Siden foråret har der været stille om byggeplanerne på engene ned mod Årslev Engsø, men nu dukker endnu et boligprojekt op. Pihlmann Architects´projekt for Skibbyvej 17 kan blive retningsgivende for, hvordan området kan udvikles, vurderer byplanarkitekt Randi Sandholm, Aarhus Kommune.
Lige vest for de gamle drivhuse, hvor Fællesgartneriet holder til, ligger Havgaarden. På en aflang grund, der strækker sig ned mod Årslev Engsø, ligger den historiske landejendom med en historie, der går helt tilbage til 1700-tallet.
På Havgaarden bor Alice Pedersen, hvis familie gennem fire generationer har haft tilknytning til ejendommen. Den ser i dag lidt forfalden ud – men grundens placering i det idylliske område rummer store kvaliteter:
”Storslået udsigt, varieret beplantning, et rigt dyreliv og spor af fortidens landbrug alt sammen i umiddelbar nærhed af Aarhus,” skriver Pihlmann Architects i et oplæg til nyt boligbyggeri på grunden.
Vores Brabrand har fået aktindsigt i oplægget, der er indsendt til planafdelingen i Teknik og Miljø.
Oplægget er inspireret af fortidens opdeling af landsbyjord, der blev inddelt i matrikler tilhørende de enkelte gårde. Havgaardens jord tænkes i projektet udstykket i mindre matrikler, der hver især kan blive til en moderne udgave af fortidens husmandssteder.
”På Havgården udmøntes princippet som en slags gårdfællesskaber, der fungerer som nære bofællesskaber i relation til hinanden og et større fællesskab på tværs af alle boligenhederne på grunden,” skriver Pihlmann Architects i oplægget.
”Arkitekturen skal forholde sig nænsomt til stedets eksisterende kvaliteter, der i vid udstrækning skal bibeholdes og give følelsen af en nutidig landsby med mindre bygninger, gårdspladser, grønne lommer og dyr. Denne karakter skal afspejles i bygningernes form og funktion,” står der i oplægget.
Varieret beboer-sammensætning
I foråret 2021 ændrede rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, på afgrænsningen af det område, hvor der kan bygges ned mod Årslev Engsø. Det betyder, at der nu er en ”takket” afgrænsning, der ved drivhusene på Skibbyvej 15 og Havgaardens jorde på Skibbyvej 17 tillader nybyggeri længere ned mod engsøen end på de omkringliggende matrikler.
Det giver mulighed for, at der kan bygges ganske mange nye boliger på Havgaardens jorde. Udspillet fra Pihlmann Architects lægger op til, at der skal veksles mellem ejer- og lejeboliger i forskellige størrelser, hvilket skal bidrage til en varieret beboersammensætning:
”Her skal både være plads til den studerende, den enlige ældre og børnefamilien, der har behov for luft og grønt i nærhed af storbyen. Boligerne og fællesbygninger er spredt ud over den nordlige del af grunden. Gennem fortætninger skabes sociale mødesteder og grønne lommer der forbinder boligerne til det åbne landskab på grundens sydlige del,” står der i oplægget.
Et sted der “blender sig ind i omgivelserne”
Arkitekterne i Pihlmann Architects er naturligvis bekendt med den debat, der gennem hele 2021 har været om bebyggelse af engene syd for Skibbyvej, kaldet Årslev Mark. Det kan aflæses i den del af det ellers kortfattede oplæg, der beskriver hvordan nybyggeriet vil opleves fra sydsiden af de mange, som benytter stien langs Årslev Engsø.
Området syd for Skibbyvej vil overordnet “opleves som et grønt og landskabeligt sted, der naturligt blender sig ind i omgivelserne,” skriver arkitekterne.
“Fra stien omkring Årslev Engsø vil du opleve Havgaarden og nabogrundene som et samlet grønt landskab, hvor der mellem løn og kastanjetræer vil være muligt at skimte lys i husene under aftenturen.”
Nænsom tilgang til området
I planafdelingen hos Teknik og Miljø bekræfter projektleder og byplanarkitekt Randi Sandholm, at man har set nærmere på projektet, og at det umiddelbart vil passe fint ind i de overordnede visioner for udvikling af området syd for Skibbyvej.
Blandt andet finder hun det positivt, at man som en del af projektet vil bevare Havgaarden, der har en central plads i Årslevs historie.
”Overholder de til fulde kravene om bebyggelsesprocenter – og med den åbenhed der er i projektet med biodiversitet og grønne områder – kan vi godt se det som et projekt, der kan passe ind,” siger Randi Sandholm.
Hun betegner det som et fint oplæg, der måske ligefrem kan blive retningsgivende for, hvordan området syd for Skibbyvej kan udvikles i respekt for både kultur- og naturværdier.
”Det har en nænsom tilgang til området, der bygges ikke i højden, og boligerne trykker sig lidt i omgivelserne, samtidig med at der bliver en graduering ned mod engsøen,” siger Randi Sandholm.
Læs også: