I Brabrand bag Gellerupparkens grå bygninger ligger Den Syriske Skrædder. Her forsøger Muhammad Eissa ved hjælp af sit håndværk at betale Danmark tilbage for den hjælp, han har modtaget.
Artiklen er skrevet af Nicole Leicht Oszadlik, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
I stor kontrast til den grå farve, som ellers beklæder værkstedet fra gulv til loft, kan man hvor end man ser hen se tøj og materialer i alle regnbuens farver. Hvis Den Syriske Skrædder ikke var flyttet ind i lokalerne på Karen Blixens Boulevard skulle man aldrig have troet, at noget så farverigt og kreativt kunne finde sted her.
Bag et langt bord fyldt med nåle, tråde, stof og sakse finder Muhammad Eissa et stort, mønstret, lyserødt stykke stof frem. Stoffet foldes ud på bordet og herefter følger en rutineret og koncentreret proces, hvor stoffet klippes til, sys og til sidst foldes sammen i en pose af plast og ligges i en bunke af identiske projekter.
Muhammad startede sin virksomhed i november sidste år. Inden da var han i praktik hos en aarhusiansk skrædder. I dag tager han imod et væld af forskellige bestillinger, som med stolthed vises frem i butikken på stativer og giner. Han bevæger sig hen mod et langt stativ fyldt med tøj og betragter sit arbejde. Her hænger alt fra blomstrede børnekjoler til bukser og frakker i voksenstørrelse. Han rækker om bag ved stativet og viser grinende først en sofapude og derefter en stolehynde, som senere skal beklædes med læder, frem: ”Jeg laver jo så meget forskelligt,” fortæller han.
Fra Syrien til Danmark
Sammen med sin kone og to døtre kom Muhammad Eissa til landet for tre år siden. På grund af krigen i Syrien valgte han og hans familie at flygte til Danmark, i håb om at starte en ny tilværelse, hvor de endelig kunne føle sig trygge. ”I Syrien kunne man aldrig føle sig sikker,” fortæller han, mens det ellers nærmest permanente smil falmer en smule. I dag bor han i Skanderborg med sin kone, deres døtre og deres tre måneder gamle søn.
På trods af udfordringer med at lære de nye regler og systemer at kende, kan han i dag fortælle, at han føler, at han er faldet godt til. Dog har han måttet bede venner om hjælp til at lære, hvordan blandt andet skat og moms fungerer i Danmark, da det foregår på en anden måde i Syrien. Men det er vigtigt for ham at bidrage og følge reglerne i det land, han bor i.
”Det er klart, at det er svært at integrere sig i et nyt samfund, men jeg prøver mit bedste, for hvis man bor i Danmark, skal man også være en del af Danmark. Det bliver man for eksempel ved at arbejde, man skal have respekt for landet,” forklarer han.
Da skrædderen og hans familie kom til Danmark, modtog de økonomisk hjælp og støtte fra staten. Det har efterladt ham med et brændende ønske om at give noget tilbage. Det gør han på den måde, han ved bedst, i kraft af sit håndværk. Det er vigtigt for ham at arbejde og på den måde give igen resten af sit liv i stedet for blot at sidde derhjemme og modtage hjælp fra andre.
Ansigt til ansigt med kunderne
Skrædderen flyttede ind i værkstedet for blot få måneder siden, og de nye lokaler efterlader en duft af træ, som blandes med duften fra den nybryggede kaffe. Lyden fra en dør, der åbnes, går gennem lokalet. Få sekunder efter træder en kvinde ind i værkstedet. Hun hilser smilende på skrædderen, som straks finder en pose med tøj frem til hende. ”Nej hvor fint!” udbryder hun med begejstring i stemmen og fortsætter: ”jeg troede faktisk slet ikke, man kunne reparere det her.”
Skrædderen forsikrer hende om, at det kunne sag-tens lade sig gøre, og rækker hende derefter tøjet.
For Muhammad Eissa har arbejdet i skrædderiet i høj grad bidraget til, at han er faldet godt til i Danmark. Her får han nemlig lov til at tale ansigt til ansigt med mennesker fra det samfund, han nu er blevet en del af. På den måde lærer han kulturen at kende helt naturligt gennem sin hverdag.
”Virksomheden bringer mig tættere på folk, jeg får chancen for virkelig at tale med dem,” fortæller han.
En nødvendighed og en kunst
Da skrædderen og hans familie boede i Syrien, havde han også sit eget skrædderi. Faktisk har han arbejdet med faget i 20 år. Han føler derfor, at han har en masse erfaringer, som betyder, at han kan bidrage med noget til det danske samfund. Samtidig holder han af sit arbejde, og han ser både beklædningen som nød-vendig for mennesker og som en slags kunst.
”Jeg elsker at være skrædder, det betyder så meget for mig. Jeg føler at jeg bidrager med noget nyt til Danmark i form af den erfaring, jeg har fra min skræddervirksomhed i Syrien, fordi der ikke findes mange skræddere her i forvejen,” siger han.
Skrædderen folder endnu et stort, mønstret stofstykke ud, og hænderne bevæger sig hurtigt, mens nålen og tråden gang på gang trækkes gennem materialet. Han sætter sig hen bag det grønne sybord og den summende lyd fra symaskinen fylder lokalet. Han sidder foroverbøjet med et målebånd omkring nakken og øjnene fastlåst på sit arbejde, mens endnu en ordre lige så stille færdiggøres sting for sting.
Du finder Den syriske Skrædder i Iværksætterhuset, Karen Blixens Boulevard 21. Der er parkering bag Iværksætterhuset.