Iværksætterhuset Square One på Karen Blixens Boulevard er beboet af folk, som alle kan noget med deres hænder. En af dem er keramikeren Anders Morre Pedersen, som i Gellerup har etableret sig med eget værksted og lever allerede nu af sine produktioner. Han ser i højere grad sig selv som kunstner og designer end som keramiker.
Han er selvlært filmskaber og filminstruktør med eget produktionsselskab og har flere gange deltaget i dokumentarfestivalen CPH:DOX. Men han kørte lidt fast i det computerbaserede arbejde, det i dag er at producere og redigere film, og så sig om efter andre måder at udtrykke sig på.
”Lige nu er keramik den platform, hvor jeg kan udfolde mig på den kreative måde, der giver mest mening for mig. Det er lidt en antitese til det at lave film. Det er nærmest så anti-digitalt, som det kan blive. Keramik kan overhovedet ikke digitaliseres. Det har sit eget liv og går fra vådt til tørt, og koldt til varmt ….”
Anders Morre producerer stadig en smule video, men lægger hovedparten af sin tid og opmærksomhed i det lille værksted i Square One. Han ser sig selv mere som kunstner og designer end egentlig keramiker.
”Jeg kan godt li´ at hoppe fra det ene medie til det andet. Det er en del af processen som skabende at have en åbenhed for at kunne skifte udtryksform og åbne et nyt kreativt sprog. Jeg kan mærke, at det her formsprog er spændende for mig lige nu.”
”Og så passer det rigtig godt med mit liv lige nu. Jeg har et barn på to år og har brug for kun at skulle arbejde i dagtimerne.”
Det hele begyndte med, at han købte noget ler og en drejeskive og begyndte at lave nogle mindre ting derhjemme i et ekstra værelse i lejligheden. Det varede dog ikke længe, før han forlod drejeskiven for i stedet at lave store ting i hånden.
”Det var umuligt at få lov til at brænde mine ting nogle steder i corona-tiden. Så måtte jeg selv købe en ovn, men havde ikke plads til den derhjemme, og så måtte jeg finde et værksted.”
Åbenhed og gensidig respekt
Han søgte på nettet, men det var svært at finde et sted, hvor der var vand, kraftstik og mulighed for at lukke døren. Men det var der i Square One.
”Jeg elsker det her sted. Det er præcis det fællesskab, jeg ønsker at være en del af. Her er mange forskellige virksomheder, men alle snakker sammen og arbejder sammen, spiser frokost sammen og laver projekter sammen.”
”Det jeg laver, ligner ikke noget af det, de andre i Square One laver. Men der er en åbenhed og en gensidig respekt. Så hvis jeg mangler en hylde eller et stykke resttræ, så finder vi sagtens ud af det.”
Han lægger ikke skjul på, at han kun er i Square One i en periode. Og han nyder det midlertidige i iværksætterhuset, der i sig selv fungerer som en slags skelet, hvor man selv bygger sin egen kube.
”Jeg har på fornemmelsen, at der er lidt højere til loftet her – især hvis man selv lægger noget energi i det. Der er en åbenhed for sine lejere som her, og det passer godt til min tilgang. Jeg har for eksempel selv bygget en væg her og sat et vindue i.”
Han har allerede engageret sig i lokalområdet, blandt andet ved at holde workshops, hvor beboerne har kunnet lave deres egne potter til altanerne.
”Man respekterer at man er forskellig”
”Jeg er også i Gellerup, fordi jeg synes her er fedt. Her er et fantastisk fælleskab og multikulturel stemning i en ellers sammentømret bydel,” siger Anders Morre.
”Alle hilser på hinanden. Det er måske en lille ting, men det viser, at folk har respekt for hinanden. Man respekterer, at man er forskellig. Det er det samme, jeg oplever i Square One og giver så god mening i relation til det, jeg laver.”
Gellerup er det mest kendte brand i Aarhus. Alle har et forhold til Gellerup, og hvis man kan ta´ det og vende det rundt, så har man noget, der er utrolig stærkt!
I sine opslag på sociale medier viser han altid, at han befinder sig i Gellerup. Han håber, at han på den måde kan bidrage til en fortælling om, at Gellerup allerede har en værdi – i modsætning til dem, der mener, at der skal en helhedsplan til for at realisere de værdier.
”Jeg er vild med de virksomheder, der bliver tiltrukket af at være herude. Det er folk, der vil noget. Der er nogle andre værdier her, der ikke så meget handler om penge, og om at det, man gør, skal være rentabelt.”
”Det, jeg taler om, findes ikke inde i Aarhus. Jeg er taknemmelig for, at det findes herude. Gellerup skal ikke ligne resten af Aarhus. Det giver jo ingen mening, at man skal være som alle de andre. Hvorfor så ha´ bydele,” spørger Anders Morre.
Han har hidtil levet og arbejdet på Nørrebro i København og oplever Gellerup som helt anderledes.
”Arkitekturen her i Gellerup er noget helt specielt. Derfor er jeg virkelig ærgerlig over, at man river så meget ned. Arkitektonisk og byplanmæssigt har man her en unik ramme for det at leve sammen. Og så er der for eksempel bazaren, der er mega-spændende. Man bliver overrasket hver dag over et eller andet.”
Ingen kalender eller fast plan
Han har en adhd-diagnose og er bevidst om, at holde sig til en meget intuitiv proces. Han fører ingen kalender og har ingen klar plan, før han går i gang.
”Hver dag er forskellig, og den bevidsthed kommer til udtryk i formen. Der er ikke to ting af det, jeg laver, der er ens.”
Han sammenligner processen med at lave film: Selve værket opstår, lige når man står midt i det. Det kendetegner både film-arbejdet og arbejdet med keramikken.
”Der er jo en masse forberedelser med værktøj, ovn og ler. Men grundlæggende tager jeg noget ler og giver det en anden form. Det er bare mine hænder og mit hoved, der afgør det.”
Han laver nu hovedsagelig store keramiske produktioner til større kunder, men holder også kurser, blandt andet for AOF. Han holder dog også kurser for sine følgere på sociale medier, som ønsker at forstå teknikkerne.