30 af byrådets 31 medlemmer har indgået forlig om næste års budget i Aarhus Kommune. Der bliver blandt andet afsat 44 mio. kr. til en udbygning af Engdalskolen i Brabrand. Desuden får blandt andet voksne med handicaps og børn med vanskeligheder et samlet løft på 200 mio. kr. årligt.
Selvom der var forholdsvis få midler at forhandle om, da politikerne i de seneste dage forhandlede om næste års budget for Aarhus Kommune, var der alligevel stort set enighed om, at der skal gøres noget ved Engdalskolens pladsproblemer.
Politikerne forventer, at skolen i løbet af de kommende fem år får behov for seks ekstra undervisningslokaler, stigende til otte lokaler på 10 års sigte. Ligeledes mangler Risskov Skole også undervisningslokaler. Skolerne kan på grund af deres bynære placering og i forvejen kompakte byggerier ikke udbygges inden for de normale principper for skoleudbygning.
Der afsættes derfor 44 mio. kr. til udbygning af Engdalskolen og 153 mio. kr. til udbygning af Risskov Skole. Der reserveres desuden foreløbigt 23,6 mio. kr. i 2026 til grundkøb i forbindelse med udvidelserne.
“Jeg er meget tilfreds med, at vi nu sender penge til to skoler i Aarhus Kommune, som er pressede på kapaciteten, og som kun bliver endnu mere pressede i fremtiden. Det betyder meget for elevernes muligheder for at lære, udvikle sig og have det godt, at de har plads og rum til at udfolde sig. Og det betyder noget for kvaliteten af undervisningen og for arbejdsmiljøet, at lærerne har mulighed for at skabe gode læringsmiljøer. Det giver vi dem nu,” siger rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom.
Finansieringen af de to skoleudbygninger findes ved at byggeriet af en ny skole på Aarhus Ø udskydes på ubestemt tid. Et anlægsprojekt, der var afsat 286 mio. kroner til i investeringsplanen for 2024-2033. Elevtalsprognoser viser imidlertid, at antallet af elever i midtbyen vil være aftagende i de kommende år, hvorfor der indtil videre ikke bliver behov for skolen.
“Prognoserne viser, at alle skoler i midtbyen vil have for få elever til at udfylde deres lokaler om ti år. En ny skole på Aarhus Ø risikerer derfor bare at udhule de eksisterende skolers elevgrundlag, og så mener vi, at pengene er bedre brugt på at udbygge Engdalskolen og Risskov Skole, som nu og i fremtiden vil mangle undervisningslokaler til et stigende antal elever,” siger Thomas Medom.
Penge til børn der mistrives
De fleste områder skal dog også finde besparelser. Blandt andet skal Børn og Unge skal finde besparelser for godt 70 mio. kroner årligt fra 2023. Derudover skal der findes 19 mio. kroner hvert år i det årlige fællesbidrag. En reduktion i besparelserne var rådmand for Børn og Unge, Thomas Medoms hovedkrav forud for forhandlingerne.
“Det ærgrer mig selvfølgelig, at der ikke var flertal for at hæve skatten en lille smule og på den måde undgå de besparelser, vi nu ser ind i. Når det er sagt, så er jeg godt tilfreds med, at det er lykkedes os dels at finde finansiering, som vi bruger til at reducere sparekravet særligt på velfærdsområderne, og dels at blive enige om, at besparelserne i mindst muligt omfang skal gå ud over børnene og de unge,” siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge.
Det fremgår således af budgetforliget, at besparelserne i størst mulig udstrækning skal findes gennem effektiviseringer som for eksempel samling af administrative funktioner, digitalisering og energibesparelser.
Budgetforliget lægger samtidig vægt på omprioriteringer til fordel for velfærdsområderne. Det betyder, at der tilføres 115 mio. kroner årligt til socialområdet samt 105 mio. kroner i budgetperioden til etablering af en sundhedsfond. På børne- og ungeområdet tilføres 55 mio. kroner til arbejdet med børn og unge i mistrivsel.
“Jeg er meget tilfreds med, at vi nu kan igangsætte arbejdet med at få vendt den deprimerende udvikling på specialområdet, vi har set de senere år. Alt for mange børn og unge mistrives, og det tager alt for lang tid at få den rette hjælp og støtte,” siger Thomas Medom.
”Mere vil have mere, og jeg havde selvfølgelig gerne set, at vi havde fået penge nok til at kunne realisere alle de mange gode løsningsforslag, der kom ud af analysen af bredere børnefællesskaber. Men med 55 mio. kroner kan vi komme et rigtig godt stykke vej,” tilføjer rådmanden.
115 mio. kr. til sociale indsatser
Efter en årrække med økonomiske udfordringer og budgetoverskridelser har forligspartierne bag Budget 2023 indgået en aftale, der sender flere penge i retning af det sociale område. I alt 115 mio. kr. tilføres den økonomiske ramme for de sociale indsatser. Det forbedrer i høj grad forudsætninger for at skabe balance på det pressede område, og det glæder Social- og Beskæftigelsesrådmand, Anders Winnerskjold:
”De sociale problemer i Aarhus truer med at vokse os over hovedet, hvis vi ikke gør noget markant. Og det gør vi med det her budget. Vi giver et historisk løft til det specialiserede socialområde, og det understreger, at vi på tværs af byrådet i Aarhus er enige om, at de udsatte, børn og unge med udfordringer og borgere med handicap skal prioriteres. Det vil jeg tillade mig at glæde mig over,” siger rådmanden.
Samtidig påpeger han dog, at området fortsat står overfor store forandringer, hvis økonomien fremover skal hænge sammen på socialområdet. Ifølge forligsteksten skal rådmanden i de kommende uger udarbejde en såkaldt ’udviklings- og omstillingsplan,’ som skal tage hånd om de strukturelle udfordringer på området og samtidig frigøre ressourcer, der kan investeres i nye sociale indsatser.
Penge til styrket borgerinddragelse
Århusianerne kan desuden se frem til øget og tidligere borgerinddragelse i lokal- og helhedsplaner efter at forligspartierne ved årets budgetforhandlinger har afsat tre mio. kr. om året de kommende fire år til at styrke borgerinddragelsen.
”Jeg glæder mig over, at der er stor enighed om, at vi skal have endnu mere fokus på at inddrage borgere, fællesråd og erhvervsliv så tidligt som muligt. Den tidlige inddragelse betyder forhåbentligt, at vi får færre bekymringer og misforståelser og en bedre udvikling af vores by. Vi skal værne om byens kvaliteter og identitet, mens vi bygger byen bedre,” siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.
Pengene skal blandt andet gå til et forstærket samarbejde med fællesrådene, en tidligere og mere dybdegående borgerinddragelse i alle plansager blandt andet via nye digitale formater og nye inddragelsesformer.
Forligspartierne har også aftalt at sætte yderligere fart på den grønne omstilling. Derfor får Teknik og Miljø syv mio. kr. om året fra 2024 til 2028 til at rekruttere flere ressourcer til sagsbehandlingen af ansøgninger om vedvarende energianlæg.
”Vi mærker en stor interesse fra energiselskaberne, som ønsker at etablere solcelle- eller andre vedvarende energianlæg i vores kommune. Men vi har ikke ressourcer nok til at behandle de mange ansøgninger. Derfor er det et meget vigtigt, at vi nu får yderligere ressourcer til området. Kommunen må aldrig blive en flaskehals for den grønne omstilling,” siger Nicolaj Bang.
Forligspartierne har desuden afsat 35 mio. kr. i 2023 til etablering af en jordfond, som kan anvendes til opkøb af arealer, der skal indgå i kommende grundvandsparker og generelt understøtter arbejdet med et grønnere Aarhus til glæde for aarhusianerne.
Du kan læse om hele budgetforliget her.
Artiklen er udbygget med en kommentar af rådmand Thomas Medom.