I slutningen af september afsatte politikerne i Aarhus Byråd 44 mio. kr. til en udvidelse af Engdalskolen. Nu går arbejdet i gang med at finde den bedst mulige løsning. Skolebestyrelsen afviser nedrivning af Friis & Moltke-villaen på Engdalsvej 18 og peger i stedet på området ved gymnastiksalene.
Aarhus Kommune er klar til at gå i gang med at finde den helt rigtige model for en udvidelse af Engdalskolen. I løbet af kort tid går en projektleder fra Børn og Unge i gang med at samle en arbejdsgruppe, der skal finde frem til den bedst mulige placering, fortæller fuldmægtig Tinne Nyby i Børn og Unge.
”Vi er klar til at sætte en inddragelsesproces i gang. Vi foreslår, at der etableres en styregruppe med deltagelse af repræsentanter for skolen og naturligvis nogle forældre. Men det kommer naturligvis an på, hvordan skolen ønsker, at det skal gribes an,” siger hun.
Når arbejdsgruppen har samlet sig om et forslag, kan Børn og Unge gå i gang med at få tegnet de første skitser, fortæller Tinne Nyby. Hun håber, at arbejdsgruppen kan nå at holde det første møde i år.
Tre forslag fra Børn og Unge
Børn og Unge-forvaltningen udgav i sommer en analyse, hvor man pegede på tre forskellige mulige steder, hvor en ny bygning kan ligge på den i forvejen tætpakkede grund ved Hovedgaden:
- Den eksisterende SFO-bygning – og tidligere fritidshjem på Engdalsvej 18 – nedrives, og der opføres en ny bygning i to etager
- Nedrivning af to ældre eksisterende bygninger, som ungdoms- og fritidsklubben anvender. Her kan etableres en ny selvstændig fløj på to etager
- Udbygning af skolen med en ekstra fløj i tre etager ud mod Hovedgaden nær ved skolens p-pladser.
Alle tre forslag blev af Børn og Unge vurderet til at ville koste mellem 39 og 45 mio. kr.
Fastholder forslag trods afvisning
Forældrene i skolebestyrelsen var ikke særlig vilde med nogle af de tre forslag – men fremkom med et fjerde forslag, de mener rummer flere fordele end de tre, der er nævnt ovenfor:
”Hvis man i stedet bygger en ny fløj, hvor de to gamle gymnastiksale ligger, vil man samtidig kunne give skolens idrætsfaciliteter en tiltrængt opgradering med helt nye pædagogiske muligheder og med et bedre indeklima,” forklarede formand for skolebestyrelsen, Frank Juul Agerholm.
Det forslag har skolebestyrelsen præsenteret for Børn og Unge, men her var der ikke den store begejstring at spore, fortæller Frank Juul Agerholm:
”Vi fik at vide, at den løsning ville man ikke arbejde videre med. Den blev for dyr. Så vidt jeg ved, har man ikke regnet forslaget igennem i detaljer, men vurderingen var, at den løsning ville være cirka 10 millioner kroner dyrere end de øvrige tre forslag.”
Og kort efter kunne forældrene så notere sig, at Teknik og Miljø gik i gang med at energi-renovere de to gymnastiksale fra 1950´erne. Blandt andet var Engdalsvej spærret, mens der blev lagt nye fjernvarmerør ind til gymnastiksalene.
”Det kan jo virke underligt, at man gik i gang med renoveringen, før en endelig beslutning er truffet. Men det betyder dog ikke nødvendigvis, at vi har droppet tanken,” understreger Frank Juul Agerholm.
Nej til nedrivning af Fristedet
Han mener ikke, at der i skolebestyrelsen er varme følelser for nogle af de tre forslag, som Børn og Unge er kommet med. Og især et af dem, er der blandt forældre-repræsentanterne stor modstand imod:
”Der er ingen opbakning overhovedet til at nedrive Fristedet på Engdalsvej 18. Det er en af de ikoniske bygninger i Brabrand, der bestemt ikke bør rives ned. Bygningen kunne i stedet godt trænge til en nænsom renovering,” siger Frank Juul Agerholm om den Friis & Moltke-tegnede villa, der i dag fungerer som SFO.
”Vi foretrækker en anden løsning. Jeg tror, der vil være ret stor opbakning til fortsat at pege på gymnastiksalene som det bedste bud. Nu er den underlige energirenovering så dukket op, men man har så i det mindste fået lagt ny fjernvarme ind som en del af et nybyggeri,” siger han.
I det kommende arbejde vil han desuden lægge vægt på at få de tidligere tilbygninger til arkitektonisk at hænge bedre sammen, end det er tilfældet i dag.
Læs også:
Udvidelse af Engdalskolen: Tre forslag i spil – men skolebestyrelsen foreslår en fjerde løsning