Brabrand kan i de kommende år blive et af de mest attraktive områder i Aarhus, mener den konservative byrådskandidat Erik Wædeled. Han ser især positivt på udviklingen i Gellerup, og forventer at dette område kan blive et stort aktiv for bydelen.
Hvis man går Erik Wædeled på klingen, så regner han ikke med at være en af de 31, som bliver valgt ind i det nye byråd i Aarhus. Men han stiller med glæde op som kandidat for det parti, han har tilhørt i mange år, og bidrager meget gerne med sine synspunkter om, hvordan både Brabrand og Aarhus bør udvikle sig.
Han er 72 og er derfor en af dem, vi ikke har så mange af: Byrådskandidater som har nået pensionsalderen. Faktisk er andelen af ældre kandidater samlet set relativt lille, set i forhold til befolkningsgruppens størrelse.
Han har været konservativ af hjertet det meste af sit liv – og medlem af Det Konservative Folkeparti i mange år. Det er dog første gang, han stiller op som byrådskandidat. Da han fik opfordringen, måtte han lige vende det med sin kone – men sagde hurtigt ja.
”Jeg gør det primært for at være med til at sikre stemmer til partiet – og få de synspunkter frem, vi står for. At blive valgt er for mig ikke det vigtigste.”
Fokus på trafikken og sikker skolevej
Trafikken gennem Brabrand har Erik Wædeleds store opmærksomhed. Han mærker det selv, når han skal ud fra Labyrinten på Langdalsvej ved otte-tiden om morgenen. Det er ikke let. Bilerne holder i kø hele vejen ned til Hovedgaden.
Den tætte trafik går dårligt i spænd med, at Langdalsvej også er skolevej for mange børn fra området. Erik Wædeled er tilhænger af, at der etableres en tunnel mellem Tulip-grunden og området ved siden af Netto ved Silkeborgvej. Det vil være første skridt i etablering af en sikker skolevej for børnene fra området, inklusive dem, der bor i Helenelyst og de tilflytterne i det kommende kvarter på Tulip-grunden.
”Så håber jeg også, vi kan få lidt mere gang i Brabrand Hovedgade, der jo er lidt død i det i dag. Jeg går meget ind for, at vi får en ny togstation, der jo også vil kunne samle byen og være med til at trække mennesker ned til området. Det ligger jo smukt tæt på søen. Det vil være rigtig fint, hvis vi kan samle det hele dernede. Så hjælper vi både børn, familier og erhvervslivet.”
Gellerup et aktiv for bydelen
Erik Wædeled finder udviklingen omkring Helhedsplanen i Gellerup rigtig spændende.
”Jeg synes, det er helt fint, de tiltag der bliver lavet. Vi skal væk fra ghettoerne og sikre en mere blandet sammensætning af folk. Det er et langt, sejt træk”, siger han – men fremhæver, at Gellerup godt kan blive et stort aktiv, både for Brabrand og Aarhus som sådan.
”Aarhus skal være en endnu vigtigere kulturby, end den er i dag. Og der kan Gellerup godt blive et aktiv. Det kan blive rigtig godt.”, siger Erik Wædeled, som ser et ekstra plus i, at beboere i Gellerup får endnu større kendskab til dansk kultur.
Stadig selvstændig erhvervsdrivende
Hans tante havde købmandsforretning i Brabrand, og hans mor drev ligeledes grønthandel i den butik på Hovedgaden, hvor der i dag er kiosk. Så han har dybe rødder i bydelen – selvom de første år foregik i Risskov.
Erik Wædeled kom tilbage til Brabrand, da han sammen med familien i 1972 overtog huset på Labyrinten efter politiker og præst Jesper Langballe, som i 1970´erne var journalist på Jyllands-Posten.
Wædeled var på det tidspunkt godt i gang med en erhvervskarriere, der først førte ham til Lee Cooper i Hjørring og senere til Hummel International. Begge steder med rigtig mange rejsedage væk fra familien.
I 1982 stiftede han sit eget firma, CD Line, og gik ind i arbejdet med at hjælpe konfektions-virksomheder i Herning-Ikast-området med at styrke eksporten af modetøj til især Tyskland. Han formidlede kontakten til store tyske aftagere og var med til at sikre ordrer på over 100 mio. kr.
Erik Wædeled er fortsat aktiv selvstændig erhvervsdrivende og løser specialopgaver inden for erhvervsbeklædning.
”I kraft af en god fast kundekreds, som jeg kan nøjes med at besøger en gang om måneden, kan jeg i høj grad selv bestemme farten nu”, siger Erik Wædeled.
Brabrand – det nye Højbjerg?
Erik Wædeled har som formand for den lokale grundejerforening Labyrinten været meget aktiv i sagen om den forurenede Collstrup-grund op mod Edwin Rahrs Vej. En langvarig sag der endnu ikke har fundet en afslutning. Han fastholder, at området på ingen måde må bebygges, før grunden er renset ordentligt op.
Han er i det hele taget meget optaget af at passe på den natur, der præger hele Brabrand-området.
”Set med mine øjne har vi et af de smukkeste områder i Aarhus med blandt andet Brabrand Sø og snart også et kæmpe skovområde op mod True. Tidligere var det Højbjerg, man talte om i den sammenhæng, men jeg tror, Brabrand kan overtage den rolle, som et meget attraktivt område, som tilvælges af mange spændende mennesker. Det er selvforstærkende.”
”Selvom jeg er født og opvokset i Risskov, kunne jeg ikke drømme om at flytte tilbage dertil. Det lyder måske mærkeligt, men jeg synes bare, at Brabrand som område hviler lidt mere i sig selv.”