Mørket har sænket sig over den sydlige del af Gudrunsvej. Det sker, efter at lyset i ”Regnbuebroen” ved City Vest er gået ud. Aarhus Kommune har ikke længere penge til at vedligeholde lys-installationer som kunstværket Dråber Giver Regnbue, oplyser projektleder Thomas Mee, Lys På Aarhus.
Det var effektfuldt og flot, når regnbuelyset gled hen over og igennem gitteret på gangbroen ved City Vest, når mørket var faldet på. Lyset i alle regnbuens farver var med til, at broen ikke længere blev oplevet som mørk og utryg.
Det var Center for Byens Anvendelse og Billedkunstudvalget i Aarhus Kommune, der i 2018 udpegede kunstneren Karoline H. Larsen til at løse opgaven med at gøre broen mere tryg med lyskunst i forbindelse med Kulturhovedstad 2017´s lysinstallationsprojekt ”Lys på Aarhus”.
Kunstinstallationen bestod af syv spots, som kastede farver imod broens gittervæg. Farverne skiftede flydende imellem rød, orange, gul, grøn, blå og lilla stråler på broen, som lyste op både udvendig og inden i broen.
Men ligesom det er tilfældet i indkøbscentret, er lyset også gået ud på gangbroen over mod Fredspladsen og resten af Gellerup. I længere tid har formand for Afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken, Helle Hansen, søgt svar på, hvorfor der ikke længere var lys på broen. Forleden fik hun endelig svar fra projektleder Thomas Mee, Lys på Aarhus.
”Vi har haft gang i en fuld undersøgelse af værket, som desværre viser sig at være næsten totalskadet. Der er vand i næsten alle armaturerne og det ville kræve en udskiftning af dem alle, for at få værket i live igen,” svarer Thomas Mee.
Store besparelser
Han forklarer, at Lys på Aarhus i mellemtiden er blevet ramt af store besparelser, der betyder, at afdelingen formentlig må lukke fra 2025. Det betyder, at det ikke længere er muligt at vedligeholde det samme antal lysinstallations-værker.
”Desværre er Dråber Giver Regnbue et af de værker, som må tages ud af drift, både da det har tjent sit formål i en relativt lang periode (vi drifter typisk værkerne mellem 5 – 10 år), men også fordi en renovering af det ville blive så omfattende og omkostningstungt, at det ville have en stor indflydelse på driften af de øvrige værker, som er i bedre stand,” skriver Thomas Mee.
Han beklager situationen, men understreger, at det har rod i en politisk beslutning.
Helle Hansen er ked af og ærgerlig over, at lysinstallationen ikke kan gen-etableres. Det betyder, at der om aftenen nu er ganske mørkt på den del af Gudrunsvej.
Hun fortæller, at lokalområdet oprindelig var lovet en anden ”regnbue-bro” over Edwin Rahrs Vej i forbindelse med etablering af byparken, men den blev aldrig realiseret.
”Så fik vi i stedet den lille regnbue-bro ved City Vest, og den har gjort det flot. Det er en skam, at det ikke er muligt at få lys i den igen,” siger hun.
Læs også: