Når Brabrand vender tilbage til hverdagen, kan de mange strikke-interesserede glæde sig til en ny garnbutik på Hovedgaden. Og alle andre kan se frem til et nyt samlingssted, der kan være med til at gøre Brabrands handelsgade mere livlig igen.
Den her artikel udkommer egentlig på det helt forkerte tidspunkt, for det Sara Maria Brockelmann prøver at skabe, er præcis det modsatte af den isolation, mange oplever i disse dage.
Hun har altid været god til at samle folk og få alle til at føle sig godt tilpas, og det er også hovedformålet med at åbne en ny butik i Hovedgaden i Brabrand: At skabe et miljø, hvor mange har lyst til at komme forbi – også hvis man ikke er bidt af strikning, som hun selv er.
Navnet på facaden bliver Genuina Garn og Håndværk. Ordet genuin betyder ifølge ordbogen ”ærlig” eller ”ægte”. Og det er netop det udtryk, hun søger – understreget af butikkens slogan ”ægte varer til ægte mennesker”.
”Jeg går efter at skabe en butik med produkter, man kan se hvor kommer fra, og med en god og ægte stemning, hvor folk føler sig trygge og kan smide facaden,” forklarer 38-årige Sara Maria Brockelmann.
”I mit hoved er det meget idyllisk, men jeg tror også, at det kan lade sig gøre i virkeligheden. Alle siger det samme: At de ville ønske, at der var mere liv i Hovedgaden. Det vil være en drøm, der går i opfyldelse, hvis jeg kan være med til at skabe lidt mere liv i den hovedgade.”
Et sted der samler folk
Hun oplever en klar tendens i tiden, at man samler sig om det nære. Mange finder tid til nye former for samvær, hvor engagementet og deltagelsen i lokale fællesskaber vokser.
”Det med at skabe fællesskaber er bare noget, jeg er drevet meget af. Jeg har tænkt meget over det – og føler egentlig også, at jeg er god til at skabe et miljø, hvor man kan være ærlig og ægte over for hinanden.”
Det er grundlæggende det, hun ønsker at skabe i den kommende garnbutik på Hovedgaden 52A. Det skal være noget, der samler folk.
”Vi har et fabelagtigt mix af alle kulturer og samfundslag her i Brabrand, men jeg oplever også en helt unik lokalpatriotisme, og et stort ønske om at samle byen mere sammen,” siger hun.
På udkig efter det rigtige sted
Både hun og manden Lars er ingeniøruddannede og arbejdede i en årrække i det samme firma, først i København og senere i Aarhus. For syv år siden søgte købte de huset på Hougårdsvej i Brabrand.
For et år siden forlod de deres tidligere fælles arbejdsplads, og Lars etablerede sammen med en fælles kollega et nyt ingeniørfirma – Etos Ingeniører. Sara tiltrådte firmaet i efteråret, velvidende at Genuina rykkede tættere på, uden at planerne endnu var blevet konkrete.
Hjemme på Hougårdsvej har de altid begge været meget engagerede i lokalmiljøet, og de har talt om at etablere et sted, som kunne samle byens beboere. Sammen har de flere gange gået gennem Hovedgaden og kigget efter det helt rigtige sted.
Planlægger at åbne 1. maj
Det afgørende øjeblik opstod, da Paw Simon Krogh lagde et opslag på Facebook, hvor han søgte en nye lejer til et butikslokale i Brabrandhus, efter at solcentret var lukket. Her var det helt rigtige sted.
Det endte dog med, at fodterapeuterne på overtog lejemålet – men til gengæld blev deres nuværende lokale på Hovedgaden 52A ledigt. Og det viste sig at passe endnu mere perfekt til drømmen om en garnbutik.
”Det her er jo ikke noget, jeg blive rig af, så der skulle først være en økonomisk stabilitet i vores hverdag. Men alt det ser nu ud til at være på plads, og samtidig er vi nu et sted i vores familie, hvor jeg ikke er så bundet mere og godt kan træde et halvt skridt tilbage og bruge tid på at åbne butikken.”
Hun overtager lokalerne 1. april og håber fortsat at kunne åbne 1. maj, selvom corona-situationen i øjeblikket har vendt alting op og ned.
Brabrand Knit Nights
Det er otte år siden, hun begyndte at strikke. Hun havde set et opslag i en garnbutik med tilbud om at komme hver onsdag for at lære at strikke. Hun kunne mærke samværet i det at strikke og blev selv bidt af fornemmelsen for fællesskab.
I efteråret 2019 stiftede hun Facebook-gruppen Brabrand Knit Nights, der henvendte sig til ”alle garn – kaffe og kageglade personer i Brabrand”. Her foreslog hun at mødes privat for at strikke og hyggesnakke. Første gang kom der 16, og de følgende aftener samlede 10-12 stykker.
”Vi mødtes en gang om måneden forskellige steder. Jeg kunne mærke en stor lyst til bare at mødes, og jeg har fået rigtig mange tilkendegivelser fra folk, som var rigtig glade for initiativet.”
De aftener kunne hun mærke et stort ønske om at mødes med andre mennesker. Det var ikke helt afgørende, at der blev strikket, men omvendt var det tydeligt, at der skulle være noget mere end bare kaffesnak. Det var samværet om strikningen, der gav noget mere. Der blev skabt en klub-stemning, hvor alle slappede af og følte sig tilpas.
”Jeg havde ingen særlige bagtanker med at oprette gruppen. Men jeg havde en intention om at finde ud af, om der var en interesse. Og det må jeg bare sige: Det var der. Det var næsten nye ansigter hver gang – hjemme hos folk man ikke kender!”
Og da muligheden for at leje lokalerne på Hovedgaden i slutningen af december pludselig dukkede op, var der derfor ikke så meget at betænke sig på.
Rammer for det tilfældige møde
Den nye butik på Hovedgaden skal ikke bare handle med garn. Det bliver muligt bl.a. at købe værtindegaver og forskelligt kunsthåndværk – produkter der har det til fælles, at de er håndværksmæssigt produceret, ofte som fritidsbeskæftigelse i de små hjem.
”Der er mange som går og sysler med forskellige ting og er rigtig dygtige. Jeg vil gerne hjælpe med at få nogle af de ting frem i lyset.”
Desuden bliver der et sofaarrangement, hvor man kan sætte sig og få en kop kaffe.
”Intentionen har hele tiden været at etablere en fysisk garnbutik, kombineret med et “loungeområde”. Man skal kunne komme ind i butikken og bruge tid på at vælge sit garn, og samtidig få mulighed for at sætte sig ned med en kop kaffe og få hjælp til at starte sit projekt op, eller bare at sætte sig ned, hvis man har lyst til at blive hængende.”
Hun understreger, at tanken ikke er at skabe en egentlig café – og det tillader Fødevarestyrelsens krav heller ikke.
En udvidelse af hjemmet
Hun har ikke lagt sig fast på åbningstiderne endnu, men regner med, at der midt på ugen vil der være åbent fra ved middagstid, mens der vil være åbent hele fredagen samt lørdag formiddag. Desuden vil man kunne ringe til hende, hvis der opstår et akut behov for garn.
Hun vil fortsat være en del af ingeniørvirksomheden, men dog ikke i nærheden af fuld tid. Hun forventer, at arbejdstiden vil blive mere flydende med mulighed for også at få ting fra hånden i butikken. Og hun håber, at børnene på 6 og 10 fremover vil smutte forbi butikken på deres vej hjem fra skole.
”Jeg tænker det lidt som en udvidelse af vores hjem og håber meget, at det bliver et sted, vores børn har lyst til at komme. Lars er også virkelig engageret, og jeg tror, han ofte vil være der og betjene kaffemaskinen.”
Hendes datter Karla på 10 er allerede fyr og flamme og er i fuld gang med at producere maskemarkører, der skal sælges i butikken.
Du kan følge med i etableringen af Genuina Garn og Håndværk på butikkens Instagram-profil.