev han og vennerne i Tyskland. Og i slutningen af 1992 måtte han ringe hjem til sine forældre og fortælle, at nu var han i Danmark.
Spiller med musikere fra hele verden
Det var ikke let at klare sig som sydamerikansk musiker i Danmark, og han var nødt til at tage et job på en møbelfabrik i Viby.
”For mig var det som at komme i fængsel at stå ved en maskine hele dagen. Men jeg var nødt til at tjene penge og måtte give det en chance,” fortæller han.
Siden kom han til Leighton Foods i Tilst, der producerer tortilla wraps, og nu har han i 16 år været en del af fabrikkens aftenhold.
Det er dog fortsat musikken, der fylder livet med glæde. Han har gennem årene jævnligt indspillet sammen med latinamerikanske musikere fra hele verden. Med den nye digitale teknik kan han samarbejde med folk på den anden side af kloden.
Han modtager lydspor via computeren og tilføjer melodier og supplerer med de instrumenter, der er brug for.
Senest har han under coronaen indspillet numre sammen med kendte musikere fra bl.a. Peru, Nicaragua og Bolivia. Hver især har de optaget lydspor derhjemme, og de er siden mixet sammen til en helhed.
Gennem årene har han dygtiggjort sig som musiker og komponist og har desuden også lært alt det tekniske, der gør, at han kan producere musik med bidrag fra alle verdenshjørner. Næsten hver dag komponerer og indspiller han musik. Han har også udgivet et album, og der var flere i støbeskeen.
”Jeg er som person ret tilbageholdende og samtidig selvkritisk, og da jeg var yngre, troede jeg ikke, at jeg var dygtig nok. Men mine år med musikken har lært mig at stå frem og optræde.”
Han har ligeledes spillet koncerter overalt i Europa med latinamerikanske musikere, og i Aarhus har han spillet til 1. maj i Tangkrogen og til talrige latinamerikanske arrangementer – senest den internationale festival Sonamos Latinoamerica 2020.
Han fortæller også med glæde om sit samarbejde med sin datter, Laura, som han første gang optrådte med på en latinamerikansk festival i Hamborg. Senere har de gentaget samarbejdet, blandt andet i Domen i Aarhus. Også sønnen Lorenzo, som spiller trommer, har ofte været en del af musikken i hjemmet på Sigridsvej.
”Nu bliver jeg her”
Og der er fortsat bud efter Benjamin Vasquez Estrada. I juli er han inviteret til at optræde på en latinamerikansk festival i Sverige.
”Da jeg var ung, ville jeg gerne spille alle steder og nød at vise hvad jeg kunne. Efterhånden kom der en anden tid, men jeg er stadig glad for at komme ud og spille og stolt over, at man gerne vil ha´ mig med.”
Allermest nyder han dog at synge og spille sammen med det lille barnebarn Luis på halvandet år.
”Jeg havde tænkt, at jeg ville tage ud og rejse og spille igen, når børnene blev store. Det har altid været en stor del af mit liv. Men nu hvor Luis er blevet en del af mit liv, har jeg pakket alle mine ting ud. Nu bliver jeg her, hvor jeg har mine rødder.”
Som nævnt nyder Benjamin Vasquez Estrada stadig at optræde, og han håber, at der i løbet af 2022 også bliver mulighed for at fejre sit 30 års jubilæum som musiker i Danmark ved at spille i Brabrand, hvor han bor. Han kan kontaktes på email Benjaminestrada@hotmail.com