På Vaskeriet i Søvangen gør de tingene sammen, og ingen tænker rigtig på, hvem der er udviklingshæmmede, og hvem der er socialpædagoger. Vaskeriet er baseret på sammenhold, selvtillid og selvværd – og på troen på at man godt kan, hvis bare man prøver.
Mandag morgen ved otte-tiden låser Sofie Viktor døren op til Vaskeriet på Louisevej og går sammen med Mie Sørensen i gang med dagens arbejde.
Sammen med en af de lokale frivillige, Pia Rasmussen, henter de beskidt vasketøj Øens Madhus i Generationernes Hus på Aarhus Ø og Mie og Sofie går i gang med at vaske det og ordne dagens andre vaskeopgaver.
Både Mie og Sofie har ligesom de øvrige medarbejdere gennemgået en enorm udvikling, siden de for få år siden startede i Vaskeriet. Sofie var tavs og indesluttet, da hun forsigtigt mødte op og forsigtigt lod sig introducere til arbejdsopgaverne og fællesskabet.
Det er hun bestemt ikke mere. Venlig og åben sætter hun sit præg på Vaskeriets daglige liv og tager sig hjerteligt af de nye medarbejdere.
Og det samme gælder Mie Sørensen, der ligeledes nu i langt højere grad byder ind i samtalen med selvtillid og selvværd. Livet har åbnet sig på nye måder, og til efteråret rejser hun for første gang alene på ferie. Turen går til Costa del Sol.
”Jeg glæder mig helt vildt til det. Jeg kan også godt blive lidt stresset over det, men så snakker vi lidt om det her i Vaskeriet, og så går det væk.”
Omsorg og solidaritet
Også Arne Hansen har fået mere og mere selvtillid og tro på tingene. Tirsdag og torsdag henter han vasketøj på sin knallert i store dele af byen. Som de andre medarbejdere har han sine faste kunder, som han besøger, henter vasketøj og får en snak.
Det er meget personlige kontakter, der kræver, at man også lige tager sig tid til en snak, og Arne har for eksempel tit et par sodavand med, når han hver anden uge besøger en enlig mand i Søvangen. Så tager han også nogle gange skraldeposen med ned sammen med vasketøjet.
Lotte Larsen tager sig hjerteligt af Vaskeriets besøgende. Hun er for nylig flyttet til Harlev og skal derfor lære en ny busrute at kende. Det er dog ingen sag, når omsorgen og solidariteten er i top. Arne, Mie og Sofie skiftes til at følge Lotte til bussen, og de venter, til hun er steget ind i den rigtige bus, hvorefter de ringer og fortæller, at alt er godt.
”Man bliver herre over sit eget liv”
Selvstændighed og livsmod. De ord dukker flere gange op i vores snak om den kolossale udvikling, der er sket i Vaskeriet siden starten i 2016.
De to socialpædagoger Katrine Knudsen og Pia Stabell Hjort tog initiativet på basis af en grundlæggende tro på, at alle mennesker vokser, når de er med i et fællesskab, der støtter op og tror på, at de kan udvikle sig. Så får man også modet til at prøve.
”Det er virkelig stort, når man kan mærke, at man bliver herre over sit eget liv,” siger Pia Stabell Hjort.
Vi snakker om dengang, Arne var ny i Vaskeriet og endnu ikke kendte byen så godt. Da han skulle til Risskov med noget vasketøj, og der ikke lige var nogen at spørge om vej, kørte han på sin knallert hele vejen efter buslinje 12. Det lykkedes, og han kunne stolt ringe hjem og fortælle, at tøjet nu var afleveret.
Nu kender han hele byen og kører ud til kunder alle steder på knallert – undtagen når det er et ”pissevejr”. Så tager han bussen.
Det sker da, at han eller en af de andre kommer til at hoppe på den forkerte bus eller køre i den forkerte retning. Men så ved de, at der altid er nogen at spørge. Og ellers kan de bare ringe, så finder de sammen en løsning.
”Det afgørende er handlemodet. Uanset hvad der sker, så løser vi problemet sammen,” siger Pia Stabell Hjort.
Løste problemet sammen via Facetime
De fortæller om den mandag, hvor Mie og Sofie var alene på arbejde. Pludselig virkede vaskemaskinerne ikke. Alt stod stille.
”Stille og roligt snakkede vi det hele igennem via Facetime, og Sofie og Mie var blandt andet helt nede i kælderen ved regnvand tankene for at se, om det kunne være dér, problemet var. Sammen fandt vi ud af, at det var relæet, der var slået fra. ”Så, nu virker det”, sagde de, og så lagde de røret på,” fortæller Pia Stabell Hjort og Katrine Knudsen.
”Vi tager altid en snak om det, når vi møder udfordringer, og så løser vi det i fællesskab. Vi stod jo i begyndelsen alle sammen her uden at vide noget. Vi har lært det hele sammen ved at hjælpe hinanden,” siger hun, og Pia Stabell Hjort tilføjer:
”Det handler om, at man bliver set på, som det menneske man er. Vi tænker jo ikke på nogen her som udviklingshæmmet. Det er mine kolleger.”
Kommunale ledere besøger Vaskeriet
“Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede” har siden 2016 udviklet sig på basis af en stor portion stædighed – på trods af at ingen i Aarhus Kommune rigtig har vist interesse for projektet. Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard har dog rost projektet og kaldt det ”en blanding af et godt gedigent stykke civil ulydighed og løsningen af et samfundsproblem”.
Men onsdag eftermiddag besøger forskere, kommunale ledere og medarbejdere Vaskeriet for at lære af stedets helt særlige måde at gøre tingene på.
Besøget er en del af konferencen Relationel Velfærd, som konsulentfirmaet Crecea og Aarhus Kommune står bag sammen med Norwegian University of Science and Technology.
Arrangement sammen med Sager der Samler
Og lørdag er endnu en stor dag for Vaskeriet. Kl. 11-14 inviterer Vaskeriet sammen med organisationen Sager der Samler alle interesserede til at besøge Vaskerihaven og høre om, hvordan Vaskeriet sammen med beboere og samarbejdspartnere for to år siden skabte den vilde have mellem blokkene i Søvangen.
Grete Marie Jensen fulgte processen med sit kamera, og det er der kommet en film ud af. Den vises første gang lørdag.
I haven vil der under hele arrangementet være insekthotel-workshop med biolog Henrik Sell. Med fangglas, lup og net kan børn og voksne gå på opdagelse i haven, bygge insekthoteller og registrere biodiversiteten.
Vaskeriet byder på kaffe, saft og lidt godt til ganen undervejs. Af hensyn til indkøb vil værterne gerne have, at man tilmelder sig senest onsdag via Facebook-begivenheden her.