Når det nye kommunale kontorhus i Gellerup åbner i slutningen af 2018, bliver det med et 1100 kvadratmeter stort område fyldt med iværksættere og nyskabende projekter, der skal være med til at udvikle den gode by. Christian Fumz er manden, der skal få visionen til at blive til virkelighed.
Det startede med en nedlagt bolsjefabrik i nordvest-kvarteret i København. Christian Fumz fik lov til at låne fabrikken til at optage og vise en kortfilm. Det var egentlig meningen, at han kun skulle låne den gamle fabrik en enkelt dag. Men han fik lov til at beholde nøglerne.
Det midlertidige, nomadiske, blev et centralt greb projektet og i efterfølgende projekter. Alle installationerne blev lavet med byggestrøm, og al lokaleindretning var skabt til at kunne tages ned og medbringes til et nyt sted.
Det blev i 2010 startskuddet til organisationen GivRum, der arbejder med brugerdrevet byudvikling. Christian Fumz og hans to partnere arbejder først og fremmest med at igangsætte processer, hvor de i samarbejde med offentlige institutioner, private virksomheder og lokale borgere finder løsninger for, hvordan tomme bygninger eller pladser kan udnyttes midlertidigt.
Midlertidigheden er accelerator
GivRum har blandt andet være inde over Kronværksbyen i Helsingør, Polymeren på Fyn, byparken Karolinelund i Aalborg, kulturhuset Drivhuset på Østerbro i Odense og Sydhavnsgade i Kbh.
”Udgangspunktet er midlertidighed. Det er midlertidigt tomme bygninger, der er acceleratoren for, at projekterne kommer i gang. Om de projekter kan blive permanente, er der mange ting der afgør,” forklarer Christian Fumz.
Han ser de midlertidige projekter i tomme bygninger som en metode til at finde ud af, hvilke personer, som er interesseret i at deltage, og hvilke behov de har. På den måde kan man senere foretage intelligente investeringer i byudvikling: Investeringer der har en solid bund i de lokale borgeres ønsker og behov.
Christian Fumz er manden, der sætter det hele i gang, bringer folk sammen, skaber opmærksomhed om projektet og skaber formelle rammer. Når det hele kører, eller pilles ned for at starte et nyt sted, slutter han sit arbejde.
Eksemplet Opgangen
Opgangen er et iværksætter-kollektiv, der har til huse på tredje sal i den samme bygning som Gellerup Bibliotek. I 1970´erne var her et topmoderne hotel, og senere blev lokalerne brugt til plejeboliger. Siden 2008 har de 1500 kvadratmeter stået tomme – indtil Christian Fumz fik nøglerne og derefter samlede knap 60 iværksættere om projektet, der åbnede i 2016.
For en minimal husleje og med lov til at indrette lokalerne præcis som de vil, har de nye indflyttere sammen skabt et levende miljø for deres forskellige aktiviteter. Lejekontrakten udløber i 2018, hvor bygningen muligvis skal rives ned. Ingen ved, hvad der så skal ske. En mulighed er, at en del af aktørerne flytter med over i det nybyggede kommunale hus.
For Christian Fumz fungerer Opgangen præcis som andre midlertidige projekter andre steder: Alle involverede lærer en masse om, hvordan man organiserer og udvikler den slags netværksbaserede fællesskaber. Og den viden skal så bruges, når der skal sættes mere permanente aktiviteter i gang.
1100 kvadratmeters fællesskab
Det store langsigtede projekt skal høre hjemme i den kommunale bygning, der i øjeblikket er ved at blive bygget på hjørnet af Edwin Rahrs Vej og Karen Blixens Boulevard. Her skal cirka 1000 kommunalt ansatte have deres arbejdsplads. Og på 1100 kvadratmeter i stueetagen skal et levende og dynamisk arbejdsfællesskab af iværksættere og kulturprojekter husere.
Det er Christian Fumz´ opgave at udvikle, etablere og drive det fællesskab de første to år, hvorefter, der skal være skabt en selvorganiserende brugergruppe.
De foreløbige projekter
Der står allerede en stribe projekter på hans liste:
- Gellerup Filmværksted arbejder med at skabe filmfortællinger i samarbejde med unge i Aarhus Vest. Aftalen bliver her at nye brugere vil kunne få hjælp til at få lavet en præsentation af sit projekt eller virksomhed.
- En spansk kunstner er i gang med at forberede kunstværket Clay Hands, der vil indsamle håndaftryk på 1000 borgere i lokalområdet og omdanne dem til et kæmpe vægkunstværk.
- To nydanske kvinder har udviklet et mentor-tilbud, hvor de skaber bro mellem de nyankommne flygtninge og succesfuldt integrerede flygtninge for at skabe en gnidningsfri integration og flere flygtninge på arbejdsmarkedet mm. I Den Gode By vil entreprenante flygtninge have mulighed for at møde kreative virksomheder i lokalområdet og danne netværk.
- Med ambitionen om at blive selvstændige inden for madlavning er en gruppe lokale borgere i gang med at udvikle et mad-kooperativ. Selve madlavningen skal dog indtil videre foregå i et køkken et andet sted i Gellerup.
Christian Fumz nævner eksemplerne for at vise, hvor forskelligartede projekter, der kan rummes i det kommende fællesskab. Han opfordrer alle, som går rundt med en god idé, om at henvende sig til ham. Det kan du gøre på e-mail fumz@givrum.nu eller telefon 2538 2090.