Kreativitet, blik for detaljen og en masse erfaring. Det er nogle af de egenskaber, der gør Gert Kjeldtoft og hans medarbejdere på Møbelsnedkeri Kjeldtoft i Årslev til en attraktiv medspiller for nogle af landets største møbelvirksomheder.
I den yderste kant af Årslev med udsigt ud over markerne og Logistikparken i horisonten ligger en lille virksomhed, der i årtier har haft en afgørende finger med i spillet i udviklingen af nyt dansk møbeldesign.
Til trods for at den lille vej, Årslev Kirkevej, ender blindt, er turen til Møbelsnedkeri Kjeldtoft alligevel vejen frem for nogle af de største møbelvirksomheder i Danmark.
Her flyttede Gert Kjeldtoft i 2003 ind med sin lille virksomhed, efter at den i nogle år havde haft til huse flere steder i Aarhus, blandt andet på J.P. Larsens Vej 15 i Brabrand. Foruden perfekte værkstedslokaler fik familien Kjeldtoft i Årslev også en flot udsigt og masser af fine solnedgange.
Med sin smittende entusiasme og dybe faglighed er Gert Kjeldtoft en vigtig sparringpartner og medudvikler. Inden nye møbler sættes i produktion, sendes de en tur til Årslev, hvor Gert Kjeldtoft og hans folk tager ideerne ind på værkstedet og skaber en prototype.
Blandt andre Fredericia Furniture, Flexa og Carl Hansen og Søn har glæde af Gert Kjeldtofts erfaring og viden. Efter næsten 30 år i branchen er han anerkendt overalt for sine evner til at inspirere og påvirke dansk møbeldesign.
Med sin store faglighed som ballast tager han selv de største udfordringer op. Nysgerrigt og undersøgende skiller han tingene ad og sætter dem sammen igen på nye måder, mens han leder efter den helt rigtige løsning.
Designere kommer ofte på besøg
Begrebet værkførerdesign er også skabt på værkstedet hos Møbelsnedkeri Kjeldtoft: En design-løsning der på værkstedet bliver afprøvet og udfordret af praktikere, som undervejs også ofte finder nye mere funktionelle løsninger.
Gert Kjeldtoft peger på det store runde bord, vi sidder ved. Normalt vil et trebenet bord som dette ofte rokke en lille smule og opleves som lidt for levende. Men han og hans medarbejdere fandt en måde at konstruere det på, der løste problemet.
Mange forskellige danske møbeldesignere, som for eksempel Rikke Frost og Claus Bonderup, kommer til Årslev med deres design-ideer. Og når Gert Kjeldtoft og hans medarbejdere er færdig med dem, har de ofte forbedret designet.
”Vores opgave at få løsningerne ”ned på jorden”, kan man sige. Kan møblet bruges fornuftigt og nemt? Og vil det kunne produceres til en pris, der gør det sandsynligt, at det også kan sælges?”
Specialløsninger til private og virksomheder
Ud over de mange designs og prototyper bliver der også skabt mange kvalitetsmøbler på det lille værksted. Halvdelen af virksomhedens omsætning kommer fra specialløsninger til både private kunder og virksomheder. Virksomheden samarbejder også direkte med arkitektfirmaer, der har helt specifikke ønsker til indretning af boliger, kontorer og konferencelokaler.
Han peger over på et vitrineskab, virksomheden er ved at lave til en familie i lokalområdet. Kunden havde helt specielle ønsker til træsort, form og farver, og fagfolkene på værkstedet har brugt de timer, der skulle til for at skabe det helt rigtige resultat.
”Bæredygtighed og grøn omstilling handler også om at få lavet ting, der kan holde gennem generationer. Og der er heldigvis en tendens til, at stadig flere er bevidste om, at specialproducerede møbler er pengene værd,” bemærker Gert Kjeldtoft.
Han understreger, at det i dag i øvrigt er en selvfølge, at træsorterne er produceret bæredygtigt og er FSC-certificeret.
Interessen for møbeldesign
Han voksede op på Falster og var allerede som helt ung levende interesseret i dansk møbeldesign og tog tit ind til København for at se udstillinger med møbler af kendte navne som Hans J. Wegner og Nanna Ditzel.
Uddannelsen som møbelsnedker fik han først, efter at han var flyttet til Aarhus. I 1986 blev han udlært, og fem år senere etablerede han sit eget værksted.
Selvom virksomheden går godt og kunne vokse yderligere, ønsker Gert Kjeldtoft ikke at ansætte flere end de nuværende to svende og en lærling.
”Vi udgør det bedste team, jeg nogensinde har været en del af. Alle byder ind med gode ideer, og den ping-pong, vi har med hinanden, er helt uvurderlig”.
Stadig i verdensklasse
Siden 2006 har Gert Kjeldtoft været en del af Snedkernes Efterårsudstilling – en årlig illustration af, at dansk møbeldesign stadig har verdensklasse.
Møbelsnedkere arbejder sammen med designere og skaber parvis unikke løsninger, der senere kan blive sat i masseproduktion af en møbelfabrik.
Gert Kjeldtoft og de andre fagfolk arbejder gratis, men der er alligevel rift om at være med til at udvikle nye produkter, der kan være med til at promovere Danmark som designnation.
Samtidig er det for Gert Kjeldtoft en påmindelse til de danske møbelproducenter om, at de med sindsro fortsat kan sende deres ideer og designs forbi de dygtige fagfolk i Årslev.