Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening indgik fredag eftermiddag en aftale om den fortsatte udvikling af Gellerupparken. Aftalen betyder, at syv boligblokke bliver revet ned, mens blokkene på Gudrunsvej skal renoveres. Den samlede pris er ca. 1,3 milliarder kroner. Her får du et overblik over aftalen.
Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening indgik i maj 2019 en aftale om ”Renovering og udvikling af Gellerup og Toveshøj”, som betød, at i alt 600 – heraf 408 i Gellerupparken – af områdets almene familieboliger skal nedrives.
De resterende 1166 ikke-renoverede boliger (816 i Gellerupparken) skal renoveres. To blokke i Gellerupparken er allerede renoveret.
Den nye aftale beskriver blandt andet, hvordan ”de høje blokke” på Gudrunsvej skal renoveres. Renoveringerne betyder bl.a., at en del af lejlighederne ombygges til mindre boliger. Der bliver dermed skabt forskellige boligtyper -og størrelser, så området får et mere varieret boligudbud.
Vurderinger fra ejendomsmæglere har vist, at de nye boligtyper og -størrelser i højere grad matcher efterspørgslen på det århusianske boligmarked.
”De nye ombyggede boliger og de kommende renoveringerne bidrager dermed til at tiltrække nye beboere, og Gellerupparken tilpasser sig med renoveringerne efterspørgslen på boligmarkedet og gør op med tomme boliger i området,” skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
De første nedrivninger ventes at ske i starten af 2023, og arbejdet med renoveringerne begynder i slutningen af samme år.
Aftalen er underskrevet af borgmester Jacob Bundsgaard og formand for Brabrand Boligforening Keld Albrechtsen og skal nu behandles i henholdsvis Aarhus Byråd og i Brabrand Boligforenings beboerdemokrati. Beboerne i Gellerupparken skal stemme om aftalen ved en urafstemning d. 21.-23. juni.
Her får du en gennemgang af de vigtigste punkter i aftalen.
Nedrivninger
I udviklingsplanen er det beskrevet, at syv blokke i afd. 4 Gellerupparken skal nedrives dels for at give plads til ny skole, dels for at give plads til nye boliger og erhverv.
”Nedrivning sker derudover for at leve op til lovens krav om reduktion af almene familieboliger som aftalt i udviklingsplanen,” understreges det i aftalen.
Der sker kun nedrivning af de ”lave” fire-etagers blokke. Blok A13 og A15 nedrives for at give plads til den nye skole samt et muligt verdensbad. Den nye skole skal stå klar i år 2025.
Blok A4, A5, A6, A7, A8 nedrives for at give plads til et nyt kvarter, ”Karen Blixen kvarteret”, med opførelse af privat byggeri – lejligheder og erhverv langs Karen Blixens Boulevard samt rækkehuse.
Permanent genhusning
Beboere i lejligheder, der skal nedrives eller omdannes, tilbydes permanent genhusning. Beboerne kan tilbydes genhusning internt i sin afdeling, hvis der er en ledig bolig, der opfylder beboerens behov. Beboeren kan også tilbydes en bo-lig i et nyt boligområde, hvis beboeren ønsker en ekstern genhusning, eller der ikke er mulighed for intern genhusning.
Designprincipper i renoveringen
Aftalen omfatter otte designprincipper, blandt andet at det såkaldte byhus-bånd føres gennem hele blokken og skal være med til at skabe liv i og ved facaderne og sikre åbenhed, synlighed og tryghed. Der bliver et åbent adgangsareal og trappeopgang, der skæres gennem blokken fra parkeringsplads til haveside – igen for at skabe åbenhed og tryghed.
Ændret lejlighedsmix
Ejendomsmæglere har som nævnt vurderet, at lejlighedsmikset vil skabe et bedre sammen-fald med den efterspørgsel, der er i Aarhus. Vurderingen understøttes af den aktuelle udlejningssituation, idet der
I øjeblikket er der mange ledige store lejligheder i Gellerupparken. Det nødvendiggør ifølge aftalen, at der i forbindelse med de kommende renovering også skal ske lejligheds-ombygning, sådan at der bliver en større spredning i lejlighedsstørrelser: Flere mindre og færre store lejligheder. Desuden skal boligernes størrelse være i bedre overensstemmelse med antal rum.
I øjeblikket består de høje blokke i Gellerupparken af tre boligtyper: Etværelses, treværelses og femværelses lejligheder. Efter renoveringen vil der på hver etage i stedet for tre boliger være fire boliger: To toværelses, en treværelses og en fireværelses lejlighed.
Nyt affaldssystem
Det eksisterende affaldssug bliver nedlagt, og i stedet skal der indtænkes et nyt affaldssystem. ”Det naturlige valg, underbygget af flere analyser, peger på etableringen af nedgravede affaldscontainere som løsningen på fremtidens affaldshåndtering,” står der i aftalen.
Øget tryghed
Helhedsplanen omtaler en række tryghedsskabende initiativer, blandt andet:
- Etablering af åbne og lyse ankomst- og opholdsarealer med begræn-set adgang for uvedkommende.
- Etablering af private terrasser og fælles uderum med et klart defineret ejerskab, som fremstår velholdte og indbyder til aktivitet og naturligt opsyn.
- Udearealerne etableres med tryghedsskabende belysning og god sigtbarhed, så der er mulighed for opsyn – også ved de lukkede gavle.
- Etablering af videoovervågning i hele Gellerupparken.
Tab på grund af tomme lejligheder
Siden udmeldingen om vedtagelsen af udviklingsplanen i juni 2019 er der blevet stadig flere tomme lejligheder i Gellerupparken, og Brabrand Boligforenings såkaldte tomgangstab i vokset. I begyndelsen af 2021 androg tomgangstabet ca. 900.000 kr. pr. måned. I perioden 1. juni 2019 – 31. december 2020 er tom-gangstabet, ca. 12 mio. kr.
Tabet ventes at kunne vokse til 34 mio. kr., inden udviklingsplanen igangsættes.
Landsbyggefonden har lovet, at man vil kunne dække Brabrand Boligforenings huslejetab som en del af renoveringsprojektet, hvis Aarhus Kommune støtter den løsning. I aftalen står der, at ”Aarhus Kommune ser således positivt på Landsbyggefondens tilkendegivelse om støtte til dækning af lejetabet.”
Salg af byggeretter
Brabrand Boligforenings salg af byggeretter skal være med til at finansiere renoveringsarbejderne. Brabrand Boligforening har i perioden 2019-2020 indgået en række betingede købsaftaler vedrørende størstedelen af de resterende udviklingsområder i Gellerupparken. Købsaftalerne er omfattet af en række betingelser, herunder at der skal tilvejebringes en lokalplan for området.
Beboerinddragelse
Afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken har kritiseret, at beboerne blev inddraget for lidt og for sent i de første renoveringsprojekter. I den nye aftale loves en ”systematisk og forventningsafstemt proces for inddragelse af beboerde-mokratiet i relation til henholdsvis indflydelse og valgmuligheder.”
Desuden skal renoveringen gennemføres med blik for klimavenlighed, bæredygtighed og FN’s verdensmål.