Ved Brabrand Sø fremhævede teaterleder Per Smedegaard i sin grundlovstale de 17 verdensmål og bad os alle hver især om at se nærmere på, hvad vi selv kan gøre. I byparken i Gellerup handlede grundlovstalerne om at skabe fællesskaber – og at huske at bruge sin stemmeret.
”Husk at stemme, det er rigtig vigtigt. Det er den bedste måde at blive hørt af politikerne. Når de opdager, at rigtig mange stemmer her i området kommer de og lytter til jer. De vil gerne have jeres stemme!”
Rådet kom fra 15-årige Karim Kaddoura, Dortesvej, som ved, hvad han taler om. Han har siddet i ungebyrådet i Aarhus de seneste tre år og været ungeborgmester de sidste to år. Han var inviteret som taler ved onsdagens Grundlovsfest i byparken i Gellerup.
”Da jeg startede som politiker, grinede de af mig. Nu klapper de af mig,” fortalte Karim Kaddoura, som i tre år har været århusianske børn og unges stemme ind i Aarhus Byråd.
Han går i 9. klasse på Holme Skole og håber at komme ind på HHX efter sommerferien. Han ønsker senere at kunne fortsætte sit politiske arbejde og drømmer om en dag at komme i Folketinget.
”Jeg vil gerne gøre en forskel for alle, der lige som mig har en anden etnisk baggrund end dansk. Jeg håber, at jeg kan være en god mellemmand mellem de forskellige etniske kulturer”, sagde Karim Kaddoura i et interview efter sin tale til de godt 150 fremmødte.
Robert Putnam og fællesskaberne
Dagens anden grundlovstaler var Preben Astrup, filosof, idrætskonsulent og en mangeårig ven af Gellerup-området. Han benyttede lejligheden til at fremhæve en udvikling, han mener, mange overser i Gellerup:
”Gennem de sidste 25 år er 15-20% af tilflytterne til Gellerup hvert år blevet i stand til at skabe deres egen tilværelse et andet sted. De får så stor gavn af fællesskaberne og foreningslivet her, at de lærer at stå på egne ben”, sagde han.
”Her kan man rumme nogle borgere, som har det svært andre steder. Her er ufattelig mange fællesskaber, der tager over, når det offentlige system går hjem.”
Han fortalte om den amerikanske samfundsforsker Robert Putnam, som for nogle år siden besøgte Gellerup. Preben Astrup var blevet bedt om at vise Putnam rundt i lokalområdet – fra Gellerup Kirke og Cirkus Tværs i syd til Tovshøjskolen i Toveshøj.
”Da vi nåede vejs ende, blev Robert Putnam spurgt, hvad han syntes, man skulle stille op med Gellerup – og jeg kan tydeligt huske, at han svarede: ”Gellerup seems to be a very good idea. We should have some more of them”.”
”Han mente, at et sted som Gellerup var perfekt for folk, som har været på flugt forskellige steder i verden. Og jeg er helt enig: Gellerup er billede på, hvad vi ønsker, at Grundloven kan bidrage til – at man kan danne fællesskaber på tværs og lære af hinanden.”
Preben Astrup sluttede sin grundlovstale med at sende en hilsen til Aarhus Byråd – frit efter H.C. Andersen:
”Man skal passe på med at rive ned og bygge op i Gellerup efter et kort over Hinnerup.”
”Træf et personligt valg”
I Brabrand Søpark valgte grundlovstaler Per Smedegaard, teaterleder ved Teatret Svalegangen, at henlede opmærksomheden på FN´s 17 Verdensmål.
”Som borgere må vi samle os og holde verdens ledere fast på at de faktisk har defineret et fælles udgangspunkt for blandt andet at afskaffe fattigdom, sult, sikre uddannelse, sundhed og anstændige jobs til alle”, sagde han blandt andet.
“Det kræver, at vi alle skaber handling. Vi skal alle med som enkeltindivider og fællesskaber. Vi bør se menneskeheden som en del af en større cyklus – se derhen, hvor håbet er. Fokusere på det vi selv kan gøre.”
”Gå hjem og undersøg hvad de 17 Verdensmål går ud på, find et mål, I knytter jer til, og beslut hvad I selv vil gøre. Træf et personligt valg. Det er her, al forandring starter. Så vil jeg glæde mig endnu mere over denne dag”, sluttede Per Smedegaard.
Gellerup er billede på, hvad vi ønsker, at Grundloven kan bidrage til – at man kan danne fællesskaber på tværs og lære af hinanden.”