408 hjem i Gellerupparken vil i løbet af de næste par år sandsynligvis blive revet ned for bl.a. at skabe plads til et nyt boligkvarter. Med støtte fra Gellerup Kulturmidler vil projektet Postkassefortællinger samle og præsentere historier om nogle af de familier, som snart må forlade deres bolig.
Alle familier har en postkasse. Det gælder også de 408 hjem i Gellerupparken, hvor familierne nu på andet år venter på, hvad der skal ske med dem. Det eneste, de ved, er, at deres boligblok i løbet af de næste par år formentlig vil blive revet ned.
I alt er syv blokke i Gellerupparken udpeget til nedrivning som en del af den udviklingsplan, Aarhus Byråd for et år siden vedtog. I stedet skal opføres et nyt boligkvarter, som Aarhus Kommune har døbt Karen Blixen-kvarteret.
Nogle af blokkenes familier er i fuld gang med at finde andre muligheder for at skabe et hjem. Andre har skrevet sig på ventelisten til en ny lejebolig i Brabrand Boligforening eller en anden almen boligforening. Endelig har nogle beboere endnu ingen idé om, hvad der skal ske. Måske har de ikke råd til at gøre andet end vente og se, hvad de får tilbudt.
”Med projektet Postkassefortællinger vil vi give familierne mulighed for at få en stemme, så vi alle kan høre, hvad de tænker og føler. Og samtidig er det også bevaring af et stykke markant Danmarkshistorie, der ellers risikerer lidt for nemt at blive glemt,” fortæller journalist og aktivist i Gellerupparken, Helle Hansen, som står bag projektet.
Grundtanken bag Postkassefortællinger er, at netop familiernes postkasser skal være i centrum i en udstilling, der giver mulighed for at få indblik i familiernes historie og tid som beboere i de nedrivningstruede blokke.
”Udstillingen er en vej til at få luft – en ventil, som samtidig måske kan skabe et talerør for de mange beboere og familier, der skal flytte på grund af udviklingsplanen. Og den kommer til at give alle os andre en mulighed for at opleve, hvordan mennesker oplever at være blive bragt i situation, hvor ens hjem pludselig bliver frataget en,” siger hun.
Indsamlingen af historierne skal foregå via interview og workshops, hvor flere af de lokale beboere, der er berørt af Aarhus Kommunes udviklingsplan aktivt deltager. Postkassehistorierne vil blive formidlet i tekst, billeder, lyd og måske collager.
En flytbar udstilling
408 postkasser fylder meget, og det vil tage lang tid at samle alle historierne bag dem. Ambitionen er derfor i første omgang at kunne præsentere 30-40 forskellige beretninger fra familier, der bliver berørt af den vedtagne udviklingsplan.
Fortællingerne skal kunne læses, ses, høres og opleves gennem de fysiske postkasser, der skal være små udstillingsrum for hver enkelt familie.
”Vi starter med at invitere til deltagelse i projektet straks efter ferien, og i det tidlige efterår udvælger og udvikler vi de fortællinger, som skal i postkasserne,” siger Helle Hansen.
Udstillingen skal være flytbar. Tanken er, at den skal kunne vises i Brabrand Boligforenings administrationsbygning, på Gellerup Bibliotek, i Rådhushallen og i Dokk1 – og måske også på Christiansborg og andre relevante steder, forklarer hun.
Senere vil udstillingen blive opbevaret af Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv.