Føtex i City Vest er nomineret til Salling Fondenes Mangfoldighedspris, der overrækkes torsdag. Ud af de cirka 600 butikker i Salling Group er føtex i City Vest blevet udvalgt for at tage et ekstraordinært socialt ansvar for udviklingen i lokalområdet.
Opdatering: Det blev til en andenplads for føtex City Vest, der torsdag fik overrakt beviset på den flotte placeering (se foto længere nede i artiklen).
Medarbejderne i føtex i City Vest er godt spændte. Torsdag bliver det afgjort, om de tilsammen udgør den mest mangfoldige Netto-, føtex- og Bilka- arbejdsplads i Danmark.
”Dét der kendetegner føtex City Vest, er at der er plads til alle. Med 14 forskellige etniciteter er der rum og plads til at være høj, lav, tyk eller tynd, dansk eller etnisk afstamning. føtex-skjorten er vores kendetegn, og det der binder personalet sammen”.
Det siger Sofie Gellert Gehrke, Service- og personalechef i føtex City Vest. Hun understreger, at føtex aldrig kunne have fundet de mange dygtige medarbejdere alene ved traditionel rekruttering.
”Alene nomineringen er en hyldest til de medarbejdere, som ikke altid passer ind i den kendte form om at møde op i strøget skjorte og sige og gøre det rigtige – men er rekrutteret på en anden måde. Det er en hyldest til, at de kan noget, og er blevet nogle fantastiske medarbejdere hos os.”
Samarbejde om jobdating
Butikken er blandt andet nomineret for et tæt og vedholdende samarbejde med Det boligsociale hus i Gellerup. Via såkaldt jobdating har føtex i løbet af det seneste år ansat 6 unge fra det udsatte boligområde.
”De medarbejdere er blevet ambassadører og kulturbærere for det forandrings- og integrationsarbejde vi gerne vil være med til at lave i Gellerupområdet,” tilføjer varehuschef Niels Gårde.
Han understreger, at en vigtig årsag til nomineringen er, at samarbejdet med de forskellige aktører i Gellerup er så velfungerende. Blandt andet sikrer de lokale jobmedarbejdere, at kvalificerede medarbejdere udvælges til de korte jobdating-samtaler.
Vil adoptere en skoleklasse
I priskomiteen har man også lagt mærke til, at føtex i City Vest på andre måder har involveret sig i lokalområdet. Da der på de varmeste dage sidste sommer var lange køer til corona-test ved Nordgårdhallen, rullede varehuschef Niels Gårde for eksempel egenhændigt store mængder flaskevand op ad bakken til gratis uddeling.
2020 bød også på gåture sammen med fædregruppen baba, hvor formålet var at møde lokalområdets unge og forstå lokalområdet bedre. Og som et andet eksempel har føtex haft samtaler med Sødalskolen om at adoptere en klasse, som butikken vil følge og invitere ind til forskellige læringsforløb.
”Vi mener det jo, når vi siger, at vi rigtig gerne vil vores lokalområde, og for at få succes i et lokalområde, der er så markant anderledes, er vi nødt til at prøve at forstå det,” forklarer Niels Gårde.
”Hvis vi slår en ring på en kvadratkilometer rundt om City Vest, så bor her både velstående familier og folk med helt andre forudsætninger, blandt andet i Gellerupparken. Det er jo vores opgave at afspejle begge dele”.
”Verdens bedste pappresser”
I tæt samarbejde med jobcentret har føtex ledige med anden etnisk herkomst, borgere med et psykisk handikap og udviklingshæmmede til jobprøvning og jobafklaring. To af dem er ligeledes blevet ansat i butikken. Morten står for flaskerummet, og Andreas er netop blevet kåret som ”Verdens bedste pappresser”.
Han vurderer, at resultaterne er opnået som en kombination af, at man i butikken har grebet tingene lidt anderledes an, og at butikkens samarbejdspartnere i lokalsamfundet, blandt andet Det boligsociale hus, har valgt at støtte op.
Næste skridt bliver et samarbejde med projekt Lommeguld i Gellerupparken om at invitere unge under 18 ind i butikken, hvor de unge kan høre mere om, hvad det vil sige at arbejde i føtex og være en del af det danske arbejdsmarked.
Via såkaldt jobdating – 15 minutters samtaler – vil butikken herefter ansætte et antal unge i fritidsjobs.
Modtager penge til fejring
Niels Gårde håber, at nomineringen kan inspirere andre virksomheder til at tage del i integrationsarbejdet, der kan være med til at bygge bro til arbejdsmarkedet for handicappede, folk med anden etnisk baggrund og personer med diagnoser.
Ud over føtex City Vest er også Bilka Odense og Netto på Frederiksundsvej i København nomineret til prisen.
Normalt ville overrækkelsen foregå ved et stort arrangement i Salling Group, men på grund af corona-smitten foregår prisoverrækkelsen i butikkerne, hvor en repræsentant for Salling Fondene vil overrække et beløb på 3000, 5000 eller 10.000 kr., der skal bruges til at fejre nomineringen – eller måske selve prisen.