Alle var glade, da miljøminister Lea Wermelin mandag eftermiddag plantede de første træer til en udvidelse af True Skov ved Lyngby. Naturstyrelsen, Aarhus Kommune, Aarhus Vand glæder sig over samarbejdet om at skabe mere skov omkring Aarhus. Men også de lokale borgere var fornøjede over udsigten til mere skov i nærområdet.
Når foråret kommer til Lyngby, synger viben smukt over bakkerne bag den lille sø nord for byen. Lige indtil landmanden spreder gylle på marken. Så er viben væk, og der bliver helt stille.
Det var en af de historier, de lokale borgere fra Lyngby og Yderup kunne fortælle, da de første træer til en udvidelse af True Skov mandag eftermiddag blev plantet på skråningen lige uden for Lyngby.
”Jeg er meget glad for, at der nu plantes skov her – også selv om jeg holder meget af landbruget”, sagde en af beboerne, Gudrun Thorsel.
Sammen med en anden beboer, Bodil Brøner, kunne hun fortælle om en vis skepsis på forhånd, da man i lokalområdet blev inviteret til møde om den kommende skovrejsning på et stort areal i lokalområdet.
”Vi forestillede os en meget tæt skov, nærmest som en mur, som man næsten ikke kan bevæge sig igennem. Det ønskede vi ikke. Men vi har fået en rigtig god snak med Naturstyrelsens folk, og vi glæder os meget til skovområdet, der kommer her”, sagde de.
Også tilgroet natur
Der var fuldt hus til borgermødet, og mange dukkede også op til arrangementet mandag, hvor miljøminister Lea Wermelin sammen med børn fra Skjoldhøjskolens SFO plantede de første af i alt 100.000 nye træer på et 70 hektar stort areal. Når resten af træerne plantes til foråret, vil True Skov vokse til over 500 hektar, der gør området til det største stykke sammenhængende skov- og naturområde i Aarhus.
Naturstyrelsen planlægger et varieret naturområde, hvor mellem 60% og 90% procent af arealet bliver egentlig skov, mens 10-40% bliver lysåben natur. Desuden kommer der mindre områder, hvor naturen får lov til at udvikle sig fuldstændig frit.
”Vi vil bruge skovrejsning til at forstærke det landskab, der er i forvejen”, forklarede projektleder Anders Busse Nielsen fra Naturstyrelsen.
Der vil hovedsagelig blive plantet eg og andre løvtræer, suppleret med enkelte nåletræer for variationens skyld.