
I løbet af få uger har Teknik og Miljø den første version af en helhedsplan for Årslev klar. Forvaltningen har lyttet til debatten om muligt byggeri ned mod Årslev Engsø og foreslår, at den maksimale byggehøjde syd for Skibbyvej sænkes fra tre til to etager.
I august sidste år afleverede repræsentanter for beboerne i Årslev 1754 underskrifter mod nybyggeri syd for Skibbyvej til Teknisk Udvalg. De mange underskrifter var et tegn på den store lokale modstand mod byggeri i naturområdet ned mod Årslev Engsø.
Boligbyggeri syd for Skibbyvej er dog stadig en del af den helhedsplan, som Teknik og Miljø inden sommerferien er klar til at præsentere for politikerne. Men på ét centralt punkt har forvaltningen lyttet til protesterne: Den maksimale byggehøjde er nedsat fra tre til to etager.
”Det er politisk besluttet, at der kan bygges i området. Det må vi som forvaltning arbejde ud fra. Men så er det vores opgave at sørge for, at byggerierne bliver mindst muligt generende for naturoplevelsen ved Årslev Engsø,” siger byplanarkitekt Randi Sandholm, som er ansvarlig for helhedsplanen.
”Vi lægger op til, at der højst kan bygges i 1-2 etager syd for Skibbyvej – aftrappende ned mod engsøen. Det er et princip, vi bruger hele vejen ned gennem området.”
I et tidligt oplæg fra grundejere i området var nævnt ønsker om enkelte fem-etagers byggerier. Den tidligere rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, fastlagde i april 2021 den maksimale byggehøjde til tre etager syd for Skibbyvej, og det er den beslutning, Teknik og Miljø nu ønsker at justere.
Bünyamin Simsek er i øvrigt nu afløst af den konservative Steen Stavnsbo, men Randi Sandholm understreger, at forvaltningen har justeret helhedsplanen på basis af den omfattende debat om nybyggeri i området.
”Det har været en fin debat, som vi har lyttet til. Det her er vores oplæg til, hvad vi synes er fornuftigt. Men nu må vi se, hvad rådmanden siger. Han har endnu ikke set oplægget,” siger hun.
Selve afgrænsningen af det område, hvor der kan bygges, er dog ikke ændret. Den afgrænsning blev ligeledes fastsat af Bünyamin Simsek i foråret 2021.
Det oprindelige oplæg, der omfattede fem etagers boliger, er i øvrigt trukket tilbage. Hos Teknik og Miljø ligger i øjeblikket kun to byggeprojekter: Arkitektfirmaet Christoffersen og Weiling har udformet projektet Aarslev Enge på Skibbyvej 15, hvor Fællesgartneriet nu ligger, mens Pihlmann Architects har indsendt boligprojektet Havgaarden for Skibbyvej 17.
”Der kan sagtens være forskellige bygningstyper, når bare de overholder de overordnede regler. Vi ser gerne en så blandet by som muligt,” siger hun.

Naturområde med større biodiversitet
Teknik og Miljø har i oplægget til helhedsplan en del tanker om, hvordan naturoplevelsen ned mod Årslev Engsø kan sikres.
De grønne hegn, der flere steder går fra Skibbyvej og ned mod engsøen, skal bevares og måske gøres endnu tydeligere.
”Det bliver ligeledes et bærende princip, der skal sikre mod, at byudviklingen kommer til at forstyrre for meget. Vi vurderer, at hegnene kan være med til at begrænse indblikket til byområdet set fra stien langs engsøen,” forklarer Randi Sandholm.
Der planlægges en såkaldt ”grøn kant” i den sydligste del af plan-området. Resten af området ned mod Årslev Engsø vil overgå til et samlet naturområde, der kan blive kendetegnet ved en endnu højere grad af biodiversitet, end det er tilfældet i dag.
”Måske kan de arealer forbedres naturmæssigt, i forhold til, hvordan det er i dag, hvor en del ligger brak efter landbrugsdrift. Men her taler vi noget tid ud i fremtiden. Og det kræver, at jordejerne skal afgive noget jord. Det vil de måske være interesseret i, nu hvor de ikke kan byudvikle der.”
Dertil kommer, at hele området omkring Årslev Engsø er indtænkt i en storstilet plan, der skal forebygge mod oversvømmelser længere inde mod Aarhus. Desuden ligger der planer om yderligere at genskabe naturværdier omkring engsøen, oplyser Randi Sandholm.
Helhedsplan anbefaler skole og daginstitutioner
Helhedsplanen omfatter samlet set et 72 hektar stort areal sydvest for Årslev landsby. Heraf udgør området syd for Skibbyvej kun 11 hektar.
Den klart største del af udviklingsområdet udgøres af området mellem Silkeborgvej og Skibbyvej. Her arbejdes der med en overordnet plan kaldet Årslev Fælled, hvor der vil være plads til op mod 1600 boliger og 1000 arbejdspladser.
Desuden anbefaler Teknik og Miljø i helhedsplanen, at der reserveres et areal til en eventuel ny skole og til 3-4 daginstitutioner.
Randi Sandholm regner som nævnt med at kunne præsentere helhedsplanen for rådmand Steen Stavnsbo inden sommerferien, og så vil den komme til behandling i byrådet efter sommerferien – og herefter fremlagt til offentlig debat.
Randi Sandholm understreger, at helhedsplanen først og fremmest er strategisk. Den beskriver principperne for, hvordan området bør udvikles, sådan at der kan blive overordnet sammenhæng i planlægningen.
Helhedsplanen fortæller ikke noget om, hvad der konkret skal bygges. Det skal specifikke lokalplaner fastlægge. Når helhedsplanen er vedtaget i byrådet, kan arbejdet med lokalplaner gå i gang – med mulighed for behandling i løbet af 2023.