Kig godt efter når du cykler, løber eller går på Brabrandstien – måske er du så heldig at lægge mærke til små overraskelser på din vej. For eksempel kunne du forleden pludselig se lokalt produceret glaskunst skinne i solen på engen øst for idrætsanlægget ved Engdalsvej.
Om sommeren er marken hjemsted for naturpleje med små græssende dexter-kreaturer, der hjælper med at øge biodiversitet på engene. Men pludselig fandt glaskunstner Annie Hjorth en anden anvendelse for marken ved Brabrandstien:
”Der var faktisk tale om et pludseligt indfald uden de helt store tanker, og som blev fremkaldt af en lettere eufori, da vi opdagede at solen skinnede for første gang i meget lang tid”, fortæller hun.
Sammen med sin mand, Carsten Drasbæk, ville hun samtidig fejre de første solstråler i familiens nye solceller i bestræbelserne på at blive co2-neutrale.
”Vi har tidligere brygget lidt på idéen om at lave små pop-up udstillinger på engen, hvor forbipasserende måske kunne blive beriget af lidt glaskunst, når de går eller cykler forbi. Nu skulle det være!”
Med til historien hører, at flere af de udstillinger, hun skulle have deltaget i i 2020 er blevet udsat på grund af corona-smitten. Det gælder blandt andet Climate Hack på Aalborg Universitet, kunsthåndværkermarked på Heart Kunstmuseum og Fair Festival i Aarhus.
Stedsegrønne glastræer
Blandt andet kunne man på marken se nogle nyplantede stedsegrønne og langtidsholdbare glastræer, der trak lange skygger på marken, når sollyset faldt på dem. Glastræerne har Annie Hjorth produceret i forskellige grønlige nuancer, og de “vokser” i drivtømmer fundet efter et stormvejr.
”Jeg laver dem både i helt små bordmodeller og store gulvmodeller på bestilling. Måske kan de erstatte nogle af julegranerne – de drysser i hvert fald ikke, og de er heller ikke pesticidsprøjtede.”
Desuden kunne de undrende forbipasserende se en række små træhuse af genbrugstømmer i forskellige ædelsorter. Husene har grønne glastage i de samme nuancer som træerne.
”Både huse og træer bærer i sig håbet om en grønnere hverdag,” siger Annie Hjorth, som har bæredygtighed som en vigtig motivation i sit arbejde.
”Glas er et bæredygtigt og fuldt genanvendeligt materiale, der giver store miljømæssige fordele. Glas er fremstillet af naturlige råmaterialer såsom sand og glasaffald og er et 100 procent genanvendeligt materiale, der kan genbruges igen og igen.”
Dog forbruges der store mængder energi til såvel fremstilling som genanvendelse, så bæredygtigheden er i høj grad afhængig af energikilden i fremstillingsprocessen. Og det er her, de nye solceller kommer ind i billedet. Nu kan glasfremstillingen foregå co2-neutralt – hvis ellers solen vil skinne en gang imellem.
”Og ellers bruger vi jo grøn vindmøllestrøm fra vores elselskab”.
Hun fortæller om udstillingen på engen som en sjov aktivitet, som hun helt sikkert vil gentage. Du kan se flere billeder af Annie Hjorths glaskunst på hendes Instagram-profil.