Byger af kritiske spørgsmål haglede mandag sidst på eftermiddagen ned over Børn og Unge-chef Stefan Møller Christiansen, da han mødte op på Sødalskolen for at møde forældre til børn på skolen. Stemningen blandt forældrene var præget af modstand mod kommunens ønske om at lukke skolen.
Mandag kl. 16.30 var Sødalskolens forældre inviteret til møde med Børn og Unge-forvaltningen, som torsdag i sidste uge meldte ud, at man ønsker, at skolen skal lukke og fusioneres med Ellehøjskolen på den nye skole, som MT Højgaard er ved at opføre midt i Gellerup.
Vores Brabrand fik ikke adgang til mødet, så det følgende er baseret på beretninger fra en række deltagende forældre. Blandt andre Peter Saxtrup Nielsen, som har en datter i 1. klasse:
”Stemningen var klart kritisk og præget af klar modstand mod ønsket om at lukke skolen – og utilfredshed med at man i forvaltningen forsøger at presse det så hurtigt igennem,” sagde han og henviste til, at Børn og Unge ønsker fusionen effektueret allerede ved starten af det næste skoleår i sommeren 2025.
”Der blev stillet rigtig mange fine spørgsmål, og der var stor kritik af den usikkerhed, oplægget skaber både hos børn og forældre omkring Sødalskolen,” tilføjede han.
”Vores høringsret virker latterlig”
Blandt de kritiske spørgsmål, forældrene stillede, var, hvem der har stillet forslaget om lukning af skolen.
”Vi måtte stille spørgsmålet flere gange på forskellige måder, før vi fik et svar. Og det viste sig, at det er forligskredsen af byrådspolitikere, der står bag aftalen om udsatte boligområder i Aarhus. Hvis det er rigtigt, bliver det jo rigtig svært for os, for så ligger der jo allerede en ”lokumsaftale” blandt politikerne, før budgetforhandlingerne går i gang,” Peter Saxtrup Nielsen.
På mødet, hvor også skoleleder på Sødalskolen, Irina Frello Hansen, deltog, redegjorde Børn og Unge-chef, Stefan Møller Christiansen, for det kommende forløb.
Forslaget om fusion mellem de to skoler vil blive en del af de kommende forhandlinger i september om næste års budget for Aarhus Kommune. Selve forslaget om sammenlægningen ventes dog først at komme i offentlig høring til oktober.
Den slags høringer varer otte uger, og derfor vil Aarhus Byråd først skulle tage endeligt stilling i januar 2025 – efter at de formentlig har lagt fusionen ind i budgettet. Peter Saxtrup Nielsen oplever, at forældrenes høringsret hermed bliver udhulet.
”Det lugter af en beslutning, der skal træffes meget hurtigt – både for politikerne og forvaltningen. I praksis betyder det jo, at vores høringsret kommer til at virke lidt latterlig. Vi ved jo alle, at hvis noget økonomisk er vedtaget, er det svært at ændre ret meget. Hvis det rent hypotetisk skulle lykkes os at få medhold, ville man stå med et budget, som ikke ville fungere.”
Ønsker bedre fordeling af elever i Brabrand
Et af forældrenes centrale argumenter var, at en sammenlægning af de Sødalskolen og Ellehøjskolen vil være med til at cementere de udfordringer, nogle familier i Gellerup-området har. Den nye fusionerede skole vil blive en ny Nordgårdskole, lød vurderingen.
Bjarke Skærlund Risager, som sidder i skolebestyrelsen formulerede det efter mødet sådan i en kommentar på Facebook:
”De to skoler er uden tvivl i en uholdbar situation. Men ser vi udover økonomi, er løsningen selvfølgelig ikke at sammenlægge to problemramte skoler. Skal de to skoler fusionere, bør det ikke være med hinanden men med andre, mere velfungerende omkringliggende skoler.”
Peter Saxtrup Nielsen er endnu mere bramfri:
”Det er en frygt blandt en masse forældre, at den fusionerede skole bliver Nordgårdskolen om igen. Ingen forældre vil ha´ deres børn der.”
”Overordnet set tager man en skole i et grønt område, hvis udfordringer man sagtens kunne løse ved at skabe en bedre fordeling af eleverne i Brabrand. Der grundlæggende set ingen problemer på Sødalskolen udover økonomien,” sagde Peter Saxtrup Nielsen, som har en datter i 1. klasse og er glad for skolen.
”Inden sommerferien fik vi en positiv melding fra skolelederen, at nu gik det fremad, både for elevtallet og med trivselsmålingerne. Det her lugter af, at der sidder nogen politikere langt væk, som ikke har fingeren på pulsen.”
”Det hele er jo afgjort”
Blandt forældrene var der allerede inden mandagens møde stor aktivitet, og en af dem, Rania Jamal, kunne på forældremødet præsentere en underskriftsindsamling mod lukning af skolen.
Efter mødet fik hun en del underskrifter – men det var til gengæld stort set det eneste, hun fik ud af mødet, fortalte hun efterfølgende.
”Der blev stillet rigtig mange gode spørgsmål, men vi fik ikke rigtig svar på noget. Det var meget skuffende,” sagde hun.
Hun kunne til gengæld mandag på TV2 Østjylland læse, at rådmand Thomas Medom ikke kunne se andre muligheder end at lægge de to skoler sammen.
”Så er det hele jo afgjort,” sagde Rania Jamal, som dog er klar til at kæmpe for Sødalskolen – om nødvendigt ved at holde børnene hjemme fra skole.
Fatima Taha, som er medlem af skolebestyrelsen, fortæller, at der i denne uge er indkaldt til et ekstraordinært skolebestyrelsesmøde, hvor man vil diskutere situationen.
”Vi har flere forslag til, hvad vi kan gøre. På trods af at vi ved, beslutningen allerede er taget, kæmper vi selvfølgelig videre,” siger Fatima Taha.