Gellerup Kirke har ansat 33-årige Ditte Bruun Laursen som præst i de kommende fire år. Hun har de seneste tre år været præst i Engesvang og kommer til Gellerup med stor lyst til at være en aktiv del af det lokale fællesskab.
Da Ditte Bruun Laursen sidste år besøgte Luthers hjemby Wittenberg, sendte hun sine tidligere konfirmander derhjemme en hilsen via Snapchat og lovede sin hjælp til deres kristendomsopgave om netop Luther. Det var der flere, der benyttede sig af.
”Det var utrolig hyggeligt at mødes og sparre med dem over en cola. Jeg oplever en god relation med de unge. Jeg godt kan li´ at gå ind i tingene på den måde, og jeg har let ved at gå med på deres præmisser, om det så handler om at gå med på en ”dab” eller gå ind i snakken om Luther, ” fortæller den 33-årige nyansatte præst ved Gellerup Kirke.
Hun er nysgerrig af natur og føler, at hun har let ved at tale med de helt unge. I sine tre år i Engesvang var hun blandt andet en hyppig gæst i den lokale ungdomsklub, hvor hun nogle onsdage kom og spillede dart med de unge.
”De ville jo udfordre mig, og jeg fik så mange tæsk… Men jeg tror, det er vigtigt at gå ind på deres præmisser for at blive en del af deres samtale. Det er jo ikke, fordi vi som kirke ikke er relevante. De unge er jo også som alle presset af studier og oplever ensomhed og præstationsangst. Der kan kirken forhåbentlig hjælpe. Men spørgsmålet er, hvordan vi bliver en del af deres fortælling.”
Meningen gav sig selv
Hun er 33 år og født og opvokset i Aarhus som den yngste i en stor søskendeflok. Hun gik i gang med teologi-studiet straks efter gymnasiet – og kastede sig i øvrigt ved siden af studiet ud i mange forskellige aktiviteter. Også sidenhen har hun konstant kastet sig ud i udviklingsprojekter af forskellig art:
”Jeg har fået at vide, at jeg er meget idérig, umiddelbar og nysgerrig. Jeg føler også selv, at jeg har en naturlig nysgerrighed, og at jeg har let ved at tale med alle mennesker.”
Hun kom i projekt-praktik ved Amnesty International, hvor hun var med i en stor international kampagne mod dødsstraf.
”Det var sindssygt spændende. Her skulle man ikke søge efter mening, når man mødte på job. Den gav sig selv. Sådan er det i øvrigt også som præst, og det er et noget, jeg er meget ydmyg over for.”
Hun afleverede sit speciale i januar 2012 og begyndte straks på Det rullende Universitet”, hvor 120 studerende var ansat til at undervise rundt om på landets gymnasier. Her fik hun også en projektlederuddannelse, som hun har stor glæde af i sin hverdag som præst. Den hjælper hende med at arbejde mere struktureret og projektorienteret, forklarer hun.
Fra Engesvang til Gellerup
Efter et par år, hvor hun også nåede at være underviser på Ry Højskole, kunne hun mærke, at ”pastoralblodet kogte”, og hun tog det obligatoriske kursus for kommende præster. Og i 2015 viste den rigtige stilling sig i Engesvang ved Ikast.
”Jeg havde aldrig været i Engesvang før, men jeg var meget nysgerrig på det og besøgte området flere gange før samtalerne med menighedsrådet. Det var virkelig spændende. Her turde man være kirke på sin helt egen måde. Det har været en helt fantastisk læreplads for mig – men meget mere end det. Jeg tager fra Engesvang med stor taknemmelighed”.
Men der var noget, hun savnede i Engesvang : Samspillet med andre mennesker. Hun glæder sig nu til at have et kontorfællesskab med de andre præster og de øvrige ansatte.
”Jeg oplevede, at kolleger er vigtig for min trivsel. Jeg er en holdspiller, og tingene bliver som regel bedre, når man udfører dem sammen.”
Den samme form for fællesskab oplever hun, at Gellerup Kirke har med sin menighed.
”Her er man kirke alle ugens dage, og man er det sammen med menigheden. Det kendetegner de mange aktiviteter og udvalg, at det er noget, vi som præst og menighed gør sammen.”
Ensomhed, tvivl og præstationsangst
Ditte Bruun Laursen mener, at Folkekirken i højere grad skal opleves som tilgængelig for flere mennesker. Det kræver blandt andet, at den er synlig i samfundet og bruger et sprog, alle kan forstå.
Og her ser hun Gellerup Kirke som en stærk og tydelig kraft i et meget foranderligt lokalsamfund. Hun mener, at Gellerup Kirke er et godt eksempel på en kirke, der har arbejdet meget med at gøre de kirkelige handlinger meningsfulde og lette at forstå og deltage i.
Samtidig fastholder hun, at kirken grundlæggende har et budskab, der er uforandret.
”Kirken kommer med et budskab, der kan svare ind i mange af de problemstillinger, vi som mennesker går og tumler med til daglig, som ensomhed, tvivl og præstations-angst.”
Identitetsmarkører
Hun taler om et samfund, hvor institutioner og fællesskaber i højere grad er blevet identitetsmarkører: At være medlem af fællesskaber er med til at definere, hvem vi er.
Men hun mener, at samfundet nu mere end nogensinde er karakteriseret af, at vi først skal præstere noget, før vi kan være med i mange af de fællesskaber, for eksempel i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet. Men her er kirken anderledes.
”I kirken skal du ikke først præstere noget, før du kan blive accepteret. Her får du at vide, at du er elsket af Gud og automatisk er en del af fællesskabet. Det betyder, at dit liv altid har betydning, og at det derfor aldrig er ligegyldigt, hvordan du bruger det – ja, at du tør stole på, at du kan bruges ind i fællesskabet.”
Ditte Bruun Laursen skal de næste fire år supplere kirkens to øvrige præster, Niels Hviid og Karen Huus, som skal bruge en del af deres arbejdstid på udviklingsprojekter i Gellerup-området.
Ditte Bruun Laursen indsættes som præst ved Gellerup Kirke på søndag d. 2. december kl. 10.00.
Læs også:
Idealist er klar med grænseoverskridende projekt (Aarhus Stiftstidende)
Velkommen til ny sognepræst i Gellerup Kirke (omtale på Gellerup Kirkes hjemmeside)