Indhegning af et naturområde langs Voldbækken i kanten af Brabrand har bragt lokale natur-interesserede borgere på konfliktkurs med Naturstyrelsen. De lokale borgere mener, at hegnet vil forhindre mange i at nyde den smukke natur i området.
Skal tre køer have flere rettigheder, end de tusindvis af mennesker som bruger nærområdet?
Så skarpt opstiller lokale ildsjæle og medlemmer af følgegruppen True Skov for Alle en uenighed med Naturstyrelsen om et lavtliggende græsklædt område langs Voldbækken syd for Edwin Rahrs Vej.
Naturstyrelsen ønsker at indhegne området og udsætte kreaturer, der skal afgræsse området. Ønsket har mødt stor lokal modstand – især fra Per Falk Bredgaard, som i en årrække har brugt sin fritid på at skabe flere naturoplevelser i det nordvestlige hjørne af Brabrand.
Blandt andet har han etableret Falkestien, som i dag anvendes af både lokale beboere og friluftsfolk fra resten af Brabrand.
”Det område, vi taler om, er det absolut skønneste område på hele Falkestien. Rigtig mange mennesker kommer herned for at nyde stilheden og naturen ved Voldbækken. Det er et af de meget få bynære områder i Aarhus, hvor man kan få den rene naturoplevelse,” siger Per Falk Bredgaard.
Naturstyrelsen henviser til, at indhegning og afgræsning vil beskytte eng-området og styrke biodiversiteten. Det er Per Falk Bredgaard sådan set med på. Han har dog fremlagt et ændringsforslag, der placerer Falkestien og et mindre areal tæt på Voldbækken uden for indhegningen.
”Mange mennesker er bange for at gå ind til kreaturerne, og derfor har vi sendt et alternativt forslag til Naturstyrelsen. Det er kun ganske få kvadratmeter, vi taler om, men ændringen vil betyde, at man kan gå udenfor indhegningen til det helt særlige sted, hvor man kan sidde og nyde Voldbækken risle forbi på begge sider,” forklarer han.
Ændringsforslaget er umiddelbart blevet afvist af Naturstyrelsen:
”Naturstyrelsen skal balancere hensyn mellem natur og friluftsliv. Vi er meget glade for de mange brugere i området ved Voldbækken – og i True Skov generelt – som fortsat vil have adgang til arealerne, men vi skal samtidig tage hensyn til og passe godt på naturen. Det er vi forpligtede til,” skriver biolog Karen Højfeldt Rasmussen, Naturstyrelsen, som er arealansvarlig for True Skov.
”Vi er endt på et kompromis med hegningen, som der er bred opbakning til på følgegruppemødet, og den holder vi fast i.”
Model møder lokal modstand
Efter at rapporten True Skov for Alle i 2018 fremlagde en række forslag til udvikling af det enorme naturområde nordvest for Brabrand, blev der dannet en følgegruppe, hvor brugerne af True Skov løbende kan diskutere udviklingen af området med de to store jordejere, Naturstyrelsen og Aarhus Kommune.
Per Falk Bredgaard har været en del af følgegruppen fra starten og er i det hele taget en ildsjæl, som løbende fremlægger forslag til, hvordan området kan udvikles til glæde for friluftslivet.
I de senere år har både Naturstyrelsen og Aarhus Kommune indhegnet dele af True Skov og indsat græssende dyr. Det er stadig muligt at passere gennem områderne gennem de indsatte låger, men indhegningerne har mødt modstand hos nogle brugere, som ikke føler sig trygge ved kreaturerne. Det gælder blandt andet nogle af lokalområdets hundeejere.
For cirka et år siden fremlagde Naturstyrelsen i følgegruppen True Skov for Alle et ønske om også at indhegne arealet langs Voldbækken sydvest for Helenelyst. Per Falk Bredgaard markerede sin modstand mod planerne, da han frygtede, at det kunne forhindre folk i at bruge Falkestien uden at skulle gennem indhegningen.
Og da Naturstyrelsen på et møde d. 6. december fremlagde en konkret model i følgegruppen, mødte den modstand – ikke alene fra Per Falk Bredgaard men også fra en anden lokal deltager, Henrik Andersen, Tingstedet.
”Mit forslag er, at man fjerner hegnet fra området ved Voldbækken omkring Edwin Rahrs Vej, så det bliver let tilgængeligt for alle, især familier med småbørn, der absolut ikke skal lege sammen med store køer, men nyde det at stå med et net og fange insekter I vandet, eller andre smådyr, mens de voksne kan nyde det flotte område med vilde blomster/planter,” skriver Henrik Andersen i en kommentar til True Skov for Alle.
”Sådan var det dengang jeg var barn og boede under 2 km. fra bækken, og sådan var det også med mine børn og børnebørn,” skriver han.
Attraktivt område inden for hegnet
Som nævnt udgør det konkrete stridspunkt kun få kvadratmeter. Per Falk Bredgaard kaldet området for ”tungen”. Efter genslyngningen af Voldbækken for få år siden er der dannet et areal, som Voldbækken løber rundt om, og hvor man kan sidde og betragte vandet risle forbi få meter væk til begge sider.
”Da Voldbækken blev genslynget, fik vi lov til at lave en trampesti og beholde et bord-bænke-sæt ved bækken. Med planerne for en kommende indhegning vil det område ligge inden for hegnet, og så kan ingen længere bruge det område,” mener han.
Naturstyrelsen henviser til Naturbeskyttelseslovens § 3 der blandt andet omfatter enge og biologiske overdrev. Den faglige vurdering er, at indhegning og afgræsning er den bedste måde at beskytte området på.
”Vi har lyttet og noteret, hvad der er blevet sagt, og vi placerer hegnet så hensigtsmæssigt som overhovedet muligt. Så man har mulighed for at gå en tur uden at skulle passere igennem hegningen. Desuden indsætter vi adskillige klaplåger i hegnet,” skriver biolog Karen Højfeldt Rasmussen, Naturstyrelsen.
”Jeg vil gerne understrege igen, at hegningen og afgræsning er nødvendig for naturplejen i området.”
Per Falk Bredgaard er glad for, at der flere steder kommer låger i hegnet – men han tror ikke, at ret mange vil bruge dem.
”Jeg kan ikke forstå, at tre køer kan veje tungere end så mange menneskers brug af naturen herude. Mange anser det her sted for at være det allermest attraktive. Men da blandt andet folk med hunde ikke tør gå ind ad lågen, vil de finde andre steder. Det er synd at tage den fornøjelse fra dem,” siger han.