Nej til nedrivninger og ja til at bevare almene boliger. Det er en af de vigtigste mærkesager for den 33-årige folketingskandidat Anne Hegelund, Enhedslisten. For anden gang bliver hun selv snart tvunget til at flytte fra sin lejlighed i Gellerup.
For tredje gang stiller Anne Hegelund op til Folketinget for Enhedslisten. I 2015 kom hun med på et afbud og klarede sig så godt, at hun fik mod på at stille op igen i 2019. Og da var hun uhyre tæt på at blive valgt ind. Så hun håber på alle gode gange tre denne gang, hvor hun i Østjylland er nummer to for Enhedslisten efter Mai Villadsen.
Derfor kan Gellerup, hvis Enhedslisten klarer sig lige så godt som ved sidste valg, igen stå tilbage med et folketingsmedlem, som bor i lokalområdet, efter at socialdemokraten Jens Joel flyttede fra området.
Hun er uddannet socialrådgiver og kom første gang til Gellerup for 10 år siden, hvor hun flyttede ind på Bentesvej. Men da hendes blok skulle rives ned, flyttede hun i bofællesskab i Trillegården for ikke at risikere at skulle genhuses endnu en gang.
Men Anne Hegelund kom tilbage til Gellerupparken, næsten samtidig med at den såkaldte ghettopakke blev vedtaget i Folketinget. Hendes bogfællesskab blev opløst, og så var der en ledig lejlighed på Gudrunsvej.
Og nu risikerer hun snart for anden gang at måtte forlade sin lejlighed i Gellerup, når hendes blok på Gudrunsvej skal renoveres, og hendes egen lejlighed forsvinder som led i den planlagte ændring af lejlighedernes størrelse.
”Jeg er glad for Gellerup som område, men jeg er træt af at høre, hvordan andre taler om vores boligområde – og ikke mindst mine naboer,” siger Anne Hegelund, som er en aktiv ambassadør for Gellerup i flere sammenhænge. Blandt andet er hun en aktiv del af Almen Modstand, der kæmper mod nedrivninger og for bevarelse af almene boliger.
Som led i kampen mod nedrivninger har Afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken anlagt sag mod Brabrand Boligforening, Aarhus Kommune og den danske stat. Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune stævnes, fordi de har godkendt den helhedsplan, som beboerne mener er ulovlig. Og staten stævnes for at have vedtaget den lovgivning, der ligger bag helhedsplanen. Beboerne mener, at den såkaldte ghettolov strider mod blandt andet Grundloven.
Underligt at sende arbejdskraft ud af landet
Samtidig med kampen for Gellerup og bevarelse af alle boligblokkene taler hun i valgkampen vedholdende om forbedringer af velfærden, kampen for ligeløn og grøn omstilling.
”Jeg synes, at tingene hænger fint sammen. Jeg synes, der er brug for fagligt kompetente kolleger i velfærden, og vi er nødt til at gøre noget ved den grønne omstilling. Det er de fleste af partierne enige i – men så synes jeg, det er underligt, at mine naboer med somaliske rødder, som arbejder som sosu´er, kan blive sendt ud af landet, mens vi siger, at vi mangler folk , der vil arbejde inden for velfærden,” siger hun og fortsætter:
”Og hvis de virkelig mener det med klima, så er det mærkeligt, at alle partierne synes, det er en god ide at rive betonblokke ned i Gellerup og erstatte dem med ny beton.”
Hun peger desuden på, at truslen om nedrivninger skaber stor utryghed hos de familier, som stadig venter på, hvad der skal ske. Hun mener samtidig, at de sociale problemer flytter med, når de familier bliver tvunget til at finde en bolig et andet sted i Aarhus.
”Det er alt for mange penge at bruge på det, set i lyset af at vi bare flytter problemerne, og at det er klimaskadeligt at rive ned. Hvis man nu i stedet brugte de penge på reelt at hjælpe folk…”
Ud over arbejdet i Almen Modstand sidder Anne Hegelund i afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken, og hun er ligeledes en del af Brabrand Boligforenings bestyrelse.