Den første modtager af Aarhus Kommunes Klimafakkel bliver teaterdirektør på Teatret Svalegangen, Per Smedegaard fra Brabrand. Han skal de næste måneder inspirere til fællesskaber om grønne klimainitiativer.
Direktøren for Teatret Svalegangen, Per Smedegaard, modtog fredag eftermiddag Aarhus Kommunes klimafakkel. Det er en stafet, som overrækkes til en person, der gennem sit professionelle eller frivillige virke kan nå ud til mange mennesker, skabe ringe i vandet og derved inspirere andre til grønne handlinger, som skal lede os frem mod klimamålet i 2030.
”Per Smedegaard er det helt rigtige valg til at indlede stafetten med Klimafaklen. Jeg er sikker på, at han kan inspirere og vise nye veje til, hvordan vi i fællesskab kan skabe en grønnere by. Per Smedegaard har også med Teatret Svalegangen været med til at sætte klima og bæredygtighed på dagsordenen og vise, at kulturen kan være med til at drive den grønne omstilling,” siger rådmanden for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.
Klimafaklen bliver sendt på stafet mellem århusianere, der har et stærkt engagement og kan inspirere mange mennesker.
Med faklen følger 5000 kr. til at etablere et nyt grønt fællesskab inden for tre måneder. Det kan være alt fra fælles energibesparelser eller affaldssortering på en arbejdsplads til middag for naboerne med klimavenlig mad.
”Som teater er vi meget stolte over at blive den første fakkelbærer. Det vidner om, at Aarhus Kommune ser kunstens potentiale i forhold til en bæredygtig omstilling. Vi er så meget mere end blot underholdningsindustri. Kunsten kan virkelig være gamechanger for den adfærdsændring, som vi alle må skabe,” siger teaterdirektør Per Smedegaard.
Han modtog faklen fredag eftermiddag på Dokk1 under klima-eventet Greenlights.
Når Per Smedegaard om tre måneder sender Klimafaklen videre, beholder har en mindre version af faklen, en såkaldt brødkrumme, der markerer, at den grønne omstilling konstant skal være i fokus og ikke kun i de måneder, man har faklen. På den måde efterlader klimafaklen et spor af brødkrummer på sin vej gennem byen.
Klimafaklen er designet af Jonas Møller og består af træ, et laserindgraveret mønster og læder. Træet er rester fra byggeprojekter, og læderresterne kommer fra en møbelpolstrer og er så små, at de normalt vil blive smidt ud.
Med Klimafaklen følger en opgave med at skabe et nyt grønt fællesskab inden for tre måneder. Det kan være alt fra fælles energibesparelser eller affaldssortering på en arbejdsplads til middag for naboerne med klimavenlig mad.
Der følger 5.000 kr. til udførelse af opgave og krav om, at klimahandlingen deles og kommunikeres offentligt for at inspirere og motivere andre til handling.
Artiklen er baseret på en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.