For tredje gang afholdes kulturfestivalen Vinterstemmer på Gasværket lørdag d. 29. januar. Du kan blandt andet opleve oplæsning og samtaler med forfatterne Gerd Laugesen, Christian Haun og Nikoline Werdelin og koncerter med Jón Normann og irske Jane & Shane.
Når forfatteren Gerd Laugesen optræder på Vinterstemmer i slutningen af januar, er det samtidig en tilbagevenden til Brabrand, hvor hun er født og voksede op, indtil hun som 18-årig tog toget til Paris for at opleve verden.
Hun er forfatter, digter, billedkunstner, underviser og journalist og har for nylig udgivet bogen ”Et øjebliks lykke”. Et kæmpeværk på 542 sider – og samtidig bare første del i en trilogi.
Romanen handler om en yngre kvinde, der efter veninden Nilis død, rejser ud i verden for at løse gåden og fortælle om Nilis liv, men hvor hun måske ender med at finde sig selv i stedet for.
Bogen er en lang rejse og glider fra 1934 til nu, mellem Istanbul, København, Rom og Paris, til fods, med fly og tog gennem Europa, styret af en nysgerrighed og kærlighed og familiehistorier, der ikke uden videre lader sig afdække.
”Den handler om at finde hjem. Jeg rejste i fodsporet på en gammel veninde, Nili, som jeg havde mødt i blomsterforretning. Hun døde i 2011, og jeg kom for sent til for alvor at lære hende at kende. Jeg er sikker på, at hun havde en fantastisk historie,” fortæller Gerd Laugesen.
I stedet drog hun ud i Europa for at lære Nili at kende. Turen ledte hende blandt andet til Istanbul, hvor Nili var vokset op.
Mærkelige møder
Gerd Laugesen har arbejdet på bogprojektet siden 2013 og har materialet klar til den næste bøger i trilogien.
Som forfatter er hun kendt for at bevæge sig rundt i flere genrer, lige fra at skrive digte på kjoler og lommetørklæder til bøger, som er en mellemting mellem dokumentarisme og fiktion om bl.a. Vadehavet og mennesker, hun møder gennem tilværelsen.
Hendes forfatterkollega Suzanne Brøgger skriver i bogen Møders efterord om den 42-årige forfatter:
”Gerd Laugesen er en mester i at lade sig gribe af tilfældets absolutte meningsfuldhed den betydningsbærende tilfældighed … Hun går ud i verden og ser mennesker som ingen andre ville få øje på og de får hendes fulde opmærksomhed. Mærkelige møder opstår. Mærkelige fordi man ikke kan planlægge eller ville dem. Mærkelige fordi man kan mærke dem. Mærkelige fordi de sætter mærker i vores virkelighed som ellers ville glide umærkeligt forbi os.”
”Hvornår har du sidst set noget nyt, mor?”
Gerd Laugesen var midt i en flytning til naturskønne Dollerup Bakker, da Vores Brabrand forleden fik en telefon-snak med hende om forarbejdet til ”Et øjebliks lykke”:
”Det er ret naturligt for mig at blande genrerne. Jeg synes jo egentlig bare, at jeg er skrivende. Jeg har noget at sige til verden. Det er nærmest som at skrive et brev.”
”Jeg har jo nok taget en del med mig fra journalistikken, især det med at have sin øjeblikkelige tilstedeværelse i verden. Jeg elskede at være på den rejse. Jeg ville jo ikke hjem. Nu har jeg min familie og min datter på fem år. Men for mig blev det en dannelsesroman. Man opdager alt og lærer alt. Det er noget, man kun kan gøre alene.”
”Min datter spurgte mig pludselig forleden: ”Hvornår har du sidst set noget nyt, mor?” Det var virkelig rørende. Jeg kan huske, da jeg stod og så ud over Bosporus og oplevede, at jeg pludselig så noget nyt helt klart. De oplevelser er noget helt særligt. Vi glemmer tit at kigge op.”
Nu glæder hun sig til at flytte ind i det nye hus og sidde på første sal og kigge ud over Hald Sø, mens hun sorterer sit materiale og forbereder den næste udgivelse i trilogien.
”Udsigten er lidt som at se ud over Brabrand Sø. Jeg glæder mig virkelig til at komme i gang, og jeg vil skrive så meget, jeg kan. Det er det bedste, jeg ved.”
Gerd Laugesen debuterede med digtsamlingen Fuldskæg i 2006 og har siden udgivet flere bøger, hvor hun ofte skriver om de mennesker hun mødet og steder, hun rejser ud og udfordrer.
Christian Haun: Fantastiske og groteske historier
Lene Lindegaard fra arrangørkredsen bag Vinterstemmer skriver her om de to øvrige forfattere, du kan møde på kulturfestivalen.
Forfatteren Christian Haun bor i Brabrand med sin familie og har gæstet Gasværket flere gange, hvor han har læst op og været med i en paneldebat.
Han debuterede i 1999 med romanen Naut og har siden udgivet 5 romaner og 2 samlinger.
Den seneste bog ”Hus år hus” udkom i 2017, og som titlen antyder, foregår bogens 3 fortællinger i og omkring Aarhus. Genremæssigt bevæger Christian Haun sig i såvel det socialrealistiske som det fantastiske; bl.a. hjælper en myrdet kvinde, der svæver rundt som genfærd, med at finde sin morder.
I en anden historie i samme bog følger man to brødre, der efter verdens undergang splittes, da den ene møder en kvinde.
En anden af Christians romaner hedder såmænd Hans Broges Bakker og tager udgangspunkt i Brabrand og Aarhus. Tyskland kommer ud af 2. Verdenskrig som sejrherrer, og vi følger et par unge mænd, der laver oprør mod tyskerne, men dette er ikke så ligetil og romanen ender tragisk – og dog; man bliver i tvivl om historien i virkeligheden foregår inde i hovedet på en af personerne i historien.
Et fællestræk for Christians romaner og fortællinger er, at de genremæssigt spreder sig ud over flere genrer. Således møder læseren elementer fra den psykologiske thriller, science fiction, socialrealisme og den fantastiske fortælling.
Som læser bliver man både overrasket og skal ofte lige vende tingene en ekstra gang, mens man må le ad de groteske historier, der på forunderlig vis dukker op i de haunske universer.
Som anmelder Janus Andersen fra “Den elektriske kanin” udtrykker det: Christian Haun skriver som en elektrisk storm – det lyner og tordner mellem linjerne.
Nikoline Werdelin: Fra tegneserier til romanforfatter
Nikoline Werdelin er en dansk tegneserietegner, dramatiker, forfatter og tidligere brevkasseredaktør, født og opvokset i københavnsområdet. Hun skriver om sig selv på sin hjemmeside:
“Jeg betragter primært mig selv som tegneserietegner og oplever at både dramatikken og prosaen er nært beslægtet arbejde. I alle tre tilfælde drejer det sig om at fortælle historier og om at arbejde med mellemrummet mellem tekst og billede. Billedet kan være min tegning, en skuespiller i en scenografi eller de billeder, man kan tegne med ord.”
I 1984 vandt Nikoline Werdelin Politikens tegneseriekonkurrence med tegneserien Café, som løb i Politiken i 4 år. Senere blev striberne Laura & Nugga og Homo Metropolis en del af de fleste danskeres historie, hvor man kunne genkende og le ad alle de andre og måske især ad sig selv.
Hun debuterede i 1997 som dramatiker på Husets Teater med skuespillet Liebhaverne. Siden har hun skrevet 8 teaterstykker, der har spillet på flere scener i hele landet, herunder skuespillet Mine to søstre, der blev opført på Svalegangen i Aarhus i 2003.
I 2020 debuterede hun som forfatter med romanen Hvordan man redder en lemming, som er en humoristisk og barsk kollektivroman, hvor læseren møder 5 mennesker i København, som langsomt flettes ind i hinandens liv. Romanen er et billede på vores tid, hvor klimakrisen er en trussel for bl.a. lemmingens overlevelse – og dermed i sidste ende måske også menneskets samme.
Hvis man kender Werdelins streg, kan man nærmest forestille sig, hvordan hun ville tegne de forskellige personer i romanen.
Nikoline Werdelin har fået tildelt en hel del legater, og hun har vundet en hel del priser. Blandt disse kan nævnes Publicistprisen, Reumertprisen, Dansk Litteraturpris for Kvinder, Modersmål-prisen og senest i 2014, Ringprisen: både Årets Ærespris og prisen for Årets bedste Tegneserie. Derudover har hun også vundet flere priser som dramatiker.
Hele programmet for Vinterstemmer
Det er gratis at deltage i kulturfestivalen Vinterstemmer, men to af indslagene kræver dog betaling, og at man bestiller billet. Det kan du gøre via dette link.
Her får du hele programmet:
10.30–12.00 Jazzbrunch med Poul Nyholm Trio
12.30 – 13.15 Forfatter Gerd Laugesen, oplæsning
13.00 Salg af sandwich mv.
13.45–14.45 Poetry Slam, Jesper Kirkegaard m.fl.
14.45–15.30 Midtjydsk Kagebord
15.15–16.00 Tegneserietegner og forfatter Nikoline Werdelin, oplæsning
16.15–17.00 Koncert med Jón Normann fra Island
17.15–18.00 Forfatter Christian Haun, oplæsning
18.00–18.45 Salg af Chili con carne
18.15–19.00 Syng med Dylan Duo
19.30 Dørene åbnes til Jane & Shane
20.15–22.15 Koncert med Jane & Shane