I mange år har Livsværkstederne i City Vest drevet social café og værested for mennesker, som ellers ikke har andre steder at mødes. Men den nye leder Gritt Rhinstrøm ser også Livsværkstederne som brobygger til arbejdsmarkedet og vil forsøge at skabe helt nye servicejobs.
For mange mænd i Gellerup-området er Café Vita i City Vest et sted, hvor de føler sig hjemme, og hvor de kan møde andre over en kop kaffe, en hyggelig snak og måske forskellige spil.
Her kan man komme og opholde sig, ”anonymt, i fred eller i aktivitet efter eget ønske. Vi tilbyder dagligt brød med pålæg, kaffe/the, kage og sodavand til rimelige priser”, skriver Livsværkstederne selv om værestedet Café Vita. Et venligt sted, hvor man har mulighed for at møde andre mennesker.
Sådan skal det også fortsat være, mener Gritt Rhinstrøm, som for nylig er ansat som ny daglig leder i Livsværkstederne.
”Vores historie har jo i høj grad drejet sig om fællesskaber, og det vil vi fortsat dyrke i cafeen og via mad-arrangementer, for eksempel madskoler og fællesspisninger – som en slags folkekøkken. Mad er bare en rigtig god forudsætning for at mødes,” siger Gritt Rhinstrøm.
Men Livsværkstederne kan også udvikles i nye retninger og få endnu større betydning i flere menneskers liv, mener hun. Man kan være brobygger, ikke bare mellem mennesker, men også mellem individ og arbejdsmarked.
”Jeg mener helt grundlæggende, at alle har noget, de kan bidrage med. Og vi kan mere end bare at være et sted, hvor folk kommer og drikker kaffe.”
Værdige, anstændige jobs
Livsværkstederne er på vej mod et samarbejde med Det boligsociale Hus i Gellerup. Målet er at kunne skabe reelle jobs til nogle af de beboere, som måske aldrig tidligere har været i nærheden af arbejdsmarkedet. Det kan blandt andet være servicejobs få timer om ugen – men stadig reelle lønnede jobs med en ansættelseskontrakt.
”Der er meget værdighed og stolthed i at have et job. Opgaven for os er at skabe værdige, anstændige jobs, der passer med det, man kan bidrage med.”
Det kan være fint være forskellige mindre opgaver, for eksempel som hjælper i et byggesjak eller medhjælp i natursamarbejdet Verdenshaverne.
”Der findes forskellige opgaver, der skal udføres her i området. Vi har mulighed for at drive socialøkonomisk virksomhed og herved sende fakturaer og ansætte folk. I det boligsociale system kan man ikke ansætte nogen, men det må vi gerne. Planen er dog, at det fortsat vil ske i tæt samarbejde med Det boligsociale Hus.
På samfundsniveau er hendes mål at være med til at skabe større sammenhængskraft i vores samfund, blandt andet ved at mennesker som både vil og kan, også får en reel chance på arbejdsmarkedet.
”Nogen i den offentlige debat prøver at tage patent på en fortælling om, at folk med indvandrerbaggrund kun skaber problemer og ikke ønsker at bidrage til samfundet. Jeg tror, at det store flertal blandt nydanskere faktisk ønsker at bidrage, men de mangler ofte muligheder for at kunne komme til det.”
Større spredning i alder og køn
Livsværkstederne opstod i 2000 ud fra en idé om at skabe et værested, der kunne favne forskellige mennesker, som overordnet blev betegnet som udstødte. Baggrunden var tidligere erfaringer med blandt andet Naboskabernes Mandagsklub, Beboerrådgivningen og Gellerup Kirkes sociale tilbud.
Livsværkstederne er i dag en selvejende institution med rødder i KFUM’s Sociale Arbejde, Gellerup Kirke og Brabrand Boligforening, finansieret delvis af Aarhus Kommune. Der er seks ansatte plus en række frivillige i såvel køkken som bogholderi.
Hovedaktiviteten er Café Vita, der har åbent dagligt og især samler mænd fra midt i 40´erne og op efter. Gritt Rhinstrøm håber, at der fremover kan blive større spredning i både alder og køn hos de mennesker, der bruger stedet.
Kan drive café for Gellerup Højskole
Og så skal Livsværkstederne ikke kun findes lidt gemt væk øverst oppe i City Vest – men også som for eksempel satellitter ude i lokalområdet. Senest har Livsværkstederne etableret en kursusvirksomhed, der i lokalerne på Gudrunsvej 82 tilbyder at stå for bespisning og øvrige rammer for kurser og mindre konferencer.
Desuden tyder alt på, at Livsværkstederne fremover kommer til at drive café for den kommende Gellerup Højskole. Den nye leder ser for sig, at det kan ske i tæt samarbejde mellem Livsværkstedernes brugere og frivillige.
”Der er jo helt vildt mange gode kræfter, ildsjæle, der vil noget godt for området og hinanden. Faktisk har det overrasket mig, hvor mange ressourcer, der er i det her lille lokalsamfund. Nu skal vi se, om vi ikke sammen kan få det til at fungere endnu bedre.”
Skal være med til at nedbryde forestillinger
Hun er uddannet antropolog og har siden i sit arbejdsliv arbejdet med social ansvarlighed, mentorskab, jobskabelse og internationalt arbejde – alt sammen elementer i hendes nye job som daglig leder af Livsværkstederne i Gellerup.
”Der er så stort udviklingspotentiale i det her job. Livsværkstederne er et sted, der kan være med til at skabe endnu flere muligheder for mennesker her. Der findes mange forestillinger om, hvad folk, der bor i Gellerup, kan. Vi skal være med til at nedbryde nogle af de forestillinger. Men det gælder begge veje.”
Hun fortæller om en af sine første oplevelser som daglig leder: En udflugt med besøg på Grundfos, gåtur langs Gudenåen med en naturvejleder og ophold ved en fiskesø.
Alle deltagerne tog et medansvar undervejs. Nogle fangede makreller til frokosten, andre tændte grillen og andre igen hjalp med at bære taskerne. Alle var klar til at hjælpe, så godt de kunne. Det var en oplevelse, der peger fremad.