
Engdalskolen har brug for en tilbygning på cirka 1300 kvadratmeter for at kunne rumme de stadig flere elever. Men hvor skal den ligge? Aarhus Kommune har udpeget tre steder – men skolebestyrelsen foretrækker en helt fjerde løsning. Torsdag skal politikerne diskutere mulighederne.
Politikerne i Aarhus Byråd lovede sidste efterår hinanden, at Engdalskolens lokaleproblemer skulle løses. Først skulle en ny analyse undersøge behovet – og så skulle der handles.
Nu kommer udspillet fra forvaltningen, som politikerne i Børn og Unge-udvalget skal diskutere på torsdag d. 2. juni.
Forvaltningen har på forhånd droppet alle tanker om at ændre på skoledistrikterne. Det vil der ikke være politisk opbakning til, vurderer embedsmændene.
I stedet skal Engdalskolen udbygges. Børn og Unge-forvaltningen har beregnet, at Engdalskolen på sigt – i 2030 – forventes at have et lokaleunderskud på otte undervisningslokaler. Behovet for en tilbygning udgør 1.296 kvadratmeter, og dertil kommer forskellige ombygninger afhængig af, hvilket forslag der vælges, skriver forvaltningen i oplægget.
De tre forslag – og et fjerde
De tre forskellige muligheder for udbygning af skolen ventes at kunne udføres for mellem 39 og 45 mio. kr. Udbygningen vil skulle ske snarest muligt. Forvaltningen foreslår tre forskellige steder, hvor en tilbygning kan opføres:
- Den eksisterende SFO-bygning – og tidligere fritidshjem på Engdalsvej 18 nedrives, og der opføres en ny bygning i to etager
- Nedrivning af to ældre eksisterende bygninger, som ungdoms- og fritidsklubben anvender. Her kan etableres en ny selvstændig fløj på to etager
- Udbygning af skolen med en ekstra fløj i tre etager nær ved skolens p-pladser.
I Engdalskolens skolebestyrelse er der overordnet set glæde over, at der nu ser ud til at komme skred i tingene. Skolebestyrelsen har i flere år peget på udfordringerne både her og nu og i de kommende år.
”Vi er glade for, at Aarhus Kommune nu kommer med nogle konkrete forslag, der kan give skolen de ekstra klasselokaler, der er brug for. Men vi havde dog foretrukket, at embedsmændene var kommet til Brabrand og havde snakket med os, før de fremlagde udspillet,” siger formand for skolebestyrelsen, Frank Juul Agerholm.
I skolebestyrelsen har de nemlig et fjerde forslag, de mener rummer flere fordele end de tre, der er nævnt ovenfor:
”Hvis man i stedet bygger en ny fløj, hvor de to gamle gymnastiksale ligger, vil man samtidig kunne give skolens idrætsfaciliteter en tiltrængt opgradering med helt nye pædagogiske muligheder og med bedre indeklima,” forklarer Frank Juul Agerholm.
”Hvis man laver det som en stor sal med mulighed for fleksible opdelinger, ville skolen også kunne få mulighed for at samle alle til store arrangementer som for eksempel musicals,” tilføjer han.
Han ser desuden kreative muligheder i en udnyttelse af taget til ekstra udearealer, sådan som for eksempel den nye skole på Frederiksbjerg har det – og med inspiration også fra Sallings rooftop.

Vinkler-grunden stadig en mulighed
Embedsmændene nævner også endnu en mulighed, som dog lige nu ikke kan gennemføres. Det vedrører den såkaldte Vinkler-grund, Hovedgaden 1-3, hvor der i dag ligger to parcelhuse. Området er udlagt til offentlige formål i kommuneplanen men er privat ejet.
Ejerne af grunden ønsker at ændre planrammen for at bygge boliger på grunden, men det har Aarhus Kommune givet afslag på.
”Børn og Unge har flere gange tilkendegivet interesse i området, for at kunne udbygge skolen… Grundejer har ikke hidtil været interesseret i at sælge arealet, hvorfor mulighederne på arealet ikke er undersøgt nærmere,” skriver Børn og Unge i oplægget.
Området er til sammen 2.760 kvadratmeter og rummer derfor plads nok til udbygningen.
Frank Juul Agerholm, mener, at det fortsat vil være interessant, hvis Vinkler-grunden kan lægges til skolens nuværende areal. Men han mener ikke, at det er oplagt at lægge den nye tilbygning dér:
”Hvis ejerne vil sælge grunden, er det naturligvis rigtig interessant. Det vil kunne betyde, at skolen får indhentet nogle af alle de udendørs kvadratmetre, vi har mistet gennem årene. For hver tilbygning er der hver gang blevet fjernet udendørs arealer, og vi er virkelig trængte nu.”
Planer om en ny skole i Årslev
I Årslev er der i dag cirka 80 husstande, men Årslev er udpeget som et område, hvor der forventes byudvikling i perioden efter 2028. Der arbejdes i øjeblikket med en helhedsplan for byudviklingen ved Årslev. Det vurderes, at de første boliger vil være klar til indflytning om ca. 10 år.
Med den fulde bolig-udbygning forventes området at få en tilvækst på omkring 4.000 borgere. Et udbygget Årslev tilfører således Engdalskolen skoledistrikt markant flere skoleelever, som ikke kan rummes på den eksisterende skole.
”Elevtallet vil formentlig svare til en to-, eller tre-sporet skole. Det forventes tidligst, at der er behov for en ny skole om 10 år. Måske senere afhængig af udbygningstakten,” skriver Børn og Unge.
Lige nu er Teknik og Miljø i gang med at undersøge, hvor der kan placeres en ny skole. Den skønnes at ville koste ca. 250-300 mio. kr. Hvis der bygges en ny skole i Årslev, vil der skulle laves en ny distriktsinddeling mellem Engdalskolen og Årslev.