Der lød trut og harmonikaspil fra morgenstunden, da Genbrugsland ved Bazar Vest onsdag den 1. maj fejrede, at det er ti år siden, Danmission rykkede ind i det 1700 kvadratmeter store genbrugscenter.
Masser af frivillige stod klar ved indgangen med smurte rundstykker pyntet med små Dannebrogsflag og kopper fyldt med kaffe. Og så blev der ellers delt sangblade ud og sunget.
Udenfor havde andre frivillige travlt med at bære reoler og sofaer og andre gode sager ud på torvet, hvor der i løbet af hele fødselsdagen var udendørs lagersalg med mulighed for at gøre et ekstra godt superkøb.
Karla Gosvig, der er formand for Genbrugsland Bazar Vest, bød velkommen og takkede de mange fremmødte frivillige, der gennem årene har været til at sørge for, at det store genbrugscenter kan holde åbent fem dage om ugen.
Ti års fødselsdagen bliver fejret de kommende ti dage, og hver dag bliver der givet ti procent fødselsdagsrabat på alle indkøb.
De Linde fik ideen
Der har været frivillige med hele vejen i Genbrugsland. Allerede helt fra ideen blev født af basarejer Olav de Linde et par år før åbningen.
”Olav de Linde henvendte sig til Danmission med en ide om, at der skulle placeres et genbrugsindkøbscenter i forbindelse med Bazar Vest. Han havde erfaringerne fra et lignede initiativ med fra Odense,” fortæller Lorens Hedelund, der var formand for foreningen i de første år, indtil han for otte år siden overlod posten til Karla Gosvig.
”Vi var fra starten begge med i en arbejdsgruppe, hvor vi også var med til at slå strege på papiret og bestemme, hvordan vores genbrugsbutik skulle se ud. Genbrugsland Bazar Vest er simpelthen tegnet til formålet helt fra begyndelsen, hvor mange andre genbrugsbutikker er knopskudt ud af mindre lokaler, ” fortæller Karla Gosvig.
Festlig åbning på ølkasser
Der gik et par år med planlægning og rekruttering af frivillige, inden Danmission den 1. maj 2009 overtog nøglerne til det nye 1700 kvadratmeter store lokale, der på det tidspunkt stod helt tomt.
Men allerede knap 40 dage senere, den 12. juni, kunne den officielle åbning finde sted. Det var med deltagelse af biskop Keld Holm, imam Radwan Mansour, Lars Mandrup fra Danmission, basarchef Olav de Linde og en ung rådmand Jacob B. Johansen, som trådte til som erstatning for borgmester Nikolaj Wammen.
”Det var et forfærdeligt vejr, så vi måtte rykke indenfor. Men vi fik hurtigt lavet en interimistisk scene af et par ølkasser, som alle talerne kunne stille sig op på,” husker Lorens Hedelund.
Stop for hærværk
I tiden op til åbningen var både Lorens Hedelund og Karla Gosvig rundt i Gellerup-området for at fortælle om genbrugsbutikken og for at rekruttere frivillige.
”Fra en kant sagde de alle, at vi var meget velkommen. Sjovt nok kan jeg huske, at den eneste, der var lidt forbeholden, var Rabih Azad Ahmad, der i dag er rådmand. Han tvivlede dengang på, om folk i Gellerup ville købe brugte møbler. Den bekymring viste sig ikke at holde. Folk er altid strømmet til,” fortæller Lorens Hedelund.
”I opstarten skete der lidt rudeknuseri, og der var en bil, der blev stjålet. Men efter at vi fik en snak med imamen i moskeen, som den gang lå under Lykkeskolen, så er der aldrig sket mere hos os,” fortæller Karla Gosvig, der personligt heller ikke selv har oplevet noget negativt i forhold til placeringen ved Bazar Vest.
”Jeg har ikke fået den mindste lille ridse i min bil gennem de ti år,” siger hun og er lidt ked af det dårlige omdømme basaren har fået, for det betyder, at flere af hendes naboer, hvor hun bor i den anden ende af Brabrand, stadig ikke tør komme på besøg.
Dialog er vigtig
”Jeg er ked af, at der er sådan, for jeg synes, at det er vigtigt, at vi er på det her sted, hvor vi kan komme i dialog og lære hinanden at kende,” siger Karla Gosvig og fortæller, at der også er et par håndfulde med anden etnisk baggrund blandt Genbrugslands frivillige.
”Dialogen på det praktiske plan er hele idegrundlaget hos Danmission,” fortæller Lorens Hedelund, der fra 2001-2007 var leder af Kivik, Kristent Informations- og Videnscenter om Islam og Kristendom, som arrangerede foredrag, debatarrangementer og guidede ture i Gellerup.
Massevis af reoler
Anna Jørgensen er en af de mange frivillige, der også har været med alle årene. Hun fortæller levende om, hvordan hun den 1. maj 2009 kom ind i et kæmpe stort tomt lokale, hvor der kun var lagt tæppe på gulvet.
”Ovre i det fjerneste hjørne lå en stor stak træreoler, som skulle pakkes ud og samles og stilles op. Så der var plads til, at vi kunne sætte alle de genbrugsvarer frem, vi skulle sælge,” fortæller Anna Jørgensen. Sammen med to andre frivillige gik hun i gang med opgaven at samle reoler. Det brugte de det meste af en måned på at få gjort klart. Undervejs lærte de at håndtere en skruemaskine.
Syv år med Fairtrade
”Vi var endnu ikke så mange frivillige på det tidspunkt. Så der var nok at lave,” husker Anna Jørgensen, der i syv år havde ansvaret for den særlige butik i Genbrugsland, som blev kaldt Al Verden. Det var der, der blev solgt Fairtrade varer.
”Desværre endte vi med at måtte lukke Al Verden, fordi det blev for svært at skaffe varer til butikken, blandt andet fordi der i dag ikke sendes så mange missionærer ud i verden,” fortæller Anne Jørgensen. I dag er hun sekretær i Genbrugland Bazar Vests bestyrelse. Der ud over har hun en fast vagtdag plus det løse, som er en lørdagsvagt hver tredje uge.
Stadig brug for frivillige
”Lørdagsvagten er sværest at besætte med frivillige, samtidig med at det er en af de dage, vi har flest kunder, så vi skal minimum være tre for at passe butikken. Vi kan altid godt bruge et par ekstra frivillige, hvis nogen har tid og lyst,” lokker Anna Jørgensen. Oprindelig var hun selv var lidt forbeholdende over for at være med, da det hele startede for 12 år siden.
”Jeg kan huske, jeg sagde, at jeg ikke havde forstand på genbrugssalg. Men dengang sagde formanden for Danmission Lars Mandrup til mig, at man i sådan et initiativ havde brug for mange forskellige kompetencer, så jeg meldte mig alligevel. Det har jeg aldrig fortrudt,” fastslår Anna Jørgensen med et stort smil.