
Når det i den sidste weekend af august går løs med Stafet for Livet Brabrand omkring Nordgårdhallen, vil Lars Skydsgaard og en gruppe unge fra Toveshøj stå for et farve- og smagsrigt etnisk gadekøkken inspireret af bl.a. vietnamesisk og arabisk mad. I 24 timer vil der være varme under gryderne.
Han er en af dem, der binder et lokalsamfund sammen, altid klar til at give en hånd med. Lars Skydsgaard er manden, der gennem de senere år har været en drivende kraft i etableringen af madklub og diverse madskoler, som regel med udgangspunkt i Laden, der er blevet et samlingssted for mange af beboerne i Toveshøj-området.
Han har været vidt omkring i sit voksenliv, blandt andet med flere længere ophold i Vietnam. Han flyttede hjem til Danmark i 2007 og fandt sit blivende sted i Toveshøj. Uddannelser som pædagog og møbel- og maskinsnedker har været perfekte afsæt for talrige forskellige jobs.
”Jeg har taget den mængde uddannelse, jeg skulle bruge for at kunne lave det, jeg havde lyst til”, siger han med det karakteristiske skæve smil, der viser, at han sådan set mener det, men dog alligevel har blandet en snert af humor i.
Vi sidder i solen uden for cafeen ved Sleep-In i Gellerup og nyder et par alkoholfrie øl fra Ramallah, foreslået af Lars Skydsgaard, som er en nysgerrig person og havde fået øje på de eksotiske etiketter i cafeens vindue. Vi taler om to hans to store interesser, musik og mad. Begge steder kan han få lov til at eksperimentere, hvilket passer ham rigtig godt.
Musikalske venner i Paris
De mange forskellige jobs i Danmark og Vietnam har været med til at give mad på bordet, når hans primære interesse – musikken – i perioder ikke helt har kunnet sikre indtægten. Hans primære instrument er bas, men han har gennem årene lært sig at spille en del andre instrumenter, så han kan levere, ”hvad der kræves i situationen for at give den rigtige lyd.”
Han er klar til at springe til, når der er brug for ham, til koncerter, events eller når der skal komponeres eller indspilles filmmusik. Gennem årene har han skabt talrige venskaber og kontakter, der af og til kaster opgaver af sig forskellige steder i verden.
Han har især gode kontakter i Paris, der er base for en del asiatiske musikere, som han kender fra sin tid i Vietnam. Blandt andet har han kontakt til en sangerinde, som er rejst til Paris med sin familie. Når hun indspiller musik, rejser han som regel til den franske hovedstad og spiller med på hendes produktioner.
Han arbejder også med en sangerinde fra Madagascar, og i øjeblikket komponerer de sammen musik til et filmprojekt, der skal fokusere på bevaring af regnskoven på netop Madagascar.
”Jeg er dernede med jævne mellemrum, men ellers kommunikerer vi ved at sende filer frem og tilbage til hinanden. Musikerforbundet har desuden et videokonferencerum, hvor vi kan ”mødes”.
Han betegner genren som ”etnojazz”, et udtryk han godt kan li´, fordi jazz-genren er bred nok til at rumme mange forskellige slags musik. Oprindelig har han mest spillet rock, fusion og blues, men befinder sig godt i den asiatiske musiktradition, der også trækker på de velkendte rytmiske genrer.
Friheden til at eksperimentere
”Jeg kan godt li´, at det er lidt projektagtigt”, siger han med det samme skæve grin, der viser, at det han mener er, at han egentlig godt kan li´, at rammerne ikke er fastlagt for meget på forhånd. Han vil helst have friheden til at eksperimentere.
”Måske er det også derfor, jeg har den her forkærlighed for mad. Man starter det op og prøver sig frem, til man når til et punkt, hvor man mener, at det kan serveres. Og så ser man, hvad der sker.”
Efter et års tid i Toveshøj gik han over for at se, hvad der foregik i beboerhuset Laden, der ligger tæt på hans lejlighed. Han blev straks bedt om at hjælpe Jytte Nielsen, også kaldet ”moster Jytte”, med at lave mad til bankospil om onsdagen.
”Moster Jytte havde været husassistent i mange år og havde også sejlet på spritruterne fra Marstal, så hun har serveret masser af hamburgerryg med ærter og gulerødder i sin tid”.
Lars Skydsgaard havde interessen for asiatisk mad med sig til Toveshøj og fik hen ad vejen sat sit præg på madlavningen i Laden. Han blev også bedt om lave mad på egen hånd til ”det ene og det andet”, som han udtrykker det.
Folkekøkken i Laden hver fredag
Han har været med til at stifte en stærk tradition i Toveshøj, nemlig at der hver fredag er folkekøkken og fællesspisning i Laden. Sammen med formanden for Brabrand Boligforenings Afdeling 5, Anett Sälsäter Christiansen, er Lars Skydsgaard ankerperson og fast deltager stort set hver fredag.
Prisen er hver gang 20 kr. pr. person. Nogle fredage møder der 40 op til fællesspisning, andre fredage kun 10. Skiftende kokke står for maden, og man møder så bare op sidst på eftermiddagen, når man kan få tid.
”Så slutter vi ved 20-tiden eller senere. Det kommer an på, hvor god snakken er. Vi slutter altid med at hjælpe hinanden med at vaske op.”
Forskellige gæstekokke får også lov til at være med. Eksempelvis stod byrådsmedlem og nuværende viceborgmester Camilla Fabricius for både leverance og tilberedning af anden, da der i november blev holdt Mortens Aften i Laden.
Madskole slutter med event 9. juni
Som en udløber af folkekøkkenet i Laden har en lille gruppe beboere med det vietnamesiske ægtepar Luan og Lien introduceret en madskole, hvor man med jævne mellemrum kan komme og blive introduceret til vietnamesisk madlavning. En deltagerbetaling på 100 kr. har dækket råvarerne – og er der til gengæld mad på bordet til madklubbens deltagere bagefter.
Madskolerne har kørt en række torsdage og afsluttes med et dagsarrangement i Laden d. 9. juni. Planen er, at madskolen fortsætter i efteråret, formentlig med fokus også på andre madkulturer, forklarer Lars Skydsgaard.
Efter at han var mødt op i beboerhuset Laden, blev Lars Skydsgaard også involveret i projektet ”Med unge øjne”, som Ungdommens Røde Kors stod for. To gange om ugen stod han i køkkenet i Laden sammen med frivillige fra Ungdommens Røde Kors, og en stor gruppe børn fra lokalområdet mødte troligt op og blev introduceret til madlavningens hemmeligheder.
24 timers gadekøkken
Knap 10 år senere er de børn nu blevet unge mennesker, som stadig synes, det er sjovt at lave mad og være en del af det fællesskab, Lars Skydsgaard var med til at skabe. Derfor er gruppen på 10-12 unge fra Toveshøj også klar igen, når der skal laves mad til de mange deltagere og frivillige i Stafet for Livet.
Da Stafet for Livet sidste år første gang blev afholdt i Brabrand, stod Lars Skydsgaard sammen med en række andre beboere i Toveshøj- og Gellerup-området for 24-timers folkekøkken på pladsen. Det gentager de i år, med hjælp fra hans unge elever fra madklubben i Laden for år tilbage.
”Vi laver maden på stedet som et pop-op gadekøkken med pizzaovn, grill og gasblus. Så står vi der og laver mad i 24 timer. Jeg får en masse hjælp af de unge mennesker, som garanteret er klar til at overtage biksen inden så længe.”
Han regner med, at de alle ligesom sidste år flytter ind på pladsen, hvor de så skiftes til at sove nogle få timer i løbet af natten.
”De unge synes jo, det er sjovt at hjælpes ad med at holde gryden i kog så længe. Det er en oplevelse for dem at være så aktivt med. Og det er en kæmpe ballast, de får i form af ansvar og medbestemmelse. I virkeligheden er vi jo i gang i 48 timer, fra vi går på indkøb fredag morgen, til oprydningen er slut søndag middag. Alle er nærmest i gang hele tiden. Man skal bede om lov til at få lov at sove nogle timer”.