
Solen skinnede på Sødalskolen tirsdag morgen, hvor alle elever stod klar og svingede med Dannebrogsflag, da skoleleder Anne Katrine Kusk ankom til skolen. Efter fire måneder som konstitueret leder er hun nu blevet fastansat af Aarhus Kommune. Hun har allerede sat en række nye initiativer i gang på skolen.
Det er kun lidt over et halvt år siden, at stemningen var helt nede i kulkælderen på Sødalskolen. Rådmand Thomas Medom havde meldt ud, at skolen skulle lægges sammen med Ellehøjskolen, og skolen på Louisevej skulle gradvist lukkes ned.
Det politiske projekt blev som bekendt ikke til noget, men udmeldingen trak hele efteråret lange skygger hen over både børn, forældre og personale på skolen.
Men tirsdagens blå himmel og solrige start på dagen signalerede en ny start for den pressede skole, hvor elevtallet i løbet af de seneste år er faldet med over 30 procent. Nu er det tid til at se fremad.
“Jeg synes allerede, at jeg kan mærke en meget positiv respons fra forældre til børn på skolen, når jeg møder dem til forskellige arrangementer på skolen. De kan tydeligvis mærke, at vi gerne vil lave en god skole for deres børn,” sagde Anne Katrine Kusk, efter at eleverne havde været samlet i aulaen og sunget flere sange sammen.
“Alle er begyndt at få troen på, at Sødalskolen skal være en attraktiv lokal folkeskole. Skolen lukker ikke, og det at vi nu sætter en række nye initiativer i gang, giver håb for fremtiden.”
Lettere at se længere fremad
Anne Katrine Kusk kom til Sødalskolen i december 2024 fra en stilling som viceskoleleder og leder af indskolingen på Lisbjergskolen. De første måneder har hun været konstitueret i stillingen, men nu er hun altså fastansat.
“Jeg er glad og lettet over, at det er faldet på plads. Da jeg kom til Sødalskolen valgte jeg at gå all-in fra starten, men nu, hvor det er faldet på plads, og jeg ved, at jeg skal blive her, er det da bestemt lettere at se længere fremad, i forhold til de initiativer, vi har sat i gang på skolen.”
Inden længe kommer der en udmelding fra Aarhus Kommune om, at Sødalskolen i fremtiden får en særlig profil, og skolen har som andre skoler i Aarhus fået ca. 850.000 kr. som en særlig pose penge der skal styrke arbejdet med deltagelsesmuligheder for alle børn.
Med de penge vil skolens rammer kunne gøres endnu mere attraktive – i håb om at flere familie i lokalområdet vil tilvælge skolen.

Blandt andet har man på skolen besluttet at investere i at forbedre læringsmiljøerne både indendørs og omkring skolen. Over de kommende tre år vil rammerne gradvist blive opgraderet med henblik på at skabe endnu mere inspirerende læringsmiljøer.
“Det er helt centralt for os, at vi gerne vil styrke vores fællesskaber på skolen. For eksempel sætter vi fokus på elevernes pauser, hvor de kan være aktive sammen og styrke venskaberne på tværs, samtidig med at de samler ny energi til at være en del af undervisningen,” forklarer hun.
Trivsel og fællesskab
Skolen har efter input fra både elevrådet og skolens personale hos eksterne partnere bedt om visuelle oplæg til, hvordan skolens rammer kan blive endnu mere attraktive at opholde sig i. Målet er blandt andet, at en større del af undervisningen kan foregå udendørs, fortæller Anne Katrine Kusk.
“Trivsel og fællesskab er nøgleord for os. Stærke fællesskaber styrker den faglige læring, og der er ingen tvivl om, at skolen også skal have et stærkt fokus på det faglige,” siger skolelederen.
Hun understreger, at tankerne om fællesskaber også gælder lokalsamfundet omkring skolen. Sødalskolen skal være et rart sted at komme – også som rammer for fritidsaktiviteter efter skoletid. Her spiller skolens samarbejde med de lokale dagtilbud en stor rolle.
Et andet centralt tema for den kommende tid er at få forældrene til i endnu højere grad at blive en del af skolens liv. Her glæder Anne Katrine Kusk sig over, at skolebestyrelsen allerede er uhyre aktiv og har engageret sig stærkt i skolens overlevelse og fortsatte udvikling.